Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Ann-Christina fördubblade sina besparingar på ett år

24 okt, 2024
AvChristina Forsberg
FotografAndreas Bang Kirkegaard
Ann-Christina Lykke Motzfeldt
För Ann-Christina Lykke Motzfeldt har investering i aktier visat sig vara vägen framåt till mer oberoende och möjligheten att förverkliga drömmar. Träffa henne här och få hennes bästa tips för en – på flera sätt – investering för livet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart

Aktier, depåer, avkastning, utdelning... För Ann-Christina Lykke Motzfeldt, 48, var det ord hon i sin ungdom förknippat med äldre, förmögna män. Att hon själv kunde investera fanns inte på kartan. Men när hon 2008 råkade höra en konversation mellan sin dåvarande make och ex-svärfar, började hon tänka.

– Min ex-svärfar berättade för min ex-make att en specifik bankränta var så låg att det var dags att investera i den. Då spetsade jag öronen, och han berättade för mig att alla kunde kontakta sin bank och öppna ett aktiedepå, där man överför pengar, hittar en aktie, skriver hur många man vill ha och trycker på köp.

– Det lät ju enkelt, tänkte jag, och både min ex-make och jag öppnade ett depå. Men medan han köpte bankaktien direkt, tänkte jag: ”Hmm, det låter spännande, men jag måste lära mig lite mer”.

Annons

Ann-Christina gick till en bokhandel och hittade boken med den lockande titeln Tjäna en miljon på aktier av Morten W. Langer och Bruno Japp. Hon blev överraskande nog helt uppslukad av den, och flera av bokens råd visade sig snart vara mycket användbara.

– Jag läste bland annat att när de säger att en aktie aldrig har varit lägre, kan den fortfarande sjunka, så jag väntade med att köpa, berättar Ann-Christina, som vid den tiden arbetade på en reklambyrå i Århus som art director.

På grund av en kronisk sjukdom gick Ann-Christina på en diet, så under lunchpausen satte hon sig ensam med sin matlåda och njöt av att läsa de rosa sidorna i tidningen Børsen med dagens aktiekurser. När hon tyckte att den utvalda bankaktien var tillräckligt låg, slog hon till.

Glömde depåerna

Det var första gången Ann-Christina kände att hon hade förstått aktievärlden, för det slutade med att hon köpte till ett lägre pris än sin ex-make och hans far, och därmed tjänade hon mer på aktien. De pengarna skulle visa sig vara mycket viktiga året efter, när hon och ex-maken ville köpa ett radhus.

Annons

– I all vardagsstress hade vi lite glömt bort de två depåerna, men eftersom vi ville betala så mycket som möjligt av handpenningen på huset, kollade vi dem, och jag blev mycket förvånad när jag såg att de 40 000 jag hade satt in hade blivit till 86 000 kr. Det var en uppenbarelse för mig att pengar jag redan hade tjänat kunde tjäna så mycket mer pengar åt mig, säger Ann-Christina.

Ann-Christina Lykke Motzfeldt
Ann-Christina lärde sig om investeringar genom att läsa böcker och lyssna på råd från familjen. Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Hon fick blodad tand och ville göra fler investeringar.

– Jag var tvungen att hitta ett sätt att få in mer pengar på aktiemarknaden, så det var inte bara timmarna jag lade ner på reklambyrån som kunde ge mig en inkomst.

Sedan gymnasiet hade Ann-Christina haft sitt eget lilla reklambyrå vid sidan av sitt fasta jobb. Hon hade aldrig betalat ut lön till sig själv, men nu överförde hon 70 000 kr från byrån till ett pensionsdepå, och med lärdom från bland annat boken hon hade läst, spridde hon sina risker.

Annons

– Jag delade upp pengarna i 5 000 och 10 000 kronor och köpte aktier inom olika branscher, och förutom en inom byggbranschen har det gått superbra för dem alla, säger Ann-Christina, som efter några år öppnade ytterligare ett pensionsdepå där hon började överföra en fast månatlig summa.

