Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Sven Melanders farväl – sändes efter hans död

16 sep, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Sven Melander
Sven Melander var en av Sveriges mest omtyckta humorskådespelare och tv-profiler, med rollen i Sällskapsresan och program som Nöjesmassakern.
2022 berättade Melander att cancern han hade hoppats bli frisk från hade kommit tillbaka – och bara några månader senare somnade han in.
”Om du har tre månader eller tre år så har du ett liv du är skyldig att leva”, skrev han i ett öppet brev hos Cancerfonden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Sven Melander har gått bort – blev 74 årBrand logo
Sven Melander har gått bort – blev 74 år

Få svenska programledare och tv-profiler har varit så älskade som Sven Melander. Med tv-program som Nöjesmassakern, Snacka om nyheter och Nöjesmaskinen, och roller i filmer och tv-serier som Sällskapsresan och Tack för kaffet skrev han in sig i den svenska underhållningshistorien – trots att han från början var journalist på både Aftonbladet och Expressen.

I mars 2018 gick den omtyckta programledaren ut i en video på sin egen Facbook-kanal, där han ofta publicerade videos och diskuterade aktuella ämnen, och berättade att han hade drabbats av cancer.

– Strax före jul så upptäcktes en tumör i min kropp. Och tyvärr så var den elakartad, sa han i klippet och berättade att han också genomgick cellgiftsbehandling.

Annons

Efter behandlingen var cancern borta, och efter sommaren konstaterade Sven Melander att han var ”tillfälligt friskförklarad”.

– Den här typen av cancer är lite lömsk, därför satte de in ett helt batteri av cellgifter. Om jag ska rekommendera läsarna att drabbas av någon sjukdom röstar jag för njursten eller lättare hjärtflimmer - inte cancer, fy fan! Men jag ska inte gnälla, det finns många som har det mycket värre. Nu är det över. Jag är tillfälligt friskförklarad – så jag tycker trots allt att det gått över förväntan. Vissa grejer har varit mycket värre än jag trott - andra har varit lättare, sa han till Expressen.

Sven Melander 1996.
Sven Melander medverkade i många olika tv-program genom åren. Foto: Björn Edergren/SVT

Sven Melanders farväl till publiken

Tyvärr skulle det bara dröja några år innan cancern var tillbaka, den här gången i matstrupen. Efter att ha fått det tunga beskedet från läkarna genomgick han ny cellgiftsbehandling och fick vård i hemmet. Sven Melander höll humöret uppe ända till slutet, och valde som ambassadör för Cancerfonden att skriva ett öppet brev med sina livsbejakande budskap.

Annons

”Människor skrev att jag skulle kämpa på, de tyckte att det var beundransvärt att det är någon som tar detta med lite humor. Jag tror att människor uppskattade att att jag pratar om det på ett sätt som är greppbart. Humorn är en stor del av mitt liv, har man humor och självdistans blir livet så mycket lättare att leva. Kanske speciellt i den situation jag är i nu med en allvarlig sjukdom”, skrev han i brevet på Cancerfondens sajt.

Den 31 mars somnade Sven Melander in, 74 år gammal, och sörjdes av alla sina gamla kollegor och vänner – Lasse Åberg, Kattis Ahlström, Pernilla Wahlgren, Stina Dabrowski och Richard Herrey var bara några av de kändisar som hyllade Melander i media efter dödsbeskedet.

Kort före sin bortgång spelade Sven Melander in det sista av den dokumentär som sänder på SVT efter hans död – Sven Melander – Ta hand om er och glöm inte att skratta.

Sven Melander
Sven Melander genomgick flera cellgiftsbehandlingar. Foto: TT.

– På något sätt är det hans egna hej då till folket. Första scenen, och slutscenen filmade vi i mitten av januari. Jag tror att han visste då att han inte skulle klara sig. Även om han alltid pratade som att han skulle leva, har Johanna Liljegren, regissören bakom dokumentären, sagt till Expressen.

Sven Melander åter drabbad av cancerBrand logo
Sven Melander åter drabbad av cancer
Annons