Malins ekonomiska chock: ”Hur kunde jag spendera så mycket pengar?”
– Varje gång jag går ut genom dörren får jag lust att köpa något, skriver Malin.
Varje gång jag går ut genom dörren får jag en impuls att köpa något. En kaffe, ett nytt nagellack, ett par nya sneakers, eller vad som helst. Kortet dras fler gånger än jag kan räkna, och jag älskar att spendera pengar…
Men så har det inte alltid varit. Det var inte förrän efter corona som min relation till pengar ändrades till att: Spenderade pengar är glömda pengar. Den meningen upprepar jag varje gång jag köper något nytt.
Före de två åren, som innebar stängda uteställen, hemarbete och noll socialt liv, var jag försiktig med hur jag spenderade mina pengar. Jag hade en strikt budget för restaurangbesök och gick sällan till mataffären – och jag köpte definitivt inte en kaffe så fort jag gick ut.
Under pandemin hittade jag en ganska effektiv metod för att spara pengar. Varje gång jag såg något jag ville ha satte jag in motsvarande summa i en fond. Det dröjde inte länge innan jag hade sparat över 100 000 kronor.
Men när dörrarna till restaurangerna slog upp igen, hemarbete inte längre var en självklarhet och födelsedagsinbjudningar började trilla in, ändrades allt.
Jag såg över mina utgifter
Nu skulle jag unna mig, köpa det jag ville ha och alla typer av sparande förknippades med en tid jag inte ville tillbaka till. Och nu, två år senare, har jag samma inställning till pengar. Varje månad lever jag på kredit och sparpengarna används för att betala av räkningar eller till att köpa ännu mer.
En dag satt jag med en kompis som verkligen tagit tag i sin ekonomi efter vad man kan kalla en personlig finanskrasch. Vi gick in i våra bankappar och kollade förra månadens utgifter. Jag blev chockad. Hur kunde jag spendera så mycket pengar? ”Det kanske bara var den här månaden”, tänkte jag. Men månaden innan var lika illa och månaden före det var ännu värre.
Jag måste säga att det har varit skönt att ha ett så avslappnat förhållande till pengar, för det är ju till viss del sant: man glömmer snabbt pengarna man har spenderat.
Men vad gör jag när sparkontot är tomt? Och är det verkligen kaffe latte och nya kläder jag vill lägga alla mina pengar på?
Lever på kredit
För att gräva mig ännu djupare tog jag kontakt med en person som många fruktar, nämligen ekonomen Lene Drange, mer känd som Lyxfällan-Lena från den norska varianten av serien. Jag har ju sett programmet, och alltid tänkt att det måste vara otroligt obehagligt att låta någon gå igenom din ekonomi på det sättet. Det är lite privat, eller? Men när jag berättade om min situation för Drange ville hon göra som hon gör med alla som anmäler sig till Lyxfällan: granska mina kontoutdrag.
Hon fick även veta vad jag tjänar och hur mycket skulder jag har.
Efter att ha gått igenom alla små och stora uttag från mitt konto de senaste tre månaderna kom domen.
– Det är mitten av månaden, helgen kommer och någon frågar om du ska med ut och äta. Det är fredag, så du har redan varit på Joe and the Juice. På restaurang spenderar du snabbt några tusen kronor, och efteråt går du på bio. Det löser du genom en överföring från sparkontot, säger Drange och fortsätter sammanfatta hur min typiska konsumtion ser ut:
– Nästa vecka kommer och sparpengarna finns nu på kontot. De är trevligt att ha med sig på shoppingrundan. Spenderandet fortsätter från soffan, det är väldigt bekvämt att skjuta upp betalningen med Klarna. En dryg vecka efter att kontot tömts, och utgifterna täckts med sparpengar och kreditkort, kommer lönen. Då försvinner 6 000 kronor snabbt till kreditkortsräkningen så att du kommer ikapp igen, och kreditkortet läggs undan i tre veckor.
Jag kan inte göra annat än att skratta, för så här har det tyvärr blivit. Och enligt experten måste något förändras.
Det här är det svåraste
Under en månad går jag till mataffären 26 gånger. Dessutom går ja på kafé 7 gånger och beställer takeaway eller går på restaurang 6 gånger.
Drange tar direkt upp matsituationen och föreslår att jag börjar med en övergripande matbudget.
– En inköpslista är ofta en bra start, säger hon och tillägger att jag måste flytta mycket av ”unnandet” till helgerna.
