Så bakar du en frasig marängtårta
Frasig marängtårta
10 bitar
6 äggvitor
1 tsk vitvinsvinäger
300 g strösocker, ca 3 dl
50 g hasselnötter
50 g mörk choklad
Garnering
50 g hasselnötter
50 g mörk choklad
1 liter vispgrädde
ca 1 msk vaniljsocker
1 kg färska bär
Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt vinäger och socker, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa tills marängsmeten styvnat.
2. Hacka nötter och choklad och vänd ner i smeten. Klicka och bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 1 ½ timme. Stäng av ugnsvärmen och låt marängen torka i eftervärmen, i 4–6 timmar.
3. Garnering: Lägg marängbottnen på ett fat. Hacka nötter och choklad. Vispa grädden och smaksätt med vanilj. Klicka ut grädden på marängen, fördela bären ovanpå och strö på nötter och choklad. Servera direkt så marängen inte förlorar sin frasighet.