Så lagar du mat under 10 kronor – experten guidar
– Vardagsmaten måste inte vara så fasligt festlig, slår kokboksförfattaren Hanna Olvenmark fast i en intervju med Sveriges radio.
Hanna har blivit känd för att laga mat under 10 kronor portionen. Exempelvis tipsar hon om flera soppor som är smarta att laga i tider av dyra matpriser. För ja, nu är det verkligen dyrt i matbutikerna. Matpriserna rusar. Kaffet är dyrare än någonsin. Det kräver att vi tänker till ordentligt då vi handlar – och när vi lagar mat. Och faktiskt är det så att det fortfarande går att äta billigt. Även om det är lite av en utmaning.
Enkla och billiga rätter under 10 kronor
Hanna Olvenmark är legitimerad dietist och grundare till sajten Portionen Under Tian, som hon startade för att visa att myten ”all bra mat är dyr” faktiskt inte alls stämmer. Hanna vill, med hjälp av glädje, passion och nytänk, peppa andra till att äta bra mat som både gör ett lägre avtryck för klimatet och är hälsosam samtidigt som den, dessutom, är ekonomiskt smart. Hanna driver i dag instagramkontot @portionenundertian samt är författare till böckerna Portionen under tian, 300-kronorsveckorna och Äta ute.
– Man kan sänka förväntningarna lite på vad en vardagsmåltid bör vara, säger Hanna till SR.
Så, vilka är då hennes bästa, och billigaste, tips?
– Linssoppan vill jag highlighta lite. Och ärtsoppan med lite potatis i.
Hon fortsätter
– I pannkakan kan man mixa in lite vita bönor, det är ett bra tips, slår hon fast.
Och ja, visst är det möjligt att fortfarande käka enkelt – under tian.
– Blodpudding med vitkålssallad. Ärtsoppa är under tian, tipsar Hanna Olvenmark .