Experten: Så kan din privatekonomi påverkas av kriget i Ukraina
Det tragiska krig som Ryssland för mot Ukraina lämnar inte bara familjer på flykt och tusentals dödsoffer efter sig. Det innebär även en stor påverkan på hela världsekonomin.
De höjda drivmedelspriserna och livsmedelskostnaderna har gjort att många svenskar nu undrar hur kriget kommer att påverka privatekonomin framöver.
– De flesta svenskar märker redan nu hur deras vardagsekonomi har påverkats. Den höga inflationen innebär att det blir dyrare att leva och konsumera, säger Shoka Åhrman, Sparekonom på SPP och Feminas ekonomiexpert och bloggare.
Sveriges ekonomi påverkas
Shoka förklarar att även om exempelvis vår energiförsörjning inte är beroende av Ryssland, påverkas även vi och svensk ekonomi av det som sker i Europa. Det gör att den redan dyra hushållselen har blivit ännu dyrare. När sanktioner infördes mot Ryssland blev även vårt pris på drivmedel dyrare. Samma sak gällande livsmedel.
– Både Ryssland och Ukraina är stora exportörer av majs, vete och andra spannmål, vilket har gjort att priserna på livsmedel i Sverige har ökat. De höjda priserna är något som vi inte kan påverka särskilt mycket som privatpersoner, säger Shoka Åhrman.
Däremot kan du påverka din privatekonomi på andra sätt, menar Shoka. Exempelvis genom att dra ner på din ”lyxkonsumtion”. Alltså sådana inköp som inte är direkt nödvändiga i din vardag.
Sälj inte aktier i panik
Majoriteten av svenskarna har även någon form av sparande, fördelade i aktier, fonder eller på ett sparkonto.
– Aktiemarknaden har gått ner en hel del sedan årsskiftet, så att man känner oro är inget konstigt. Det allra viktigaste är att inte agera i panik, säger Shoka och uppmanar att inte sälja av hela ditt kapital i panik. Om du känner en oro och ändå vill sälja bör du sälja lite i taget, vid olika tidpunkter.
Shoka vill slutligen poängtera att svensk ekonomi är stark.
– Regeringen har en beredskap för att stötta upp folket i kristider, vilket de redan nu gör med olika former av ekonomiskt stöd.
6 tips för privatekonomin
Här ger Shoka Åhrman 6 tips på hur du kan tänka kring din privatekonomi i dessa tider:
1. Fortsätt att fokusera på långsiktighet i ditt sparande. Sprid ut risken genom att månadsspara automatiskt, snarare än att försöka hitta bottennivån på börsen.
2. Dras inte med i flockbeteendet att försöka hitta köpläge eller sälja om du redan är orolig för det du har placerat. Agera efter din egen kunskapsnivå och risktolerans och inte efter vad dina kollegor och kompisar gör.
3. Kom ihåg: Du har inte gjort en förlustaffär på börsen förrann du säljer av ditt innehav. Försök att behålla lugnet och ta inga drastiska beslut.
4. Skydda dig själv och din ekonomi. Har du försäkring för olycksfall? Är du med i a-kassan? Att skydda sig själv och sin inkomst från oförutsedda händelser ger en trygghet i ekonomin.
5. Om du är trygghetssökande och vill veta din exakta räntekostnad kanske det är läge att se över dina bolåneräntor och binda delar eller hela bolånet. Men då är det viktigt att du inte ska flytta eller sälja under bindningstiden, då det kan kosta en del att kliva av bindningstiden.
6. Ta lärdom av ditt eget agerande. Det är i tider som dessa som du märker hur du är som investerare. Har du placerat dina pengar med en risknivå som gjort att du kan sova gott om natten? Är du en högrisktagare både när börsen går upp och ner? Reflektera över hur du har agerat tidigare och hur du vill agera framåt.