Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Orups triangeldram med Sofia - och kända regissören

09 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Orup och Sofia Wistam
Att Orup och Sofia Wistam var gifta är i dag gammal historia – men deras relation fick en riktigt dramatisk start.
När de två blev tillsammans var Sofia Wistam fortfarande ihop med regissören Hannes Holm, som till slut hittade artisten naken i garderoben.
– Jag slog en vodkaflaska i huvudet på mig själv för att försöka vända situationen, har Sofia Wistam berättat för Expressen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Sofia Wistams fransknep - har alltid långa ögonfransarBrand logo
Sofia Wistams fransknep - har alltid långa ögonfransar

Det har gått många år sedan artisten Thomas ”Orup” Eriksson och programledaren Sofia Wistam var tillsammans – paret skilde sig 1996 efter sju år som gifta, och deras son Kid Eriksson är vuxen med en framgångsrik karriär. I dag ör både Orup och Sofia Wistam omgifta, och har också fått flera barn med sina nya respektive.

Men i slutet av 80-talet och början av 90-talet var Orup och Sofia Sveriges hetaste kändispar, som alltid glänste på röda mattorna och hade ett riktigt sagobröllop ihop. Det många kanske inte vet är dock att paret fick en riktigt brokig start på sin relation. De träffades nämligen genom Sofias dåvarande pojkvän, regissören Hannes Holm.

Annons

I sin podcast Wahlgren och Wistam har Sofia Wistam berättat hur hon som 17-18-åring var tillsammans med Hannes Holm, och att hon och Orup var statister i Hannes tv-serie, som han gjorde för SVT. När regissören kollade på materialet insåg han att den blonde statisten var intresserad av hans tjej.

Orup och Sofia Wistam bröllop
Orup och Sofia Wistam, då Ekelöf, gifte sig 1989. Foto: Ulf Höjer/Aftonbladet/TT

– När Hannes tittade på det här materialet utan ljud hemma, så sa han till mig: ”Men Gud vad den här killen gillar dig”. Jag hade inte ens tänkt tanken, sa Sofia Wistam i podcasten.

Annons

Sofia och Orup började träffas innan hon hade gjort slut med Hannes Holm.

– Vi träffades på något uteställe och gick i väg och hånglade för första gången. Sedan var han så full så att han kräktes, sa hon i Wahlgren och Wistam.

Uppbrottet inspirerade filmscener

Det hela uppdagades på ett närmast filmiskt sätt. Orup var hemma hos Sofia när Hannes Holm kom hem, och artisten hade inget annat val än att gömma sig i garderoben. Det var också där Hannes Holm hittade honom en stund senare, helt naken.

Hannes Holm.
Hannes Holm hittade Orup naken i garderoben. Foto: Roger Tillberg/TT

– Tänker jag tillbaka på incidenten var den mest fylld av samvetskval och smärta, Hannes mådde jättedåligt. Jag hade varit ihop med honom i två år och träffat Orup i en månad. Alla grät nog, kanske inte Orup. Jag slog en vodkaflaska i huvudet på mig själv för att försöka vända situationen. Flaskan gick inte sönder men jag fick hjärnskakning och kräktes, berättade Sofia Wistam för Expressen 2003.

Annons

Efter uppbrottet dröjde det ett år innan Sofia och Hannes kunde umgås, men sedan blev de goda vänner, och Hannes har inspirerats av deras relation när han gjort sina filmer.

– I filmen Adam & Eva händer det många saker som har med Sofia att göra, även om det inte finns någon garderobsscen, har han berättat för Expressen.

Sofia Wistams hårtips - så tar hon hand om håretBrand logo
Sofia Wistams hårtips - så tar hon hand om håret
Annons