Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

8 konkreta tips till dig som har skulder

06 sep, 2024
AvAnna-Maria Stawreberg
FotografShutterstock/TT
Skuldrådgivning.
Shutterstock/TT
Efter en längre tid av lågkonjunktur har många mindre pengar i plånboken. Då gäller det att tänka smart, att inte ducka för fönsterkuverten och att ­prioritera. Och det finns trick för att överleva också i skuldträsket.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så mycket behöver du ha i buffert - för att klara en krisBrand logo
Så mycket behöver du ha i buffert - för att klara en kris

De flesta som hamnar i betalningssvårigheter gör det på grundav omständigheter de inte rår över.

– Det kan handla om att man blivit långtidssjuk, har separerat eller blivit arbetslös och tillfälligt tappar kontrollen över sin ekonomi, säger Sharon Lavie, sparekonom på Lendo.

Under åren som budget- och skuldsanerare har hon träffat hundratals personer som hamnat efter med räkningarna.

Hon vet hur förlamande känslan är av att ha en driva med oöppnade fönsterkuvert eller digitala räkningar som kommit via tjänster som Klarna och Kivra.

Då är det enklaste att stoppa huvudet i sanden. Problemet är bara att räkningarna fortsätter att komma. Den här gången med påminnelseavgifter och så småningom även med inkassokrav.

Annons

– Det första och viktigaste steget är att öppna dem, och skapa en överblick över räkningarna som ska betalas och skulderna som uppstått, säger Sharon Lavie.

Nästa steg är att försöka ta ett helhetsgrepp över ekonomin. Vilka inkomster har du? Går det att på något sätt öka dem genom att ta extrapass, hitta ett extrajobb eller sälja föremål?

Sharon Lavie.
Sharon Lavie.

Har du utgifter som du omedelbart kan strypa: streamingtjänster, gymkort, auto­girodragningar som du glömt?

– Därefter behöver du prioritera bland räkningarna. Vad är ”vanliga räkningar” och vad är skulder som du ligger efter med, säger Sharon Lavie och rekommenderar att man ska ringa upp dem man är skyldig pengar, förklara läget och be att få en avbetalningsplan.

Annons

– Beror det till exempel på att du varit sjukskriven är ju sannolikheten stor att du kan betala tillbaka skulden. Det viktiga är att den inte ligger och tickar med påminnelseavgifter, säger Sharon Lavie.

Vissa räkningar, som hyra, vissa försäkringar, a-kassa och barnomsorg, är viktigare än andra att betala.

– När inkasso eller kronofogden kopplas in kan det få konsekvenser för lång tid framöver. Därför ska man till varje pris försöka undvika det, säger Sharon Lavie.

Hennes råd är att så fort som möjligt kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare, som hjälper till såväl anonymt som kostnadsfritt.

– Via den tjänsten får du hjälp att skapa en budget, se över möjligheter till bidrag, ta kontakt med borgenärer och ta fram avbetalningsplaner.

Det sista steget är att ansöka om skuldsanering, men det kräver att du lever på existensminimum och det beviljas du bara om du inte kommer att kunna betala skulderna inom en överskådlig framtid.

Annons

8 tips till dig som hamnat i betalningssvårigheter

1. Dra ett djupt andetag, samla ihop och öppna alla räkningar du har ­liggande.

2. Sortera räkningarna utifrån vanliga räkningar, skulder, de du ligger efter med och de som ska betalas längre fram i tiden.

3. Prioritera: hyra, elräkning, ­hem-­försäkring, A-kassa och ­barnomsorg är nödvändiga.

4. Ta ett helhetsgrepp om din verklighet. Är det en tillfällig svacka? Kan du öka dina inkomster?

5. Kontakta dem du är skyldig pengar, förklara läget och be att få en av­betalningsplan.

6. Boka tid med kommunens budget- och skuldrådgivare samt med bankens privatekonom och kolla om det går att göra om lånen till ett samlingslån.

7. Upprätta en (tillfällig) krisplan, säg upp abonnemang, kolla dina auto­giron. Kan du sälja eller ställa av bilen eller flytta till ­billigare boende?

8. Undvik att betala skulder genom att ta nya, dyra lån via till exempel sms.

Annons