Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Skönhetsikonen Brigitte Bardot har fyllt 90 – så ser hon ut idag

08 okt, 2024
AvSara Ericsson
Fotograftt
Brigitte Bardot det gör hon idag.
Brigitte Bardot blev en frontfigur för glamour och frihet, känd för sina filmroller, relationer och uttalanden. Hon var en av de mest kända kvinnorna under 1950- och 60-talet. Nu har hon fyllt 90 år, men är inte rädd för att åldras – så ser hon ut idag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Izabella Scorupco - Sveriges hollywoodstjärnaBrand logo
Izabella Scorupco - Sveriges hollywoodstjärna

Under flera decennier var Brigitte Bardot en av världens mest omskrivna kvinnor. I unga år bodde hon i Paris med sina förmögna föräldrar och började arbeta som modell.

Redan vid 15 års ålder prydde hon omslaget till Elle, vilket ledde till att hon upptäcktes av regissören Roger Vadim och började spela i franska- och amerikanska filmer. Hennes framgångsrika filmkarriär inkluderade ikoniska filmer som Och Gud skapade kvinnan... och Viva Maria!

Brigitte Bardot i filmen Viva Maria!
Brigitte Bardot i filmen Viva Maria! Foto: Courtesy Everett Collection

Brigitte Bardot slutade skådespela

År 1973 lade hon skådespelet på hyllan och som 40-åring pensionerade hon sig. Hon lade all sin tid på att etablera djurrättsorganisationen Foundation Brigitte Bardot och var en uttalad djurrättsaktivist under 60- och 70-talet.

Annons

Hon hade flera omskrivna romanser innan hon 1992 slog sig ner med Bernard d'Ormale, som hon fortfarande är gift med idag.

Brigitte Bardot en av världens mest omskrivna kvinnor

Hennes fascinerande liv har återskapats i TV-serien Bardot, som släpptes 2023 och utforskar hennes kamp för kvinnlig frigörelse och feminism. Julia de Nunez gestaltar rollen som Bardot i serien.

Brigitte Bardot i gul klänning

Strax efter Brigitte Bardot att hon tillkännagav att hon gick i pension från skådespeleriet 1973, satte hon sig ner med franska journalisten Claude Sarraute, som frågade Bardot om hon var rädd for att åldras. Utan att tveka svarade Bardot nej.

Annons

Brigitte Bardot idag

Nyligen fyllde skönhetsikonen 90 år – så ser hon ut idag.

Numera bor hon på franska rivieran i Saint-Tropez, bortom rampljuset. Men hennes livsberättelse fortsätter att inspirera och fascinera, och hennes arv som en av filmhistoriens mest legendariska figurer består.

Annons