Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Vintips! 4 vinfavoriter som fungerar i höst

11 sep, 2024
AvÅsa Liliegren
Åsa Liliegren vintips.
Sommaren bjöd på vin från både Sverige, Frankrike och Mallorca. Viner som passar perfekt när höstmörkret smyger sig på och får mig att drömma om och minnas sommarens sköna dagar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Feminista: Så gjordes signaturdrinken med inspiration av svenska powerkvinnanBrand logo
Feminista: Så gjordes signaturdrinken med inspiration av svenska powerkvinnan

1 Svenska druvor

Aniara Renässans Flädie Vingård, 2023

Sverige, Skåne län

Nr: 32669

Pris: 264:-

Aniara Renässans Flädie Vingård, 2023.
Aniara Renässans Flädie Vingård, 2023.

Bodde på denna vingård utanför skånska Bjärred i somras. Min känsla är att de svenska vinproducenterna blir bättre och bättre. Jag provade en hel del av deras viner och detta blev storfavoriten. Ett otroligt doftrikt vin, blommigt och nästan parfymerat, som en vit lilja. Smaken är generös med en lika generös friskhet. Druvan heter solaris och är den druva som är bäst anpassad för svenska klimat. Med beröm godkänt får Flädie för detta vin som går att be­ställa via Systembolaget.

Annons

2 Coola Languedoc

Gérard Bertrand Château L’Hospitalet La Réserve Rouge, 2022

Frankrike Languedoc-Roussillon

Nr: 73142

Pris: 209:-

Gérard Bertrand Château L’Hospitalet La Réserve Rouge, 2022.
Gérard Bertrand Château L’Hospitalet La Réserve Rouge, 2022.

Till Languedoc-Roussillon gick en resa i sommar. Här händer det mycket på vinkartan med många små nya producenter. Gérard Bertrand är en stor vinproducent i området, som föredömligt ställt om merparten av sin produktion till biologiskt. L’Hospitalet är en klassisk Languedoc-blandning med syrah, mourvèdre och grenache. Doftar lite kryddigt och har en rik smak som gör sig perfekt till en köttbit.

Annons

3 Soliga Provence

La Bastide Blanche 2021

Frankrike, Provence

Nr: 2262

Pris: 199:-

La Bastide Blanche 2021
La Bastide Blanche 2021.

Frankrikeresan fortsatte till Provence, som för många är rosévinets hemvist. Jag, som många andra, är väldigt förtjust i den ljusrosa färgen som är så typisk för rosévinerna härifrån. Men jag plockar upp detta fina röda vin från regionen. En favorit som i höst kommer att ge mig solvärme och provensalska noter. En typisk druvmix av mourvèdre, grenache, cinsault och carignan ger ett smakrikt vin som jag gärna dricker till ett långkok på lamm.

Annons

4 Mustiga Mallorca

ÀN/2 Ànima Negra, 2021

Spanien, Mallorca

Nr: 70120

Pris: 289:-

ÀN/2 Ànima Negra, 2021.
ÀN/2 Ànima Negra, 2021.

Detta är ett av de första viner jag kom i kontakt med från Mallorca här hemma i Sverige, det har funnits i Systembolagets fasta sortiment sedan 2015. Det är ett kralligt vin från denna ö. Vingården har anor från 1200-talet och just detta vin har druvor från vinstockar som närmar sig 100 år. Kanske därav namnet Ànima Negra som betyder svart själ. Här får du mogna röda frukter och tydligt fat med lite rökighet. Drick till mat, gärna något örtmarinerat rött kött.

Annons