Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Spara pengar när du handlar mat – 5 tips för storhandlingen

24 nov, 2021
FotografAdrian beck, pexels
spara pengar när du storhandlar tips från sparekonomen Christina Sahlberg
Genom planering och några enkla knep kan du spara in tusenlappar på mat varje månad. Sparekonomen Christina Sahlberg ger de bästa spartipsen inför veckans storhandling.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

Mat är en av svenskarnas största utgifter, näst efter kostnaden för boende. Men det går att spara in tusenlapparmat genom några enkla tips. Det menar sparexperten Christina Sahlberg. Till vardags jobbar hon som sparkekonom på Compricer och har även skrivit boken Fixa din privatekonomi.

– En familj med två vuxna och två större barn lägger omkring 125 000 kronor på mat varje år. Många tänker att mat kostar vad det kostar, men de flesta matvaror varierar stort i pris från butik till butik, säger Christina Sahlberg och refererar till Matpriskollens årliga mätning.

– Den visar att en familj på fyra kan spara in 30 000 kronor om året, enbart genom att köpa varorna i den billigaste butiken. Det innebär att du inte behöver tumma på kvalitén och undvika dyrare märken, om du taktiskt väljer att köpa dem där det är billigast.

Annons

För att få reda på var varorna är billigast kan du antingen ladda ner appen Matpriskollen, jämföra reklamblad eller helt enkelt testa olika butiker när du storhandlar och jämföra kvitton.

Att storhandla är nyckeln

För att spara pengar på matinköpen är en storhandling i veckan att föredra framför småhandling efter jobbet dagligen. Christina Sahlberg tipsar om att lägga upp en matbudget och att sedan försöka hålla sig till den.

– Att storhandla för 1000 kronor jämfört med 1100 kronor i veckan kan ses som en liten skillnad. Men den extra hundralappen varje vecka blir 400 kronor extra i månaden och 4800 kronor om året.

5 tips för storhandlingen

När du storhandlar finns det en hel del knep att ta till för att spara in pengar varje månad. Här ger Christina Sahlberg sina bästa spartips inför veckans storhandling!

1. Förbered handlingen

Steg ett är att sätta sig ner och göra en matplanering.

– Börja med att kolla vad ni redan har hemma i skafferi, kyl och frys. Vad behöver ni till veckans måltider? Vad är billigast just nu? Vad går att frysa in? Tänk också på att räkna in matlådor till lunch. Planera middagarna för sex personer om ni är fyra för att veta att det räcker till matlådor, säger Christina Sahlberg.

Annons

2. Vad är i säsong just nu?

Om du får bättre koll på vilken mat som är i säsong just nu, kan du tjäna en rejäl slant. Frukt och grönt är väldigt mycket billigare när de är i säsong. Satsa på rotfrukter av olika slag under vintern och handla sallad, gurka, rädisor, blomkål och kronärtskocka under de varmare månaderna.

3. Planera in en restdag

När du storhandlar behöver du inte planera middagar till alla veckans sju dagar. Ofta blir det mer mat över än vad ni räknat med.

– Ha en restdag i veckan där ni äter en buffé av plockmat. Komplettera genom att till exempel koka lite extra pasta om det blivit köttfärs över. Mycket rester går även att frysa in i matlådor. Både grädde och mjölk går också utmärkt att frysa. Matsvinn är en stor bov som ni kan tjäna in mycket pengar på, säger Christina.

4. Kolla jämförelsepriserna

Ett pris på en vara i kassan berättar inte om produkten är dyr eller billig. Om du däremot tittar efter jämförelsepriser kan du lätt se skillnaden mellan varor eller butikers prissättning.

Annons

– När man handlar på nätet är det enkelt att sortera matvarorna efter jämförelsepris istället för pris per förpackning. En förpackning kyckling kan kosta 50 kronor medan en annan kostar 100 kronor. Samtidigt kan den ”billiga” förpackningen ändå vara dyrare per kilo, då den innehåller mindre vikt. Därför är det viktigt att inte luras av försäljningspriset, utan istället kolla jämförelsepriset.

5. Kompletteringshandla

Bara för att storhandling i sig är ett spartips behöver du inte undvika att kompletteringshandla det som är nödvändigt.

– Köp inte onödigt mycket mjölk och andra varor med kort hållbarhet. Då riskerar det att bli dåligt i slutet av veckan. Handla mycket av sådant som håller länge, som torrvaror och konserver och kompletteringshandla mer mjölk, frukt och grönt allt eftersom.

Annons