Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Svenska stjärnorna som försvunnit från rampljuset

04 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Liza Marklund och Maria Simonsson
En gång i tiden var de några av landets mest kända tv-profiler, skådespelare och författare – men nu har de lämnat rampljuset helt.
Här är 7 svenska stjärnor som försvunnit från kändislivet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonbokenBrand logo
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonboken

Liza Marklund

Liza Marklund
Liza Marklund slog igenom på 90-talet. Larseric Lindén

Liza Marklund är fortfarande en av Sveriges bäst säljande deckarförfattare någonsin, och under 90- och 00-talet syntes hon flitigt i tv-program med sina böcker. Hon har sammanlagt sålt över 22 miljoner böcker, fått flera av sina verk filmatiserade och är en av få svenska som toppar New York Times säljarlista.

Annons

2015 gjorde Liza Marklund en helvändning, och valde att lämna rampljuset.

– Nu har jag ingen lust längre att vara offentlig. Offentlighet är inget självändamål. Jag har använt mig av den för att få säga det som varit viktigt för mig, sa hon då till M Magazine.

Hon är fortfarande aktiv som författare, men har valt att inte göra intervjuer. Under en period bodde hon på en ö i Stilla Havet, och hon har också haft hus i Spanien.

Liza Marklund
Liza Marklund med Ann-Marie Skarp 2019. Jari Kantola

Maria Simonsson

Maria Simonsson
Maria Simonsson i tv serien Pappas flicka 1997- Pawel Flato/TT

Maria Simonsson var en välkänd ungdomsskådespelare med tv-serie som Skilda världar och Pappas flicka. Men efter de tidiga framgångarna valde hon att ta ett steg tillbaka och backa från kändisskapet.

Annons

– Jag älskar att vara skådespelerska, men jag älskar inte branschen. Inte alls, faktiskt. Branschen kräver att man naggar på sin integritet. Själv hatar jag att framställa mig själv på ett speciellt sätt, att ta ”snyggbilder” på mig själv och att mingla med personer bara för att få nya roller, har hon sagt till Hänt 2021.

Numera bor Maria i Örebro, där hon är med i den fasta ensemblen på Örebro teater.

Maria Simonsson
Maria Simonsson.

Lydia Capolicchio

Lydia Capolicchio
Lydia Capolicchio gjorde succé. Roger Tillberg/TT

Lydia Capolicchio blev upptäckt av en tv-producent redan på 80-talet och började då arbeta på SVT. Det dröjde sedan inte många år innan hon 1992 fick leda ett av de största programmen i världen – Eurovision song contest.

Annons

Efter en intensiv SVT-karriär valde Lydia dock att dra sig tillbaka från rampljuset och i stället fokusera på att driva eget företag och arbeta som moderator.

Harald Treutiger

Harald Treutiger
Harald Treutiger ledde Expedition: Robinson. Jan Collsiöö

Harald Treutiger – som ledde Eurovision song contest tillsammans med Lydia Capolicchio 1992 – var under 90-talet SVT:s mest eftertraktade programledare. Han ledde både 24 karat och Expedition: Robinson, innan han tog beslutet att byta till TV3. Kanalbytet blev dock ett fiasko, och efter floppen med Jakten på ökenguldet började Harald lämna tv-branschen.

Annons

Efter tv-karriären har han arbetat med att köra båt, vara konferencier och att göra fastighetsaffärer – något som lett till att han och frun Kerstin har tre olika boenden.

Harald Treutiger
Harald Treutiger 2021. Björn Larsson Rosvall/TT

Anna Skipper

Anna Skipper
Anna Skipper 2007. Thomas Engström/TT

Med viktnedgångsprogrammet Du är vad du äter blev Anna Skipper på 00-talet ansiktet utåt för bantning i Sverige. Men efter det omtvistade programmet blev Anna Skipper snarare omskriven för sina rättegångstvister, där hon hamnade i bråk både med hälsobutikskedjan Life och med sin dåvarande make Olofs mamma. Anna Skipper förlorade båda rättegångarna, och behövde sammanlagt betala miljonbelopp.

Annons

Numera bor Anna skipper i Nederländerna med sin nya kärlek Bob Evertse, och driver företag inom resor och mat.

Fredrik Berling

Fredrik Berling
Fredrik Berling ledde flera barnprogram på 90-talet. Rickard Kilström

Fredrik Berling var barnens favorit när han under 90-talet ledde både Hjärnkontoret, Bolibompa och Lilla Sportspegeln. Till slut tröttnade han dock på uppmärksamheten och 2005 slutade han göra tv. Numera är han främst moderator och konferencier, men läser också in ljudböcker.

Annons

– Jag var rätt trött på att vara så publik och tyckte att det var roligare att träffa människor på riktigt, har han sagt till Expressen.

Fredrik Berling
Fredrik Berling 2024. Robert Eklund/TT

Ulrika Eriksson

Ulrika Eriksson
Ulrika Eriksson gjorde programmet Silikon med Gry Forssell. Magnus Bergström/TT

Med program på MTV som Select och Morning glory blev Ulrika Eriksson en välkänd tv-profil, och när hon fick byta kanal till TV3 och göra omtalade Silikon med Gry Forssell 1998 var succén ett faktum.

Annons

Men efter år av framgångar med Grammisgalan, Spårlöst och Nyhetsmorgon började hon dra sig tillbaka från rampljuset, och slutade arbeta med tv. Efter tv-karriären har hon i stället arbetat som moderator och konferencier, och studerat statsvetenskap.

Ulrika Eriksson
Ulrika Eriksson 2013. Eero Hannukainen/TT
Peter Magnussons mammas okända förflutna – med Gyllene tiderBrand logo
Peter Magnussons mammas okända förflutna – med Gyllene tider
Annons