Perfekt helgmat: Laga lammracks med kronärtskocka
Lammracks med kronärtskocka
4 personer
750 g lammracks
salt och nymalen svartpeppar
olivolja, till stekning
Tomatkompott
½ kg tomater
olivolja, till stekning
2 klyftor vitlök
1 krm chiliflakes
2 dl vitt vin
1 krm socker
salt och nymalen svartpeppar
kokta kronärtskockor
2–3 färska kronärtskockor
1 citron
Ångad mangold
1 bunt mangold
1 msk smör
GÖR SÅ HÄR
1. Värm ugnen till 200°. Krydda lammracksen med salt och nymalen peppar, och bryn dem i lite olja i en stekpanna. Lägg dem sedan i en ugnsfast form och stek dem färdiga i ugnen i 15–20 minuter så att köttet är rosa.
2. Tomatkompott: Dela tomaterna och krama dem lätt i händerna. Grovhacka dem därefter. Stek tomaterna i lite olja på hög värme, tillsammans med vitlöken och chiliflakes. Häll i vinet och låt det sjuda i 15 minuter på låg värme, tills kompotten tjocknat. Smaka av med socker, salt och peppar.
3. Kokt kronärtskocka: Koka upp vatten i en stor gryta. Skär skälkarna av kronärtskockorna, dra av de yttersta, grova bladen och skär av en aning av toppen. Skölj skockorna och gnid in botten med citronsaft. Skär kronärtskockorna i fyra delar och ta försiktigt bort skägget med en sked. Lägg salt och citronskivor i det kokande vattnet och låt kronärtskockorna koka med i 10 minuter.
4. Ångad mangold: Skölj mangolden och ånga bladen i en gryta med lite smör och vatten i ett par minuter.
5. Servera lammracksen med tomatkompotten, kronärtskockorna och den ångade mangolden.