Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

Erika var Sveriges hetaste artist – försvann från rampljuset efter stalker

25 jul, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT, Youtube.
Erika Norberg, nu Erika Wagenius. Med exet Yngwie Malmsteen.
Erika Wagenius, tidigare Norberg, var en av Sveriges största artister i början av 90-talet, och dessutom gift med Yngwie Malmsteen.
Men en stalker gjorde att hon lämnade rampljuset och sökte sig ut på en bondgård på landet.
– Jag fick kvarskrivning till slut, det man kallar skyddad identitet, och även mina barn fick ha det ett tag, berättar hon för Aftonbladet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
80-talets största artister – som vi fortfarande lyssnar påBrand logo
80-talets största artister – som vi fortfarande lyssnar på

I dag är det kanske inte så många som har koll på Erika Wagenius, eller Norberg, Malmsteen och Everlind som hon också har hetat i efternamn. Men i början av 90-talet var det få svenskar som inte kände till henne – då var hon en av landets största kvinnliga artister. 1991 var det bara Eurovision-vinnaren Carola som slog Erikas album Cold winter night.

Samma år gifte sig Erika Wagenius, då Norberg, också med svenska hårdrocksgitarristen Yngwie Malmsteen, på ett påkostat och kändistätt bröllop. Att båda två var på höjden av sin framgång gjorde att de anammade en extravagant livsstil. I en intervju med Aftonbladet pratar Erika nu om hur hon köpte Ferrari av amerikanska bilhandlare, och en nyårsafton där hon och Yngwie varit missnöjda med firandet i Stockholm och helt enkelt dragit utomlands.

Annons

– Morgonen efter vaknade jag upp i ett badkar. Jag hade aftonklänningen på mig och en jättefancy Judith Leiber-väska, en sån liten strassprydd hård sak, jag tror att det var i formen av en ekorre, och insåg: ”Vänta nu, jag är i London. I Monte Carlo-sviten på The May Fair”, ett femstjärnigt hotell där det ingick två butlers. Vi hade bara dragit till Arlanda och frågat var nästa flyg gått på väg från flygplatsen bett limoföraren ringa till hotellet och boka ”the finest suite availible”.

Erika Norberg, nu Wagenius.
Erika Norberg 1992.Foto: Roger Tillberg/TT

Flyttade ut på landet efter stalkerproblem

Erika Wagenius, som nu gör comeback med et nytt album, konstaterar att hon var stor när det fanns mycket pengar i musikbranschen, och att hon aldrig behövt ha ett nio till fem-jobb. Hon har skrivit musik, haft podcast och gjort Youtube-serier, och varit smart med sina utgifter.

Annons

– Jag har ju inte levt som nån asket heller. Men jag var så där: ”Vad drömmer jag om att göra? Vad gör man om man har fått ihop ’dra åt helvete’-pengar? Jag vill ha en bondgård!” Så det var vad jag gjorde. Barnen fick gå i liten skola och jag hade en massa konstiga djur.

I slutet av 90-talet drog sig Erika Wagenius tillbaka från rampljuset och lade musikkarriären på is, efter stora problem med stalkers. Problemet var nytt i Sverige, och polisen hade svårt att göra något åt det, men till slut fick artisten skyddad identitet.

– Jag fick flytta flera gånger. Jag fick kvarskrivning till slut, det man kallar skyddad identitet, och även mina barn fick ha det ett tag. Så det var också en anledning till att jag flyttade ut till bondgården.

Svenska kändisar när de var yngreBrand logo
Svenska kändisar när de var yngre
Annons