Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Jarl Alfredius svåra sjukdom – tog farväl av vännerna före sin död

25 jul, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Jarl Alfredius Aktuellt
För hela svenska folket var den rutinerade journalisten Jarl Alfredius ”Mister Aktuellt” – men efter att ha drabbats av cancer lämnade han jobbet.
Kort före sin död tog tv-ikonen farväl av sina vänner, märkt av sin sjukdom.
– Han hade mer ont än vanligt. Han var tyngre, tröttare på något sätt, sa Aktuellt-chefen Eva Landahl till Aftonbladet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Det här gjorde programledarna innan SVTBrand logo
Det här gjorde programledarna innan SVT

Journalisten Jarl Alfredius började sin karriär på public service redan 1970, ett år efter att ha tagit sin examen på journalisthögskolan i Stockholm. Efter att ha tillbringat över ett decennium på Dagens eko rekryterades han till Sveriges Television och Aktuellt 1986.

Det var som nyhetsankare på Aktuellt som Jarl Alfredius blev en av Sveriges mest välkända journalister. Han höll i politikerutfrågningar med både Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin, han höll i direktsändningarna kring terrorattentaten mot World Trade Center 2001 och klädd i skyddsväst sände han direkt från brinnande krig i Sarajevo på 90-talet.

Annons

När han 2008 fick frågan om han någonsin tröttnade på nyhetsbevakning svarade han:

– Hur skulle jag kunna göra det? Det är min livsluft.

2008 var dock året som Jarl Alfredius tvingades lämna tv-rutan. Efter att ha drabbats av prostatacancer fortsatte Jarl arbeta så länge han orkade, men till slut fick han tacka för sig i nyhetsprogrammet.

Jarl Alfredius med Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt i Aktuellt.
Jarl Alfredius med Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt i Aktuellt. Foto: MIKAEL SJÖBERG / XP / TT

I januari 2009 deltog han på SVT:s 50-årsfirande för Aktuellt, och hyllades av sina många imponerade kollegor.

– Alla som hade haft att göra med programmet reste sig upp i turordning och fick lite applåder. När det var Jalles tur... applåderna ville aldrig ta slut. Alla reste sig och gav honom stående ovationer. Jag såg på honom hur rörd han blev över det. Det fanns inte en enda människa där som inte tyckte om honom, berättade vännen och kollegan Sven Vrang för Aftonbladet 2009.

Annons
Anna Hedenmo och Jarl Alfredius
Anna Hedenmo och Jarl Alfredius arbetade tillsammans. Foto: JAN DÜSING / XP / TT

Samlade sina kollegor en sista gång

Bara några veckor före sin död hörde Jarl av sig till några vänner och kollegor, och bjöd in dem på vernissage på Söder i Stockholm. Hans fru Lena Alfredius och son Elliot Alfredius skulle ställa ut sina verk, och Jarl såg tillfället som ett bra sätt att träffa sina vänner en sista gång. ”En chans att få träffas en gång till”, skrev han i sitt mejl.

På vernissagen var nyhetsankaret tydligt märkt av sin sjukdom. Cancern hade spridit sig till skelettet och han behövde gå med rullator.

Annons

– Han hade mer ont än vanligt. Han var tyngre, tröttare på något sätt, sa Eva Landahl, chef för Aktuellt, till Aftonbladet.

31 mars 2009 somnade Jarl Alfredius in, 66 år gammal. Fortfarande är han ihågkommen som en legend i SVT-rutan.

– Många får epitetet ”Mister Aktuellt” i media. Men för mig har det bara funnits – och kommer bara att finnas – en ”Mister Aktuellt”. Han hette Jarl Alfredius, sa Sven Vrang till Aftonbladet 2009.

Lovisa Ströms tumör var lika stor som en handbollBrand logo
Lovisa Ströms tumör var lika stor som en handboll
Annons