Fem saker du kan göra under semestern för att förbättra din ekonomi
1. Sälj saker som inte används
– Det här är en klassiker: Titta i förrådet, källaren och på vinden och se om det finns något som passar i säsong att sälja. Kläder, surfbräda, luftmadrasser – sådant kan du få sålt på Blocket eller loppis. Fundera också på om du kan hyra ut din bostad, ett rum, sommarstuga, bil eller båt. Man har ofta ganska många saker att hyra ut. Även verktyg, borrmaskiner och gräsklippare. Och om du vill kan du också byta bostad med någon istället för att hyra under sommaren, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
2. Planera sommaren
– Det är viktigt att du sätter dig ned med din partner, dig själv eller familj och tittar över vad du vill göra under semestern, vad det kan kosta och hur ni har råd med det. Var realistiska. Det kan bli dyrt att äta och fika ute hela semestern. Se om det är bättre att ni packar med lunch eller fika till stranden och kanske äter middagen ute. Jag upplever att många kommer att semestra i Sverige i år igen och kanske inte tror att det blir så dyrt som en utlandssemester, men det blir ofta det. Mat ute, olika småkostnader och aktiviteter kan totalt bli väldigt dyrt, säger Christina Sahlberg.
3. Låna inte till semestern
– Undvik i möjligaste mån att låna till semestern. Den blir inte roligare att betala efteråt. Gör bara av med pengar som du har. Och om du har ett kreditkort – se till att du har råd att betala direkt när räkningen kommer. Annars blir det jättedyrt. Försök leva snålt innan semestern och spara in till den istället. Shoppa exempelvis inte sommarkläder, för det kommer många reor senare. Se också till att betala alla räkningar innan du åker ut på landet, så att du inte får betalningsanmärkningar under sommaren. Samla in alla räkningar och lägg in för betalning i förväg.
4. Hälsa på släkt och vänner
– Att hälsa på hos släktingar och vänner som har sommarbostäder kan ge dig en billigare semester. Du kan få bo gratis, men tänk på att lägga pengar på mat och annat som kostar för dem som du bor hos. Att hyra stuga en vecka kan bli dyrt. Eller försök byta bostad eller erbjud dig att ta hand om ett lantställe.
5. Rusta dig inför resten av året
– Passa också på när du har några dagar ledigt att se över din ekonomi i sin helhet. Titta på vad du behöver göra i höst för att komma igång ekonomiskt. Se över avtal där du kan spara in mycket genom att jämföra och byta.. Detta jobb kan göra att du har en bra peng insparad till nästa års semester, säger Christina Sahlberg.