4 sopprecept från hela världen
Thai-soppa med kyckling och ris
(4 personer)
450 g kycklingbröstfilé
olivolja till stekning
1 msk röd currypasta
¼ vitkålshuvud
4 svartkålsblad
3 morötter
2 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 msk curry
2 burkar kokosmjölk
3 msk japansk soja
3 msk fisksås
100 g frysta ärter
1 msk strösocker
Tillbehör
3 dl ris
färsk koriander
50 g cashewnötter
Gör så här
1. Skär kycklingfilén i munsbitar och stek dem i olja och currypasta i en wok eller stekpanna. Ta upp och lägg åt sidan.
2. Ansa, repa och finhacka vitkål och svartkål. Skala och skär morötterna i tunna stavar. Skala och riv eller finhacka ingefäran och vitlöken.
3. Häll lite extra olja i woken och stek vitlök, ingefära och curry i ett par minuter. Tillsätt vitkål, svartkål och morötter och låt steka med i cirka 2 minuter på hög värme under omrörning.
4. Häll kokosmjölk, soja, fisksås och 6 dl kokande vatten i wokpannan. Tillsätt kycklingbitarna och låt soppan sjuda i 15–20 minuter.
5. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
6. Vänd ner ärterna i soppan och låt koka med de sista minuterna. Smaka av med socker och ev mer curry eller fisksås.
7. Skölj och plocka koriandern. Grovhacka cashewnötterna. Fördela ris i botten av 4 djupa tallrikar. Häll på soppan och toppa med koriander och cashewnötter.
Gratinerad fransk löksoppa
(4 personer)
6 gula lökar
3 rödlökar
1 bunt salladslök
2 vitlöksklyftor
smör och olivolja till stekning
1 tsk strösocker
1 tsk vetemjöl
salt och nymald peppar
1 dl torrt vitt vin
1 liter ox- eller grönsaksbuljong
Topping
8 skivor formfranska
150 g emmentaler
persilja
Gör så här
1. Skala gul lök och rödlök. Halvera dem och skiva tunt. Ansa salladslöken och skiva tunt. Skala och pressa vitlöken.
2. Stek de fyra löksorterna i en blandning av smör och olja i cirka 15 minuter tills de är mjuka, de ska inte ta färg.
3. Strö över socker och låt fräsa med i några minuter. Rör ner mjöl, salt och peppar och tillsätt sedan vin och buljong. Lägg på lock och låt soppan sjuda på svag värme i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Topping: Sätt ugnen på 225°. Kantskär brödet och skär i tärningar, 2x2 cm.
5. Häll soppan i fyra ugnssäkra portionsskålar och fördela brödet på toppen. Toppa med riven emmentaler. Gratinera soppan i ugnen i cirka 15 minuter tills osten smält och ytan är gyllenbrun. Använd gärna ugnens grillfunktion de sista minuterna. Toppa med persilja och servera.
Minestrone med rotfrukter och makaroner
(4 personer)
80 g bacon
¼ rotselleri
2 morötter
1 squash
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja till stekning
2 förp krossade tomater
2 msk tomatpuré
5 dl vatten
1 tsk torkad basilika
3 lagerblad
150 g makaroner
salt och nymald peppar
Tillbehör
färsk basilika
parmesanost
Gör så här
1. Skär baconet i små bitar. Skala rotselleri och morötter. Tvätta squashen. Skala löken. Skär alla grönsaker i små tärningar.
2. Stek baconet i en gryta tills det är genomstekt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
3. Fräs grönsakerna och pressa ner vitlöken i grytan med baconfettet, tillsätt eventuellt lite mer olja. Låt fräsa i 5–7 minuter, rör om och passa så att det inte bränner vid.
4. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten, basilika och bacon i grytan och låt småkoka under lock i cirka 15 minuter.
5. Rör ner makaronerna och låt koka med enligt förpackningens tidsangivelse, känn efter att de blir mjuka. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera soppan riktigt varm, toppad med färsk basilika och hyvlad parmesan.
Borsjtj med extra rotfrukter
(4 personer)
800 g färska rödbetor
2 morötter
2 palsternackor
1 stor mjölig potatis
¼ vitkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
1 tsk torkad timjan
1 liter grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
salt och nymald peppar
Tillbehör
2 kvistar slätbladig persilja
1½ dl crème fraiche
3 msk färskriven pepparrot
bröd
Gör så här
1. Skala rödbetor, morötter, palsternacka och potatis. Skär dem i tärningar, 1x1 cm. Kassera vitkålens yttersta blad och mittstock. Hacka resten fint.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Stek den mjuk i olja i en stor kastrull. Tillsätt rotfrukterna och låt dem fräsa med i några minuter, utan att de tar färg.
3. Tillsätt vitkål och timjan och stek under omrörning i 2 minuter. Häll på buljong och tomatpuré och låt soppan sjuda under lock i cirka 45 minuter, tills alla grönsaker är mjuka.
4. Mixa soppan med en stavmixer i kastrullen, så att den blir ganska slät. Smaka av med salt och peppar. Servera med plockad persilja, riven pepparrot, crème fraiche och gott bröd.