Recept! Blanda klassiska midsommarrätter med nya favoriter!
Ägghalvor med sparris-och räktopping
(12 stycken)
5 gröna sparrisar
1 liten rödlök
200 g handskalade räkor
1 dl majonnäs
½ dl hackad dill
½ citron, finrivet skal
salt och peppar
½–1 tsk pressad citronsaft
Servering
6 kokta ägg
Garnering
dillvippor
Gör så här:
1. Bryt av den nedersta träiga biten på sparrisen och skiva resten väldigt tunt.
2. Skala och finhacka rödlöken. Hacka räkorna.
3. Rör ihop allt i en skål och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
4. Skala och halvera äggen, lägg på toppingen och garnera med dill.
Klassisk matjestårta
(16 bitar)
Botten
200 g kavring, ca 8 skivor
75 g smör
½ tsk salt
½ tsk peppar
Fyllning
3 gelatinblad
200 g matjessill + spad
1 rödlök
3 dl gräddfil
½ dl Kalles kaviar
1 dl hackad gräslök
1 dl hackad dill
nymald svartpeppar
Garnering
t ex skivade rädisor, gräslök, rödlök, citron eller hackat ägg
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Botten: Mixa kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda med kavring, salt och peppar. Tryck ut i en springform med avtagbar botten, cirka 25 cm i diameter. Sätt in i kyl.
3. Fyllning: Ta upp sillen ur spadet men spara spadet för smaksättning. Skär silleni små bitar. Hacka löken fint.
4. Rör ihop allt till fyllningen. Smaka av med sillspad, salt och peppar.
5. Lägg lite av fyllningen i en kastrull och smält det blötlagda gelatinet däri på låg värme. Det får ej koka. Rör sedan ner deti resterande fyllning.
6. Häll fyllningen över bottnen. Låt stelna i kyl i minst 1 timme. Garnera vid servering.
Tips: Tänk på att spadet från sillen kan vara antingen sött eller salt.
Vitlökssill med parmesan och persilja
(4 personer)
1 förp 5-minuterssill, 420 g
2 vitlöksklyftor
3 dl grekisk yoghurt
1 dl finhackad persilja
100 g parmesan, finriven
salt och nymald peppar
Gör så här:
1. Låt sillen rinna av ordentligt och skär den sedan i mindre bitar.
2. Skala och riv vitlöken fint. Rör ihop med yoghurt, persilja och parmesan till en jämn kräm. Smaka av med salt och peppar.
3. Vänd ner sillen. Låt gärna stå och dra i 1 dag före servering.
Citron- och chilisill
(4 personer)
1 förp 5 minuterssill, 420 g
2 citroner
½ dl ättika, 24 %
2 dl strösocker
1 krm salt
3 dl vatten
5 torkade lagerblad
1 röd chili, typ spansk peppar
Gör så här:
1. Låt sillen rinna av. Skär i mindre bitar.
2. Lägg citronen i ljummet vatten i 5 minuter. Torka den ren och torr, strimla sedan det gula skalet med zestjärn eller potatisskalare. Undvik det vita på skalet, det smakar beskt.
3. Pressa ner citronsaften, utan kärnor och fruktkött, i en kastrull. Låt koka upp med ättika, socker, salt, vatten och lagerblad så att sockret löser sig. Låt lagen kallna.
4. Hacka eller skiva chilin. Låt fröna sitta kvar om du vill ha mycket hetta, annars ta bort.
5. Varva den kalla lagen med sill, chili och citronskal i väl rengjord burk. Låt gärna stå kallt i 1 dygnföre servering.
Tips: Hacka chilin om du vill ha med chilibitar på sillen när du äter den, annars skiva den så är den lätt att ta bort.
Krydd- och rödlökssill
(4 personer)
1 förp 5-minuterssill, 420 g
1½ msk hela vitpepparkorn
1½ msk hela kryddpepparkorn
5 lagerblad
2 rödlökar
2 dl hackad dill och gräslök
2 dl strösocker
½ tsk finkornigt salt
Gör så här:
1. Låt sillen rinna av ordentligt och skär den sedan i mindre bitar.
2. Mortla pepparkornen och krossa lagerbladen. Skala och finhacka rödlöken.
3. Blanda lök, mortlad peppar och lagerblad med örter, socker och salt i en skål. Vänd sist ner sillbitarna.
4. Lägg upp sillen i en väl rengjord burk och låt stå i minst 1 dygn. Det bildas en vätska i burken och den ska vara kvar. Rör gärna runt några gånger under första dygnet.
Varmrökt laxröra på knäcke
(ca 20 stycken)
10 cm purjolök
200 g varmrökt lax
100 g naturell färskost
2 msk hackad gräslök
salt och peppar
½ tsk citronsaft
Servering
knäckebröd eller kex, ca 20 små bitar
Garnering
t ex kapris, finriven pepparrot, rödlök, gräslök
Gör så här:
1. Skölj och ansa purjolöken. Strimla och lägg i en skål.
2. Bryt laxen i mindre bitar och tillsätt den. Rör därefter ner färskost och gräslök.
3. Smaka av laxröran med salt och peppar och eventuellt några droppar citronsaft. Servera på små bitar av knäckebröd och toppa med valfri garnering.
Mandelkaka med gubbar och grädde
(10–12 bitar)
250 g smör
4 ägg
3 dl strösocker
6 dl mandelmjöl, ca 150 g
2½ tsk bakpulver
200 g mandelmassa
Fyllning och garnering
400 g god jordgubbssylt
5 dl vispgrädde
10 maränger, krossade
2 liter färska jordgubbar
citronmeliss eller mynta
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa två runda bakformar med löstagbar kant.
2. Smält smöret i en vid kastrull. Häll ner övriga ingredienser i kastrullen och rör ihop smeten väl. Tänk på att smeten ska röras ihop, inte vispas.
3. Fördela smeten i formarna. Baka i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Täck över kakorna efter 15 minuter om de börjar bli mer än gyllenbruna på ytan.
4. Låt bottnarna svalna helt i formen och ställ sedan svalt, gärna i kyl över natten, innan de läggs ihop som en tårta.
5. Toppa bottnarna med sylt, grädde, maräng och färska jordgubbar, lägg ihop och servera.
Tips: Ännu mer smak? Bryn smöret! Supergott!