Så gör du lyxig laxfilé med blomkålspuré
Laxfilé med blomkålspuré
4 personer
4 laxfiléer
smör, till stekning
salt och färskmalen svartpeppar
blomkålspuré
400 g blomkål
1 schalottenlök
½ liter färdig grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
salt och färskmalen svartpeppar
sauterad brysselkål
400 g brysselkål
200 g broccoli eller sparrisbroccoli
200 g kärnfria gröna druvor
50 g mandlar
smör, till stekning
GÖR SÅ HÄR
1. Börja med blomkålspurén: Dela blomkålen i små buketter. Skala och hacka löken. Koka blomkål och lök i grönsaksbuljongen under lock i 15 minuter. Häll av buljongen, tillsätt crème fraiche och mixa med stavmixer till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
2. Stek laxfiléerna i smör i 4–5 minuter på varje sida, krydda med salt och peppar.
3. Ansa brysselkålen, skär sedan i skivor. Skölj broccoli och druvor. Grovhacka mandeln. Stek brysselkålen och broccolin i smör på hög värme i 3–4 minuter, sänk sedan värmen och tillsätt druvorna och hackad mandel, fräs några minuter till.
4. Bred ut blomkålscrèmen på tallrikar och fördela de varma grönsakerna ovanpå. Lägg laxen på toppen och servera genast.