Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Frossa i choklad och kola – 5 oemotståndliga recept

04 okt, 2023
AvCECILIA FAHLSTRÖM
AvMAI KNAUER
FotografSTINE CHRISTIANSEN, COLUMBUS LETH
Recept Snickerscupcake.
Chokladälskare, titta hit! Finns det något godare än det som är bakat med choklad, kola – och lite kärlek? Dessa förföriska bakverk får vem som helst på fall, vi lovar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Muffins med kola och jordnötstopp

18 stycken

Muffins med kola och jordnötstopp.
Hur festlig som helst blir en muffin med mycket topping på.

3 ¼ dl vetemjöl

1 ¼ dl kakaopulver

¾ dl strösocker

1 ½ dl farinsocker

1 ½ tsk bakpulver

1 tsk salt

2 dl mjölk

1 ½ dl neutral olja

1 tsk vaniljsocker

3 ägg

Salt kolakräm

100 g smör

1 ¾ dl strösocker

1 msk sirap

1 ¼ dl vispgrädde

½ tsk flingsalt

Jordnötsfrosting

250 g jordnötssmör, mjukt

250 g mjukt smör

4 dl florsocker

Garnering

1 näve jordnötter

1 ½ snickerschoklad à 50 g (godis)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180°.

2. Salt kolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och sirap. Sjud krämen gyllene, i 6–8 minuter.

3. Tillsätt långsamt gräddeni en stråle under omrörning. Koka i 2 minuter till jämn ­konsistens. Rör i salt och låt krämen kallna i kyl.

4. Blanda mjöl, kakao, strösocker, farin, bakpulver och salt. Tillsätt mjölk, olja, vaniljsocker och ägg. Rör till en jämn smet. Fyll i muffinsformarna till hälften. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler.

Annons

5. Frosting: Vispa jordnötssmör och smör med elvisp. Tillsätt florsockret, 1 msk i taget. Vispa till lätt, luftig konsistens. Fyll en spritspåse med slät tyll och spritsa en rejäl klick frosting på varje muffin eller forma kulor och lägg på.

6. Toppa till sist med kola-krämen, jordnötter och skivad snickers.

Brownie med salt kolaglasyr

20 bitar

Brownie med salt kolaglasyr.
Förvarar du kakan i en tät burk i kyl­skåpet så kan den hålla i upp till en vecka.

150 g mörk choklad

200 g smör

3 ägg

3 ½ dl brun farin

1 ¾ vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

Salt kolaglasyr

1 ¾ dl vispgrädde

90 g smör

330 g strösocker

1 ¼ dl vatten

1 tsk flingsalt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 160°. Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugnen ihop med smöret. Låt svalna.

2. Vispa ägg och brun farin luftigt med en elvisp i en skål. Sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker och vispa ihop. Vänd ner den smälta choklad- och smörblandningen.

Annons

3. Häll smeten i en form med bakplåts-papper, ca 20x30 cm. Grädda i ugnen i cirka 35 minuter. Låt kakan svalna på galler i cirka 15 minuter och därefter i kylskåpet tills den är helt kall.

4. Salt karamell: Smält grädde och smöri en kastrull på låg värme tills smöret är helt smält. Slå av värmen.

5. Koka ihop socker och vatten i en annan kastrull, utan att röra. Sockret ska få en temperatur på 170°, och bli gyllenbrunt. Ta av från värmen och tillsätt gräddblandningen. Sätt tillbaka grytan på plattan och låt kolan småkoka i 5 minuter, så att den tjocknar. Bred krämen på den kalla kakan. Ställ kallt i 4–5 timmar. Strö flingsalt över vid servering och skär i små fyrkanter.

Tips: Vill du göra det ­enklare för dig hoppar du över kolakrämen och ringlar över färdig kolasås.

Banoffeepaj med vaniljkräm

8–10 bitar

Banoffeepaj med vaniljkräm.
Banoffeepaj med vaniljkräm.