År 2016 både skilde hon sig, blev avskedad och köptes ut ur huset av sin make. Pengarna från husförsäljningen använde hon för att ”daytrada”, som det kallas inom aktiespråket när man köper och säljer inom en mycket kort tidsperiod och följer marknadens svängningar. Det gjorde Ann-Christina i ett och ett halvt år med framgång, men utan att ta stora risker.

Det var under denna period som hon började sakna likasinnade att prata om investeringar med. Därför gick hon med i några grupper med både män och kvinnor. Här var tonen dock ofta nedlåtande, men i Facebook-gruppen ”Moneypenny – kvinnor som investerar” kände hon sig väl mottagen.

Annons

Här fanns plats för alla frågor, och när grundaren, svenska Linnea Schmidt, och Ann-Christina träffades första gången på en investeringscafé, hade de genast fin kemi. Det visade sig att de hade en rad gemensamma visioner. De blev partners och skapade ”Moneypenny and More”, som är paraplyet över alla de initiativ de drömmer om – med målet att få fler kvinnor att investera.

Pengar är makt

– Alla kvinnor ska veta att de kan få sina pengar att tjäna mer pengar åt dem – det är ju smart! Pengar är makt, och det finns en stor ojämlikhet mellan könen. Fäderna berättar för sönerna om det, men många kvinnor faller för myten om att investering är riskfyllt och komplicerat – precis som jag själv gjorde i mina unga dagar, säger Ann-Christina och tillägger att det också kan handla om att kvinnor generellt tjänar mindre än män och därför har mindre manöverutrymme för investeringar.

– Men sannolikheten att man får en avkastning på sju-åtta procent över en längre tid är stor, och om kvinnor investerar klokt, brett och långsiktigt i till exempel ETF:er och fonder, är risken att förlora pengar minimal.

Ann-Christina Lykke Motzfeldt
Ann-Christina Lykke Motzfeldt brinner för att kvinnor ska investera. Foto: Andreas Bang Kirkegaard

– Om de istället ligger på ett konto är det inte bara en risk, utan ett faktum, för pengarna äts upp av inflationen, säger Ann-Christina, som uppmanar till att börja investera ett litet belopp som 500-1 000 kr.

Annons

– Det kan alla avvara, och tänk om du har köpt en blus och får en reva i den, det är inte värre än så.

Hon vet att det för många är en ny tanke att man kan tjäna pengar på annat än sitt arbete.

– Living paycheck to paycheck kallas det i USA, och det är så jag själv har vuxit upp – med föräldrar som gick till jobbet och inte tjänade så mycket. Men det som faktiskt kännetecknar de framgångsrika människorna jag har läst om är att de har minst tre inkomstkällor: Vanligtvis lön från ett jobb, investeringar och fastighetsinvesteringar.

– Det kan vara rätt kul att titta på vad man kan ha för extra inkomster utöver sin lön, säger Ann-Christina.

Köpte ny bostad

Av samma anledning har hon i flera år drömt om en ytterligare bostad som hon kunde tjäna pengar på att hyra ut. Det lyckades för några år sedan.

– Jag bodde med min nuvarande pojkvän och hans tre underbara barn i hans hus i Rønde, när vi såg en lägenhet till salu i Aarhus Ø. Vi sparade och snålade och köpte den med avsikt att hyra ut den, men vi slutade med att flytta in i den själva, och varje dag njuter vi av den vackra utsikten över vattnet. Så nu hyr vi ut huset i Rønde istället, säger Ann-Christina, som återigen hade nytta av sitt aktiedepå, som hon sålde för att kunna betala så mycket av handpenningen på lägenheten som möjligt.

Annons

Hon har fortfarande sina ratepensionsdepåer och ett Lysa-konto där hon sätter in småbelopp. Så snart hon tjänar pengar igen, öppnar hon ett nytt depå. För det handlar också om det goda livet.

– Det är en skön tanke att själv kunna bestämma hur jag vill spendera min dag, och när på dagen jag vill arbeta, vare sig det är från ett café, utomlands eller hemifrån. Jag tycker ju att alla kvinnor borde ha den här ekonomiska friheten.

Artikeln publicerades ursprungligen hos Feminas danska systertidning femina.dk.

Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget mitt i livetBrand logo
Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget mitt i livet
Annons