Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Fonder för nybörjare – så gör du!

07 okt, 2024
AvAnna-Maria Stawreberg
FotografShutterstock/TT
Tips för sparande i fonder.
Shutterstock/TT
Vill du få ditt sparande att föröka sig kan fonder vara det bästa alternativet. Men vet du hur de funkar? Här är lilla fondskolan för nybörjare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barnBrand logo
Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barn

Om ränteläget på det där vanliga bankkontot inte är något som får dig att gå upp i brygga av glädje finns det anledning att se över ditt sparande.

För vi vill väl alla ha pengar som förökar sig utan att vi behöver göra ett skvatt eller ta några större risker.

Det är där fonderna kommer in.

– Enklast kan fonder beskrivas som en kompott av flera olika aktier, förklarar ­daytradern Patricia Hjärtner på Hjärtner & Partner.

När du köper aktier, då gör du det från ett enskilt företag. Genom att spara i fonder ­investar du i flera olika aktier från olika ­företag.

– Även om du kan välja vilken risknivå du lägger dig på, innebär fondsparande generellt lägre risk, säger Patricia Hjärtner.

Ta hjälp för att komma igång

Enklast är naturligtvis att ta hjälp när du ska börja spara i fonder. Åtminstone i början. Oftast har bankerna redan färdiga paket att erbjuda. Du kan också ta hjälp av råd­givare.

Annons

– Men då gäller det att ha koll på förvaltningsavgifterna, eftersom rådgivarna alltid tar en avgift för att jobba med dina fonder, säger Patricia Hjärtner.

Förvaltningsavgiften täcker såväl förvaltning och analyser av marknaden som administration och förvaring av fonderna, och summan kan variera, beroende på hur mycket förvaltaren tar i förvaltningsarvode.

– Bara för att en fond har en låg förvaltningsavgift innebär det inte alltid att det är det bästa valet. Det kan ofta vara värt ­pengarna att investera i en fond med lite ­högre förvaltningsavgift, säger Patricia Hjärtner.

Vill du ha snabba pengar är fonder inte det smartaste valet. Att investera i fonder ska du se som en långsiktig investering som du månadssparar i varje månad och som eventuellt ökar över tid. Lite mer som en Ålandsfärja, som går sakta, men relativt säkert.

Patricia Hjärtner.
Patricia Hjärtner. PR

– I och med att du genom att spara i fonder har investerat i aktier från flera olika företag, sprider du ju riskerna på ett helt annat sätt än om du handlar med renodlade aktier, ­säger Patricia Hjärtner.

Annons

Fonderna förvaltas av olika fondbolag och det är fondbolagen som avgör vilka ­värdepapper som ska fondförvaltaren ska investera i.

Därmed inte sagt att du måste låta din rådgivare agera helt på eget bevåg. Du kan själv säga ifrån att du till exempel enbart vill spara i klimatsmarta eller etiska fonder, och du kan även vara med och påverka utifrån de intressen du har.

Innan du bestämmer dig bör du ta reda på vilken avkastning den gett tidigare, även om det inte är någon garanti för framtida av­kastning. Information om fonden får du i det faktablad som följer med varje fond.

När du ska börja spara i fonder kommer du att stöta på uttrycket ISK. Det står för Investeringssparkonto, och är ett konto som infördes 2012 för att det skulle bli lättare för privatpersoner att handla med aktier och fonder. Poängen med ISK är att du slipper deklarera varje enskild transaktion i aktier och fonder på en K4-blanket varje år när det är dags att deklarera. Du betalar i stället en schablonskatt på den totala summan som du har på ditt ISK-konto.

Även om det är vanligast att ha ett ISK, är det inget måste. Du kan i stället välja ett aktie- och fondkonto, ett konto som kräver mer administrativt arbete. Till skillnad från hur ISK fungerar behöver du här enbart betala skatt när du gjort en vinst och är något som behöver redovisas vid varje deklaration.

Annons