6 avdrag du inte får missa i din deklaration
Det finns en hel del pengar att spara in om du ger lite extra krut åt din inkomstdeklaration. Många missar att deklarera avdrag som exempelvis utgifter för mobiltelefon, tjänsteresor eller renoveringar.
6 avdrag att göra i deklarationen 2023
Att göra avdrag i deklarationen innebär att din totala inkomst sänks och att du därmed betalar mindre skatt. Här är sex avdrag som du kan göra i deklarationen!
1. Avdrag för renoveringar och nybyggnad
Om du har sålt en bostad under året kan du göra avdrag för delar av de renoveringar och nybyggnationer som utförts. Avdraget gäller om du har sålt en bostadsrätt, radhus, villa eller ett fritidshus.
Om du har byggt nytt, byggt till eller byggt om och ändrat planlösningen i bostaden får du göra avdrag för hela beloppet. Detta gäller oavsett när du gjorde åtgärden under tiden som du ägde bostaden. Du får däremot inte göra avdrag för arbeten som du själv har utfört.
Här kan du räkna ut exakt hur mycket du kan göra i avdrag för renoveringar och nybyggnation.
2. Avdrag för solceller och grön energi
Om du ska- eller har installerat ”grön energi” kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Avdraget gäller för alla installationer som påbörjats, betalats och slutförts tidigast 1 januari 2021. Det kan gälla allt från solceller, lagringssystem av egenproducerad elenergi till laddningspunkt för elfordon.
Avdraget skall stå med direkt på fakturan från din utförare, men du behöver alltid kontrollera så att det står med både på fakturan och i deklarationen. Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kronor per person och år. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.
3. Avdrag för mobiltelefon och dator
Om du använder din privata mobiltelefon för att ringa samtal i tjänsten kan du få avdrag för de samtalskostnader som du kan visa är i tjänsten.
För att få göra avdrag för att köpa en dator krävs att det är nödvändigt för att du ska kunna utföra ditt arbete och att arbetsgivaren inte erbjuder dig en dator. Du får göra avdrag för hela kostnaden på datorn om den har en beräknad livslängd på tre år och om inköpskostnaden inte överstiger 24 150 kronor. Om du driver företag gäller andra regler för avdrag av mobiltelefon och dator. Här kan du läsa mer.
4. Avdrag för resor och parkering
Om du tjänar minst två timmar per dag på att ta bilen till jobbet, framför kollektivtrafiken, får du göra avdrag för resekostnaden. Det gäller dock bara om du har minst fem kilometer till jobbet. Om du använder din bil regelbundet i tjänsten får du även göra avdrag för parkeringskostnader vid arbetsplatsen. Det gäller dock enbart om du använder bilen 60 dagar under året eller har kört minst 300 mil i tjänsten.
Följande avdrag gäller:
Resor med egen bil: 18,50 kronor per mil
Förmånsbil som går på diesel: 6,50 kronor per mil
Förmånsbil med annat drivmedel som bensin, el eller etanol: 9,50 kronor per mil
5. Avdrag för jobbsökande
Du som har varit arbetslös under året kan få avdrag för dina kostnader i samband med arbetssökandet. Detta gäller för dig som har fått arbetslöshetsersättning från a-kassan eller aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning från Försäkringskassan.
Du får göra avdrag för pengar som du har lagt ut på resor till och från arbetsförmedlingen, försäkringskassan och jobb som du har sökt. Du får även avdrag för upprättande av CV, trafikavgifter för internet, telefon och porto för brev som du har skickat.
6. Avdrag för arbetsrum i hemmet
Om du är anställd men arbetar hemma och har ett arbetsrum kan du få avdrag. Om du uppfyller kraven nedan kan du få avdrag för merkostnader som el, uppvärmning med mera.
Du måste uppfylla följande krav:
- Din arbetsgivare tillhandahåller ingen arbetsplats för dig.
- Det finns ett klart behov av att ha ett arbetsrum i bostaden.
- Rummet ska bara användas för att arbeta i, inget annat.
- Din bostad måste vara större än vad som hade krävts om du inte var tvungen att ha ett arbetsrum där.
- Arbetsrummet får inte ingå i bostadsutrymmet. Det innebär att arbetsrummet måste vara avskilt från bostaden så att rummet inte går att nå från övriga rum, och alltså har en egen ingång.
Om du driver ett företag och har ett arbetsrum i bostaden kan du också få avdrag. Kravet är då att du skall arbeta minst 800 timmar i arbetsrummet på ett år. Om arbetsrummet finns i en fastighet som ägs av dig, din maka eller make får du 2000 kronor i scablonavdrag. Ligger rummet i din bostadsrätt eller hyresrätt får du göra avdrag med 4000 kronor.
Viktiga datum för deklarationen 2023
Den 14 mars öppnas Skatteverkets deklarationstjänst. Om du deklarerar digitalt senast den 30 mars kan du få eventuell skatteåterbäring redan i början av april. Det krävs då att du inte gör en enda ändring i deklarationen, utan enbart godkänner och skriver under.
Senast den 2 maj måste din inkomstdeklaration vara inlämnad hos Skatteverket, antingen via brev eller digitalt. I början av juni skickar Skatteverket ut ditt slutskattebesked. Om du deklarerade senast 2 maj och inte fick ut din skatteåterbäring redan i april, så får du ut den under juni månad.
Här kan du få mer information och läsa om alla Skatteverkets avdrag.
Källa: Skatteverket