Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Höstmode Modeveckan Kontorskläder

Lyxig stil till billig peng – stylistens bästa knep

16 okt, 2024
Bästa stylingknepen för en lyxig klädstil.
Suktar du också efter en snygg klädstil som ser extra påkostad ut? Du är knappast ensam. Här bjuder stylisten och modeexperten Emma Danielsson på sina bästa stylingknep för en lyxigare look – utan att du behöver ruinera dig på kuppen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
8 enkla tips för att se mer elegant utBrand logo
8 enkla tips för att se mer elegant ut

Att stil inte kan köpas för pengar kan kännas som en klyscha, men jag vill hävda att det är en klyscha som det faktiskt ligger sanning i. Visst kan det vara lätt att tro att en lyxig klädstil kräver en generös budget. Men så behöver det inte nödvändigtvis vara. En exklusiv känsla har faktiskt ganska lite att göra med prislappen på de plagg du bär. Det finns många små stylingknep att ta till och flera faktorer du kan väga in när du shoppar för att få till den där lyxiga looken. Se först och främst till att alla plagg du bär är hela, rena och välstrukna. Annars blir det väldigt svårt att förmedla en exklusiv känsla. Och enligt kändisstylisten Dani Michelle, som bland annat stylar Hailey Bieber och Kendall Jenner, glömmer många att det är hela paketet som räknas och misslyckas därför med att få till en lyxig look.

Annons

"Det handlar inte bara om kläderna utan det gäller detaljerna också. Det är hela budskapet du sänder ut", säger hon till amerikanska Vogue.

Ett exklusivt intryck förmedlar du alltså inte bara genom de plagg du väljer. Alla små detaljer bidrar till helheten, såsom accessoarer, knappar, frisyr och make-up. Dessutom handlar stil inte enbart om vilka plagg och accessoarer du bär utan även om HUR du bär upp dem. Självförtroende och en bra hållning kommer nämligen också att göra skillnad för helhetsintrycket och påverka hur andra uppfattar din stil. Så bär det du trivs i och äg din look.

Lyxig klädstil – 10 tips

Här är mina bästa tips på hur du får en lyxigare stil – utan att spendera en förmögenhet!

1. Lägg krut på hår och make

Stil handlar om så mycket mer än bara de kläder du bär. Att lägga extra krut på en riktigt snygg frisyr, kanske addera extra glans i håret och komplettera med snygga och välmanikyrerade naglar kommer att göra mycket för helhetsintrycket. Med en riktigt snygg frisyr och make-up kan du bära de mest enkla och nedtonade basplaggen och ändå se ut att vara exklusivt och lyxigt klädd. Det är helheten som räknas!

Annons
Snygg och klassisk makeup och frisyr som ger en lyxig look.
Hår och makeup spelar stor roll för hur lyxig din stil uppfattas. Foto: TT
Snygg, klassisk makeup för en lyxig look.
Lägg extra krut på frisyren, makeupen och naglarna för en exklusiv look. Foto: TT

2. Byt ut knapparna

Små detaljer gör skillnad. Många av de plagg vi köper kommer med plastiga knappar som knappast ger någon lyxig känsla. Så byt ut dina plastknappar mot exempelvis knappar i metall eller i pärlemor. Nya knappar kostar inte många kronor men kommer att göra att plagget får nytt liv och en betydligt mer exklusiv känsla.

Annons
Jeanne Damas i snygg vardagsklänning.
Att byta ut plastiga knappar mot metall eller pärlemor är ett billigt knep för en lyxigare stil. Foto: TT

Jacka

Mango

Fin och bärbar jacka som även passar utmärkt att bära som kavaj.

Annons

Boucléjacka

Lindex

Klassisk boucléjacka som aldrig går ur tiden.

3. Satsa på satin

Vissa material ger automatiskt en lyxig känsla. Satin är exempelvis ett billigt alternativ till siden, samtidigt som det har den där glansiga finishen som kommer att ge ett uppklätt, elegant och exklusivt intryck.

Matchande set i satin.
Satin har en glansig finish som ger ett elegant och lyxigt intryck. Foto: TT
Annons

Topp

MQ

Elegant satinblus med draperingar runt halsen.

Satinkjol

Lindex

Midikjol i satin i en lätt utsvängd modell och en glansig finish.

Annons

4. Bär en tröja eller kofta över axlarna

Att slänga på sig en extra tröja eller kofta över axlarna är ett beprövat stylingknep som många fashionistas använder sig av när de vill ha en mer preppy look. Och vad förknippas en preppy klädstil med? Jo, överklass och lyx. Det enkla stylingkneppet kostar dessutom inte en krona!

Stylingknep för en lyxig klädstil.
Att knyta en tröja över axlarna är ett enkelt stylingknep som ger en preppy stil. Foto: TT
Darja Barannik i kavaj och tröja.
Darja Barannik är elegant i kavaj med stickad tröja över axlarna. Foto: TT
Annons

5. Addera en scarf

Ibland höjs ett varningens finger för att bära för många accessoarer eller smycken. Men generellt sett bär de flesta för få! Det är de små detaljerna som sätter pricen över i:et, och att välja rätt accessoarerna kan göra en stor skillnad. För även små accessoarer kan få en outfit att kännas uppdaterad och mer sofistikerad. Det kan vara ett skinnskärp i midjan, ett par riktigt snygga örhängen (pärlsmycken är exempelvis en tidlös klassiker) eller en scarf som knyts i halsen. Just scarfen är en accessoar som genast adderar en mer elegant känsla. Samma eleganta känsla kan du uppnå om du väljer en knytblus med ett band som du knyter i halsen.