Saltkola

1 burk karamelliserad kondenserad mjölk, 397 g

flingsalt

Botten

250 g digestivekex

125 g smält smör

Annons

2 msk kakaopulver

Vaniljkräm

2 ½ dl vispgrädde

2 ½ dl standardmjölk

1 vaniljstång

4 äggulor

1 dl strösocker

¾ dl majsstärkelse

Topping

3 bananer

3 dl vispgrädde, vispad

kakaopulver

Gör så här

1. Saltkola: Häll denkaramelliserade mjölken i en skål och smaka av med lite ­flingsalt.

2. Botten: Smula kexen fint och blanda med smöret och kakaon. Tryck ut massan i botten och på sidorna i en avlång form, ca 10x35 cm (eller annan pajform). Ställ formen i kylskåpet.

3. Vaniljkräm: Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ner fröna och lägg även i stången. Värm till kokpunkten under omrörning. Låt sjuda en liten stund.

4. Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa ner majsstärkelsen. Tillsätt lite av mjölkblandningen. Blanda och häll sedan äggulevispet i kastrullen.

5. Värm blandningen på svag värme tills den tjocknar. Låt krämen svalna helt. Ta upp vaniljstången.

6. Topping: Bred saltkolan på pajbottnen. Skiva bananerna, fördela dem över kolan. Bred sedan över vaniljkrämen och spritsa till sist på grädden. Sikta över lite kakao.

Tips: Har du ingen avlång form går det lika bra med en rund.

Snickerskaka med jordnötter

6 bitar

Snickerskaka med jordnötter.
Baka utan ugn! Kakan behöver stå kallt i några timmar, men är värd att vänta på.

Botten

100 g salta jordnötter

100 g digestivekex

30 g smör

Kolakräm

300 g mjuk fudge (godis)

1 dl vispgrädde

Annons

1 nypa salt

50 g salta jordnötter

Chokladtäcke

200 g mjölkchoklad

1 dl vispgrädde

Topping

25 g salta jordnötter

1 tsk flingsalt

Gör så här

1. Botten: Mixa jordnötterna fint i en mixer. Häll i en skål. Mixa kexen till smulor och blanda dem med jordnötterna. Smält smöret i en gryta och blanda det med smulorna. Tryck ut smulorna i en form, cirka 35x10 cm och ställ i kylen.

2. Kolakräm: Smält ihop fudge och grädde under omrörning i en kastrull, till en slät smet. Tillsätt salt. Fördela kolakrämen på den kalla kexbottnen och strö över jordnötter.

3. Chokladtäcke: Hacka chokladen grovt och lägg den i en skål. Hetta upp grädden, häll den över chokladen och blanda tills allt smält samman. Fördela chokladen över kola­krämen och ställ kakan kallt i minst 2 timmar.

4. Strö flingsalt och jord­nötter över kakan strax före servering.

Mjuk pepparkaka med kaffeglasyr

10 bitar

Mjuk pepparkaka med kaffeglasyr.
Kryddiga bottnar fyllda med gudomlig kaffefrosting och kolasås på toppen.

60 g mjukt smör

1 dl strösocker

1 ägg

1 vaniljstång

1 tsk pressad citronsaft

1 ¼ dl naturell yoghurt

3 dl vetemjöl

Annons

1 tsk kanel

1 tsk mald ingefära

½ tsk riven muskot

½ tsk mald nejlika

¼ tsk salt

1 tsk bakpulver

Fyllning

200 g mjukt smör

6 dl florsocker

¾ dl starkt kallt kaffe

1 knivsudd salt

1 tsk vaniljsocker

50 g dulce de leche (finns färdigköpt)

Topping

kolasås

Gör så här

1. Sätt ugnen på 170°. Klä 2 formar med avtagbar kant, ca 16 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formarnas kanter. (Gör i omgångar om du bara har en form.)

2. Vispa smör och socker luftigt med elvisp. Vispa ner ägget. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och vispa ner dem, ­citronsaft och yoghurt i smeten. Blanda mjöl, kryddor och bakpulver och vänd ner i smeten.

3. Fördela smeten i formarna. Grädda i 25 minuter. Låt svalna helt i formarna.

4. Fyllning: Vispa smöret smidigt, tillsätt florsocker lite i taget under vispning. Fortsätt vispa tills frostingen är ljus och luftig. Vänd ner kaffe, salt, vaniljsocker och dulce de leche. Bred ett tjockt lager ­frosting på den ena bottnen. Lägg på den andra och toppa med den resterande krämen. Garnera med kolasås.

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

Annons