Frossa i choklad och kola – 5 oemotståndliga recept
Muffins med kola och jordnötstopp
18 stycken
3 ¼ dl vetemjöl
1 ¼ dl kakaopulver
¾ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl mjölk
1 ½ dl neutral olja
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
Salt kolakräm
100 g smör
1 ¾ dl strösocker
1 msk sirap
1 ¼ dl vispgrädde
½ tsk flingsalt
Jordnötsfrosting
250 g jordnötssmör, mjukt
250 g mjukt smör
4 dl florsocker
Garnering
1 näve jordnötter
1 ½ snickerschoklad à 50 g (godis)
Gör så här
1. Sätt ugnen på 180°.
2. Salt kolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och sirap. Sjud krämen gyllene, i 6–8 minuter.
3. Tillsätt långsamt gräddeni en stråle under omrörning. Koka i 2 minuter till jämn konsistens. Rör i salt och låt krämen kallna i kyl.
4. Blanda mjöl, kakao, strösocker, farin, bakpulver och salt. Tillsätt mjölk, olja, vaniljsocker och ägg. Rör till en jämn smet. Fyll i muffinsformarna till hälften. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler.
5. Frosting: Vispa jordnötssmör och smör med elvisp. Tillsätt florsockret, 1 msk i taget. Vispa till lätt, luftig konsistens. Fyll en spritspåse med slät tyll och spritsa en rejäl klick frosting på varje muffin eller forma kulor och lägg på.
6. Toppa till sist med kola-krämen, jordnötter och skivad snickers.
Brownie med salt kolaglasyr
20 bitar
150 g mörk choklad
200 g smör
3 ägg
3 ½ dl brun farin
1 ¾ vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Salt kolaglasyr
1 ¾ dl vispgrädde
90 g smör
330 g strösocker
1 ¼ dl vatten
1 tsk flingsalt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 160°. Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugnen ihop med smöret. Låt svalna.
2. Vispa ägg och brun farin luftigt med en elvisp i en skål. Sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker och vispa ihop. Vänd ner den smälta choklad- och smörblandningen.
3. Häll smeten i en form med bakplåts-papper, ca 20x30 cm. Grädda i ugnen i cirka 35 minuter. Låt kakan svalna på galler i cirka 15 minuter och därefter i kylskåpet tills den är helt kall.
4. Salt karamell: Smält grädde och smöri en kastrull på låg värme tills smöret är helt smält. Slå av värmen.
5. Koka ihop socker och vatten i en annan kastrull, utan att röra. Sockret ska få en temperatur på 170°, och bli gyllenbrunt. Ta av från värmen och tillsätt gräddblandningen. Sätt tillbaka grytan på plattan och låt kolan småkoka i 5 minuter, så att den tjocknar. Bred krämen på den kalla kakan. Ställ kallt i 4–5 timmar. Strö flingsalt över vid servering och skär i små fyrkanter.
Tips: Vill du göra det enklare för dig hoppar du över kolakrämen och ringlar över färdig kolasås.
Banoffeepaj med vaniljkräm
8–10 bitar
Saltkola
1 burk karamelliserad kondenserad mjölk, 397 g
flingsalt
Botten
250 g digestivekex
125 g smält smör
2 msk kakaopulver
Vaniljkräm
2 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl standardmjölk
1 vaniljstång
4 äggulor
1 dl strösocker
¾ dl majsstärkelse
Topping
3 bananer
3 dl vispgrädde, vispad
kakaopulver
Gör så här
1. Saltkola: Häll denkaramelliserade mjölken i en skål och smaka av med lite flingsalt.
2. Botten: Smula kexen fint och blanda med smöret och kakaon. Tryck ut massan i botten och på sidorna i en avlång form, ca 10x35 cm (eller annan pajform). Ställ formen i kylskåpet.
3. Vaniljkräm: Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ner fröna och lägg även i stången. Värm till kokpunkten under omrörning. Låt sjuda en liten stund.
4. Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa ner majsstärkelsen. Tillsätt lite av mjölkblandningen. Blanda och häll sedan äggulevispet i kastrullen.
5. Värm blandningen på svag värme tills den tjocknar. Låt krämen svalna helt. Ta upp vaniljstången.
6. Topping: Bred saltkolan på pajbottnen. Skiva bananerna, fördela dem över kolan. Bred sedan över vaniljkrämen och spritsa till sist på grädden. Sikta över lite kakao.
Tips: Har du ingen avlång form går det lika bra med en rund.
Snickerskaka med jordnötter
6 bitar
Botten
100 g salta jordnötter
100 g digestivekex
30 g smör
Kolakräm
300 g mjuk fudge (godis)
1 dl vispgrädde
1 nypa salt
50 g salta jordnötter
Chokladtäcke
200 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
Topping
25 g salta jordnötter
1 tsk flingsalt
Gör så här
1. Botten: Mixa jordnötterna fint i en mixer. Häll i en skål. Mixa kexen till smulor och blanda dem med jordnötterna. Smält smöret i en gryta och blanda det med smulorna. Tryck ut smulorna i en form, cirka 35x10 cm och ställ i kylen.
2. Kolakräm: Smält ihop fudge och grädde under omrörning i en kastrull, till en slät smet. Tillsätt salt. Fördela kolakrämen på den kalla kexbottnen och strö över jordnötter.
3. Chokladtäcke: Hacka chokladen grovt och lägg den i en skål. Hetta upp grädden, häll den över chokladen och blanda tills allt smält samman. Fördela chokladen över kolakrämen och ställ kakan kallt i minst 2 timmar.
4. Strö flingsalt och jordnötter över kakan strax före servering.
Mjuk pepparkaka med kaffeglasyr
10 bitar
60 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 ägg
1 vaniljstång
1 tsk pressad citronsaft
1 ¼ dl naturell yoghurt
3 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
½ tsk riven muskot
½ tsk mald nejlika
¼ tsk salt
1 tsk bakpulver
Fyllning
200 g mjukt smör
6 dl florsocker
¾ dl starkt kallt kaffe
1 knivsudd salt
1 tsk vaniljsocker
50 g dulce de leche (finns färdigköpt)
Topping
kolasås
Gör så här
1. Sätt ugnen på 170°. Klä 2 formar med avtagbar kant, ca 16 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formarnas kanter. (Gör i omgångar om du bara har en form.)
2. Vispa smör och socker luftigt med elvisp. Vispa ner ägget. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och vispa ner dem, citronsaft och yoghurt i smeten. Blanda mjöl, kryddor och bakpulver och vänd ner i smeten.
3. Fördela smeten i formarna. Grädda i 25 minuter. Låt svalna helt i formarna.
4. Fyllning: Vispa smöret smidigt, tillsätt florsocker lite i taget under vispning. Fortsätt vispa tills frostingen är ljus och luftig. Vänd ner kaffe, salt, vaniljsocker och dulce de leche. Bred ett tjockt lager frosting på den ena bottnen. Lägg på den andra och toppa med den resterande krämen. Garnera med kolasås.