Fonder för nybörjare – så gör du!
Om ränteläget på det där vanliga bankkontot inte är något som får dig att gå upp i brygga av glädje finns det anledning att se över ditt sparande.
För vi vill väl alla ha pengar som förökar sig utan att vi behöver göra ett skvatt eller ta några större risker.
Det är där fonderna kommer in.
– Enklast kan fonder beskrivas som en kompott av flera olika aktier, förklarar daytradern Patricia Hjärtner på Hjärtner & Partner.
När du köper aktier, då gör du det från ett enskilt företag. Genom att spara i fonder investar du i flera olika aktier från olika företag.
– Även om du kan välja vilken risknivå du lägger dig på, innebär fondsparande generellt lägre risk, säger Patricia Hjärtner.
Ta hjälp för att komma igång
Enklast är naturligtvis att ta hjälp när du ska börja spara i fonder. Åtminstone i början. Oftast har bankerna redan färdiga paket att erbjuda. Du kan också ta hjälp av rådgivare.
– Men då gäller det att ha koll på förvaltningsavgifterna, eftersom rådgivarna alltid tar en avgift för att jobba med dina fonder, säger Patricia Hjärtner.
Förvaltningsavgiften täcker såväl förvaltning och analyser av marknaden som administration och förvaring av fonderna, och summan kan variera, beroende på hur mycket förvaltaren tar i förvaltningsarvode.
– Bara för att en fond har en låg förvaltningsavgift innebär det inte alltid att det är det bästa valet. Det kan ofta vara värt pengarna att investera i en fond med lite högre förvaltningsavgift, säger Patricia Hjärtner.
Vill du ha snabba pengar är fonder inte det smartaste valet. Att investera i fonder ska du se som en långsiktig investering som du månadssparar i varje månad och som eventuellt ökar över tid. Lite mer som en Ålandsfärja, som går sakta, men relativt säkert.
– I och med att du genom att spara i fonder har investerat i aktier från flera olika företag, sprider du ju riskerna på ett helt annat sätt än om du handlar med renodlade aktier, säger Patricia Hjärtner.
Fonderna förvaltas av olika fondbolag och det är fondbolagen som avgör vilka värdepapper som ska fondförvaltaren ska investera i.
Därmed inte sagt att du måste låta din rådgivare agera helt på eget bevåg. Du kan själv säga ifrån att du till exempel enbart vill spara i klimatsmarta eller etiska fonder, och du kan även vara med och påverka utifrån de intressen du har.
Innan du bestämmer dig bör du ta reda på vilken avkastning den gett tidigare, även om det inte är någon garanti för framtida avkastning. Information om fonden får du i det faktablad som följer med varje fond.
När du ska börja spara i fonder kommer du att stöta på uttrycket ISK. Det står för Investeringssparkonto, och är ett konto som infördes 2012 för att det skulle bli lättare för privatpersoner att handla med aktier och fonder. Poängen med ISK är att du slipper deklarera varje enskild transaktion i aktier och fonder på en K4-blanket varje år när det är dags att deklarera. Du betalar i stället en schablonskatt på den totala summan som du har på ditt ISK-konto.
Även om det är vanligast att ha ett ISK, är det inget måste. Du kan i stället välja ett aktie- och fondkonto, ett konto som kräver mer administrativt arbete. Till skillnad från hur ISK fungerar behöver du här enbart betala skatt när du gjort en vinst och är något som behöver redovisas vid varje deklaration.