Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

8 vanliga ekonomiska misstag många gör under föräldraledigheten

22 feb, 2024
FotografTT.
Föräldraledighet
Att vara föräldraledig med sitt barn är mysigt och viktigt – men det går inte att komma ifrån att det påverkar hushållsekonomin negativt.
Dessutom finns det många fällor att falla i när det kommer till föräldraledigheten, som kan göra den ekonomiska situationen värre.
Sparekonomen Frida Bratt listar åtta vanliga misstag, och hur du undviker dem!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Ekonomitips från "Lyxfällans" experterBrand logo
Ekonomitips från "Lyxfällans" experter

1. Förutsätta att den som tjänar minst ska ta ut allt

Det måste inte alltid vara så att det i alla situationer är det mest fördelaktiga. Det kan åtminstone vara värt att kolla efter ordentligt – skatteeffekter och annat kan exempelvis göra att det inte måste vara mest fördelaktigt ekonomiskt att den som har lägst lön ska vara hemma längt. På Försäkringskassans hemsida finns bra beräkningsverktyg att ta till hjälp.

2. Ena föräldern tar ut allt

Ett misstag kan vara att en av parterna – och det är oftast kvinnan - tar ut all föräldraledighet och går ned på deltid. Det kan, även om det givetvis inte bör vara så, leda till sämre möjligheter till löneutveckling och framsteg i karriären leda till lägre inkomst längre fram. Då kommer det också påverka pensionen. Det är viktigt att vara medveten om det, oavsett hur man väljer att göra.

Annons

3. Inte kompensera den som är hemma med barnen

Ett sätt att kompensera utebliven löneutveckling och pensionsinbetalningar för den som är hemma mest och längst är att sätta undan till ett sparande dedikerat för den personen. Man kan också föra över pensionsrätter i premiepensionen för att stärka ekonomin för den som varit hemma med barnen mest.

4. Inte göra sparandet till enskild egendom

Kompensationssparandet bör göras till enskild egendom. Annars ingår det, exempelvis om det finns på ISK (investeringssparkonto) eller sparkonto, i bodelning vid eventuell skilsmässa. Och det är ju inte tanken.

5. Missa reglerna för SGI efter ett år

Före barnet har fyllt ett år kan du ta ut föräldradagar som du vill, men efter att barnet har fyllt ett år gäller att du måste ta ut minst fem föräldradagar i veckan om du ska få behålla din SGI (sjukpenninggrundande inkomst), alltså den nivå som baseras på den inkomst du hade från ditt arbete före föräldraledigheten. Det gäller att hålla koll på detta om man vill behålla sin ersättningsnivå.

Annons

6. Missa ”andra barnet”-premien

Jag vill egentligen inte kalla det här för ett ekonomiskt misstag, och det kan finnas många skäl att inte få barn relativt tätt. Ett uppenbart sådant är att det helt enkelt inte går. Men det kan vara bra att känna till att om man blir gravid inom att det första barnet är ett år och nio månader får man behålla sin tidigare nivå på SGI:n. Det kan vara bra om det är så att man gått ned på deltid eller liknande efter ledigheten med första barnet.

7. Missa reglerna

Det gäller att hålla koll på reglerna så att dagar inte ”brinner inne” i onödan. Du kan ta ut föräldrapenning till och med den dag barnet fyller 12 år. Men från barnets 4-årsdag gäller att man bara kan spara 96 dagar sammanlagt. Är barnet fött före 2014 gäller att föräldrapenning kan tas till och med att barnet fyller 8 år eller avslutat första året i grundskolan.

8. Tro att den dåliga ekonomin varar för evigt

Det här är under en begränsad tid. Det kan kännas tufft ekonomiskt, men det är bara en period i ditt liv. Det kan hjälpa att ha det i bakhuvudet.

4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart
Annons