Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

4 sopprecept från hela världen

20 okt, 2022
Avline holt nielsen
Fotografmaria tegnér
Soppor.
Just nu är nyttig, prisvärd och värmande mat precis vad som behövs. Soppa blir perfekt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så panerar du din fisk på bästa sättBrand logo
Så panerar du din fisk på bästa sätt

Thai-soppa med kyckling och ris

(4 personer)

Thai-soppa med kyckling och ris.
Det doftar röd curry, ingefära och ­kokosmjölk om ­kycklingsoppan.

450 g kycklingbröstfilé

olivolja till stekning

1 msk röd currypasta

¼ vitkålshuvud

4 svartkålsblad

3 morötter

2 cm färsk ingefära

2 vitlöksklyftor

1 msk curry

2 burkar kokosmjölk

3 msk japansk soja

3 msk fisksås

100 g frysta ärter

1 msk strösocker

Tillbehör

3 dl ris

färsk koriander

50 g cashewnötter

Gör så här

1. Skär kycklingfilén i munsbitar och stek dem i olja och currypasta i en wok eller stekpanna. Ta upp och lägg åt sidan.

2. Ansa, repa och finhacka vitkål och svartkål. Skala och skär morötterna i tunna stavar. Skala och riv eller finhacka ingefäran och vitlöken.

3. Häll lite extra olja i woken och stek vitlök, ingefära och curry i ett par minuter. Tillsätt vitkål, svartkål och morötter och låt steka med i cirka 2 minuter på hög värme under omrörning.

Annons

4. Häll kokosmjölk, soja, fisksås och 6 dl kokande vatten i wokpannan. Tillsätt ­kycklingbitarna och låt soppan sjuda i 15–20 minuter.

5. Koka riset enligt anvisning på för­packningen.

6. Vänd ner ärterna i soppan och låt koka med de sista minuterna. Smaka av med socker och ev mer curry eller fisksås.

7. Skölj och plocka koriandern. Grovhacka cashewnötterna. Fördela ris i botten av 4 djupa tallrikar. Häll på soppan och ­toppa med koriander och cashewnötter.

Gratinerad fransk löksoppa

(4 personer)

Gratinerad fransk löksoppa.
Hela fyra sorters lök samsas i den här franska soppklassikern.

6 gula lökar

3 rödlökar

1 bunt salladslök

2 vitlöksklyftor

smör och olivolja till stekning

1 tsk strösocker

1 tsk vetemjöl

Annons

salt och nymald peppar

1 dl torrt vitt vin

1 liter ox- eller grönsaksbuljong

Topping

8 skivor formfranska

150 g emmentaler

persilja

Gör så här

1. Skala gul lök och rödlök. Halvera dem och skiva tunt. Ansa sallads­löken och skiva tunt. Skala och pressa vitlöken.

2. Stek de fyra löksorterna i en blandning av smör och olja i cirka 15 minuter tills de är mjuka, de ska inte ta färg.

3. Strö över socker och låt fräsa med i några minuter. Rör ner mjöl, salt och ­peppar och tillsätt sedan vin och buljong. Lägg på lock och låt soppan sjuda på svag värme i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Topping: Sätt ugnen på 225°. Kantskär brödet och skär i tärningar, 2x2 cm.

5. Häll soppan i fyra ugnssäkra portions­skålar och fördela brödet på toppen. Toppa med riven emmentaler. Gratinera soppan i ugnen i cirka 15 minuter tills osten smält och ytan är gyllenbrun. Använd gärna ugnens grillfunktion de sista minuterna. Toppa med persilja och servera.

Minestrone med rotfrukter och ­makaroner

(4 personer)

Minestrone med rotfrukter och ­makaroner.
I en minestrone finns det ofta pasta. Det är inte nödvändigt, men uppskattat.

80 g bacon

¼ rotselleri

2 morötter

1 squash

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

olivolja till stekning

2 förp krossade tomater

Annons

2 msk tomatpuré

5 dl vatten

1 tsk torkad basilika

3 lagerblad

150 g makaroner

salt och nymald peppar

Tillbehör

färsk basilika

parmesanost

Gör så här

1. Skär baconet i små bitar. Skala rotselleri och morötter. Tvätta squashen. Skala löken. Skär alla grönsaker i små tärningar.

2. Stek baconet i en gryta tills det är ­genomstekt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

3. Fräs grönsakerna och pressa ner ­vit­löken i grytan med baconfettet, tillsätt eventuellt lite mer olja. Låt fräsa i 5–7 minuter, rör om och passa så att det inte bränner vid.

4. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten, basilika och bacon i grytan och låt småkoka under lock i cirka 15 minuter.

5. Rör ner makaronerna och låt koka med enligt förpackningens tidsangivelse, känn efter att de blir mjuka. Smaka av med salt och peppar.

6. Servera soppan riktigt varm, toppad med färsk basilika och hyvlad parmesan.

Borsjtj med extra ­rotfrukter

(4 personer)

Borsjtj med extra ­rotfrukter.
Denna rödbetssoppa har en mild och sötaktig smak, så tryck gärna på med pepprig pepparrot och syrlig crème fraiche på toppen.

800 g färska rödbetor

2 morötter

2 palsternackor

1 stor mjölig potatis

¼ vitkålshuvud

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Annons

olivolja till stekning

1 tsk torkad timjan

1 liter grönsaksbuljong

2 msk tomatpuré

salt och nymald peppar

Tillbehör

2 kvistar slätbladig persilja

1½ dl crème fraiche

3 msk färskriven pepparrot

bröd

Gör så här

1. Skala rödbetor, morötter, palsternacka och potatis. Skär dem i tärningar, 1x1 cm. Kassera vitkålens yttersta blad och mittstock. Hacka resten fint.

2. Skala och hacka lök och vitlök. Stek den mjuk i olja i en stor kastrull. Tillsätt rot­frukterna och låt dem fräsa med i några minuter, utan att de tar färg.

3. Tillsätt vitkål och timjan och stek under omrörning i 2 minuter. Häll på buljong och tomatpuré och låt soppan sjuda under lock i cirka 45 minuter, tills alla grönsaker är mjuka.

4. Mixa soppan med en stavmixer i kastrullen, så att den blir ganska slät. Smaka av med salt och peppar. Servera med plockad persilja, riven pepparrot, crème fraiche och gott bröd.

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

Annons