Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Sophie Zelmani blev sjuk efter succén – nu går dottern i hennes fotspår

03 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Sophie Zelmani
Sophie Zelmani är en av Sveriges mest rutinerade, men samtidigt, anonyma artister.
Efter närmare 30 år på scenen men med väldigt få intervjuer i ryggen är hon nu med i TV4:s Så mycket bättre.
– Det är mycket att vara rädd för, men jag har bestämt mig för att njuta också, säger hon i premiärprogrammet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Första och senaste paparazzi-bilderna på 8 Hollywood-stjärnorBrand logo
Första och senaste paparazzi-bilderna på 8 Hollywood-stjärnor

Att både vara en framgångsrik artist som turnerar runt om i världen, men att samtidigt inte göra några intervjuer eller pr-framträdanden – det brukar inte gå att kombinera. Men för Sophie Zelmani har nästan hela karriären sett ut på det sättet.

Den svenska singer-songwritern slog igenom med buller och bång 1995, och vann pris som Årets nykomling över bland annat Kent på Grammisgalan året därpå. Den självbetitlade debutskivan blev en stor succé, och tog ut den mycket blyga och tillbakadragna Sophie Zelmani i världen – helt plötsligt satt hon i brittisk tv och gjorde intervjuer, och uppträdde för publik världen över.

Annons

I sina framträdanden och intervjuer var Sophie Zelmani blyg och tillbakadragen, och bortom offentligheten blev hennes scenskräck allt värre.

Sophie Zelmani
Sophie Zelmani är med i Så mycket bättre. Claudio Bresciani / TT

Blev sjuk av framgången

Sedan de första åren har artisten knappt gjort intervjuer – men nu medverkar hon i TV4:s Så mycket bättre, där hon berättar om hur den snabba framgången gjorde henne allvarligt sjuk.

– Jag har aldrig pratat, jag har skrivit istället för att behöva prata. Plötsligt ska man åka runt och prata om sig själv, om musiken som jag absolut inte vill prata om, på engelska, varje dag i ett år. Jag blev ganska sjuk av det där. Jag kom hem och fick panikångest och diabetes, berättar Sophie Zelmani i programmet.

Annons
Sophie Zelmani
Sophie Zelmani 1998. Jan Collsiöö

Sophie och skivbolaget insåg att det inte var hållbart för henne att fortsätta göra press och turnera som hon hade gjort, och sedan dess har intervjuerna hon gjort varit få. Samtidigt har hon fortsatt släppa musik regelbundet, och senast 2022 kom hennes senaste fullängdsalbum The world ain't pretty. Zelmani är störst i Kina, och har åkt på långa turnéer i landet, och till och med släppt en liveskiva inspelad i Kina.

2025 spelar hon en stor turné i Sverige, och senare på våren även i Europa.

Annons

Sophie Zelmanis dotter gör succé

Sophie Zelmani har också en dotter som har gått i hennes fotspår – Etta Zelmani. Dottern är, precis som sin mamma, en framgångsrik musiker, men har riktat in sig på en annan del av branschen, likväl som en annan genre.

Etta Zelmani har rönt stora framgångar som låtskrivare, och skrivit låtar åt det otroligt populära koreanska pojkbandet BTS. 2021 var hon och med och tävlade i Melodifestivalen som låtskrivare, låten Fingerprints som framfördes av Nathalie Brynolf.

Annons

Så mycket bättre sänds söndagar 20.00 under hösten.

Här är alla artister i Så mycket bättre 2022Brand logo
Här är alla artister i Så mycket bättre 2022
Annons