De tjänar mest i landet – och allra minst
Här är länen som har högst och lägst medianinkomst – i hela Sverige.
Det är ekonomisajten Finansvalp.se som har granskat statistik från SCB från 2014 till 2023, för att få fram hur medianlönerna ser ut i hela Sverige – och hur de har förändrats över tid.
Medianlön innebär att man tagit alla berörda personer och valt årslönen för den som tjänar precis i mitten, till skillnad från medellön som innebär att man slår ihop allas lön och delar det på antalet berörda personer.
Genomgående för alla län är att män har en högre medianinkomst än kvinnor, och det är i storstäderna som både män och kvinnor tjänar allra mest. Stockholms län har högst medianlön, och därefter kommer Västra Götalands län.
Det län där både män och kvinnor har som lägst medianlön är Gotlands län, fölljt av Gävleborgs län, Kalmar län och Jämtlands län. Det skiljer över 70 000 kronor i medianårslön mellan personer som bor i Stockholms län och i Gotlands län.
Tjänar mer – men handlar mindre
Finansvalp.se slår också fast att även om medianlönen generellt har utvecklats i hela landet de senaste tio åren, så har allt fler tappat i köpkraft – lönerna har alltså höjts, men vi har inte råd att handla lika mycket som tidigare.
–Trots att vi ser en generell ökning av medianinkomsten över tio år är det oroväckande att alla län har tappat köpkraft under de senaste fem åren. Detta visar hur inflationen har urholkat svenskarnas ekonomi på ett sätt som många kanske inte är medvetna om när de tittar på sina lönebesked, säger Olle Pettersson, expert på privatekonomi hos Finansvalp.
Sex av landets 290 kommuner har dock inte ökat i medianlön de senaste tio åren – i Malå, Hällefors, Pajala, Fagersta, Oskarshamn och Upplands Väsby var medianlönen lite lägre 2023 än den var 2014.