Scarf från Dior.
En scarf knuten i halsen ger genast en mer elegant och exklusiv stil. Foto: TT
Annons
Sidenscarf ger en lyxig klädstil.
Addera en scarf i halsen eller välj en knytblus för en tidlös och lyxig look. Foto: TT

Tröja med knytband

& Other Stories

Finstickad tröja i merinoull med knytband i halsen.

Annons

Knytblus

MQ

Elegant knytblus med en lyxig, glansig finish.

6. Fokus på passform

Dina kläder behöver inte nödvändigtvis vara dyra, men de behöver ha bra passform. Nöj dig inte förrän du hittar plagg som ser ut att vara sydda för just din kropp. Det kommer förmodligen innebära att du får lägga mer tid i provrummet – men det kommer att vara värt det. Det kan även vara en god idé att satsa på en snävare och mer feminin passform. För det oversized modet ( hur trendigt det än må vara) brukar helt enkelt inte ge samma lyxiga och sofistikerade känsla. Satsa exempelvis på en kavaj med insvängd midja, en kappa med knytband i midjan, en figursydd klänning, eller en skjorta i en något snävare modell istället för en boxig.

Annons
Klassisk klänning i feminin design.
En snävare passform ger generellt sett en mer exklusiv look än det oversized modet. Foto: TT

Kappa med knytband

Ellos

Tidlös kappa av filtad ullmix med ett figursmickrande knytband i midjan.

Annons

Figursydd kavaj

Kappahl

Klassisk kavaj med figursydd passform och dubbel knäppning.

7. Välj nedtonade färger

Neutrala nyanser som beige, brunt, grått, vitt och svart ser generellt sett mer sofistikerade ut och upplevs därför som lyxigare. Medan svart och vitt ger en skarp kontrast ger en kombination av beige och brunt en mjukare och mer jordnära stil som kan uppfattas som mer lättburen. Prova dig fram och se vad som passar bäst för dig. Ett bra stylingtips är att bära en och samma nyans från topp till tå, eller att välja nyanser i samma färgskala (som olika nyanser av brunt och beige), helt enkelt för att det ser välmatchat och genomtänkt ut och därför upplevs som mer exklusivt.

Annons
Olivia Palermo i elegant stil på fashion week.
Neutrala nyanser ger generellt sett en mer exklusiv look. Foto: TT

Byxa med pressveck

MQ

Stilren kostymbyxa i stretchig kvalitet, i en fin chokladbrun nyans.

Annons

Stickad tröja

Kappahl

Klassisk stickad tröja som blir ett perfekt tillskott i basgarderoben.

8. Byt lågskor mot klackar

Mycket är vunnet bara genom att byta lågskor mot klackar när det gäller en hur exklusiv din stil uppfattas. Och det behöver inte vara skyhöga stilettklackar. En bekväm klossklack på några centimeters höjd adderar också den där extra eleganta känslan som kommer att ge en mer uppklädd stil.

Stylingtips: klackskor för en mer elegant stil.
Byt lågskor mot klackar för en mer uppklädd och exklusiv look. Foto: TT
Annons

Boots med klack

Ecco

Tidlösa boots i skinn med bekväm klackhöjd på 3,5 cm.

9. Justera hos skräddare

Nu återkommer vi till det här med passform. Men god passformen spelar en avgörande roll om du vill uppnå den där lyxiga känslan. Att lämna in ett plagg till skräddare är ett relativt billigt sätt att få ett plagg som sitter som en smäck på just din kropp. Det är särskilt viktigt när det gäller exempelvis kavajer, som bör sitta bra över axelpartiet samt över bysten när du knäpper dem. Men även byxor, klänningar och ytterplagg kan anpassas efter just din kropp, vilket kommer att göra stor skillnad för helhetsintrycket.

Annons
Klassisk kavaj med bra passform.
Jeanne Damas i tidlös och välsittande kavaj. Foto: TT

10. Satsa på klassisker

Sist men inte minst: kom ihåg att tidlösa plagg ger ett flott och elegant intryck. Och investera gärna i kvalitetsmatierial – det kommer att göra skillnad för hur lyxigt plagget upplevs. Visst, god kvalitet kostar lite mer. Men numera finns det gott om plagg av god kvalitet hos kedjorna till överkomliga priser. Dessutom brukar kostnaden per användning ändå bli rätt billig eftersom de flesta av oss tenderar att bära nedtonade klassiker betydligt oftare än grälla, mönstrade plagg. Dessutom håller klassiska plagg över tid medan trendplagg brukar kännas omoderna efter någon säsong och då blir hängande i garderoben.

Annons
Snygg basgarderob för en elegant klädstil.
Tidlösa plagg upplevs oftast mer exklusiva än snabba trendplagg. Foto: TT

Stickad topp

MQ

Kortärmad stickad tröja i tidlös modell, tillverkad i en ull- och alpackablandning.

Annons

Vid byxa med pressveck

& Other Stories

Elegant byxa som passar att bära till både vardag och fest.

Annons