Då tänker hon särskilt på kafébesök, läsk, alkohol och sådant som sätter lite på guldkant vardagen. Men ekonomen menar faktiskt att det kan bli ännu mer givande om man begränsar sig.
– Jag tror kanske inte att nyckeln är att aldrig unna sig något, utan snarare att sätta en gräns. Vanligtvis köper du en kaffe varje dag, men du skulle kunna köpa en en gång i veckan. Då blir det också mer meningsfullt. ”Äntligen är det fredag, och jag kan köpa mig en god kopp kaffe”, förklarar hon.
Drange tror att många kan spara mycket i mataffären och på vardagslyxen, men betonar att de här sakerna ofta är de som folk har svårt att skära ner på.
– Många är bra på att köpa färre grejer, men kan ha svårt att skippa besöket på affären innan jobbet, att köpa lunch ute eller andra små vanor som blivit en del av vardagen.
Det handlar om att ändra sina vanor, hur man planerar och hur man lägger upp sin vardag. Är man på affären varje dag är det lätt att köpa med sig ett par extra varor. För att kunna veckohandla måste man göra det till en vana och avsätta tid för att planera maträtter. Man måste kanske också lägga en stund på kvällen åt att laga lunch.
Min nya budget
Enligt Lyxfällan-experten är jag inte ensam om att känna att mina pengar inte räcker till.
– Fler och fler gör som du och lever på kredit. De betalar sina räkningar när lönen kommer, pengarna i tre veckor och sedan går man över till att använda sitt kreditkort. Och så gör man det igen.
Om man alltid betalar räkningarna innan förfallodagen tillkommer inga extra kostnader, men Drange påpekar att man befinner sig i en sårbar ekonomisk situation om något oväntat skulle inträffa.
För att kunna lägga undan mitt kreditkort och sluta föra över pengar från mitt sparkonto har Drange gett mig en budget som hon anser att jag borde kunna följa.
Det finns vissa utgifter jag inte kan göra mycket åt, alltså fasta utgifter. Drange tipsar däremot om att se över så man inte betalar mer än vad du måste för mobilabonnemang, försäkringar och eventuell ränta på lån. I den här kategorin har hon avsatt 10 000 kronor.
Hon har också avsatt 6 500 kronor till sparande, vilket är 6 000 kronor mer än vad jag sparar idag. Enligt henne är det bra att bygga upp en buffert på cirka 30 000 kronor om du hyr ditt boende, och mellan 50 000 och 100 000 om du äger det.
Eftersom jag har studerat några år, går 3 500 kr till att betala mitt studielån. Hon har avsatt 4 000 kronor till mat, vilket är 1 000 kronor mindre än jag lägger idag – och då räknar jag inte med kafé- och restaurangbesök.
Den sista posten har Drange valt att kalla ”livet”, och där har hon avsatt 8 000 kronor. Pengarna ska täcka allt från transport och träning, till kläder och fritid.
Svårt att ta tag i
Det är definitivt den sista kategorin, ”livet”, som kommer bli svårast. Det är här jag spenderar mycket av mina pengar. För att hålla min budget måste jag förändra hur jag lever. Jag måste bli bättre på att planera, säga nej när vänner frågar om jag vill gå ut och äta och sluta med alla impulsköp.
Drange har ett sista tips till alla oss som aldrig följt en strikt budget tidigare.
– Ha separata konton för de olika kategorierna i din internetbank. Ett konto för mat, ett konto för räkningar och fasta utgifter och ett separat sparkonto. Sedan ser du till att ställa in så att pengarna automatiskt förs över till de olika kontona samma dag som du får lön, och det som är kvar på ditt vanliga kan gå till det som faller under kategorin ”livet”.
Drange upplever att det i många fall är brist på självförtroende som ställer till det med ekonomin. Hon tror att många är medvetna om att de behöver göra en förändring, men inte vet hur de ska gå tillväga.
– Det har forskats mycket på hur man lär sig om ekonomi, och man lär sig mest genom att prova. Du måste se över vad du betalar för, göra ditt bästa och berömma dig själv när du lyckas.
Jag känner verkligen igen mig i att det känns svårt att ta tagi ekonomin, att bara få en överblick är krävande. Ändå måste jag säga att fördelarna överväger rädslan för att visa upp mina kontoutdrag. Jag kommer att ha Dranges röst i bakhuvudet varje gång jag går förbi mitt favoritkafé på väg till jobbet. Förutom på fredagar!
Artikeln publicerades ursprungligen i Feminas norska systertidning KK.no.