Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Högt elpris? Här är knepen som gör skillnad på fakturan

04 sep, 2023
Fotografpexels
Mindre pengar i plånboken på grund av det höga elpriset? Lugn, det finns faktiskt saker du kan göra för att påverka din nästa faktura.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutikenBrand logo
Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutiken

Nu när temperaturen kryper nedåt och blir lägre är det många som vrider på elementen därhemma. Det, i sin tur, påverkar elräkningen. Och med vinterns höga elpris i bakhuvudet är det förstås många som undrar vad man själv kan göra, för att spara lite pengar.

”Elräkningen dimper ju ner varje månad och bara ska betalas. Det kan kännas svårt att sätta sig in i hur man kan påverka slutsumman. Och effekten av att släcka en lampa kan vara svår att känna av. De flesta av oss har nog inte ens koll på vad en kwh innebär omsatt i tid framför TV:n, ett varmt bad eller lite högre golvvärme i badrummet”, slår Shoka Åhrman, sparekonom, fast i sin blogg.

Annons

Och ja, visst finns det saker du kan göra själv. Enkla saker som faktiskt påverkar din faktura. Det är både smart, och går lätt! Här är Shoka Åhrmans bästa tips, baserat på blogginlägget Alla larmar om höga elpriser, 3 tips som gör skillnad på fakturan! Fler ekonomitips från Shoka hittar du här.

Så minskar du elräkningen – tre tips!

1. Kolla kylen

-18 i frysen och +5 i kylen är som bekant de korrekta temperaturerna för maten. Men också för elräkningen. För varje grad du säker temperaturen i frysen ökar energianvändningen med 5 procent. Dammsug också baksidan av kylen ibland och se till att det finns en lucka så att värmen kan ledas bort. Gör den inte det kan energiförbrukningen fördubblas.

2. Kör med fulla maskiner

En diskmaskin drar samma mängd el och vatten oavsett hur mycket du har i den, och om du ser till att fylla tvättmaskinen kan du också spara in på antalet tvättar du gör. Skönt för dig, men också en elbesparing.

Annons

3. Sänk temperaturen och duscha snabbare

En liten sänkning av temperaturen och en minut snabbare i duschen kan göra skillnad. För varje grad du ökar värmen hemma så ökar energianvändningen med 5 procent. 21 grader brukar vara ett riktvärde, men många har 23-24 grader hemma. Om du kan programmera värmen under dagen går det också att se till att ha en skön temperatur när du är hemma, men när du är på jobbet går det att dra ner desto mer.

Fler tips hittar du här!

Annons