7 saker som blivit bättre för klimatet senaste åren
Themsen allt renare
I Themsen syns tecken på att det faktiskt är möjligt för naturen att läka. För första gången på ett halvt sekel är inte längre Themsen lika med biologisk död. Tack vare de senaste decenniernas saneringsinsatser har fåglarna återvänt. Även sälar, sjöhästar, tumlare och hajar har setts leka här.
Men även om läget ser ljusare ut än på länge, kämpar man mot mikroplaster, och har mätt upp en av de högsta koncentrationerna av plast i världen, något som man kämpar hårt med att minska.
Mindre plast med förbud
I EU har vissa engångsartiklar av plast varit förbjudna sedan den 1 januari 2022. Det finns även ett EU-beslut om att alla pet-flaskor från och med 2025 ska innehålla minst 25 procent återvunnen plast och 2030 minst 30 procent återvunnen plast. Förhoppningen är att minska mängden plast i våra hav och i den övriga naturen.
Enligt Naturvårdsverket består 80–85 procent av allt skräp som hittas på stränder runt om i EU av plast som inte bryts ner.
I Indien slängs minst 10 miljoner ton plast varje år. Nu ska det bli ändring på det. I juli förbjöds nämligen en rad plastprodukter, både att använda, importera och producera.
Tre stora djur börjar komma tillbaka
Antalet vilda tigrar har ökat med hela 40 procent sedan 2015. Detta tack vare en ökad medvetenhet hos allmänheten, men det handlar också om att man på regeringsnivå insett vikten av att skydda arten från utrotning.
Det är inte bara klotets vilda tigerstam som återhämtar sig. Länge har sillvalen, världens näst största djurart, och andra valarter legat i farozonen för att utrotas. Tack vare det beslut om valfångst som Internationella valfångskommittén fattade 1982 har sillvalen blivit en allt vanligare syn vid Antarktis.
Den indiska noshörningen börjar också komma tillbaka. När det fanns färre än 100 indiska noshörningar kvar på jordklotet tog Nepals och Indiens regeringar ett krafttag för att rädda arten. Dess livsmiljöer skyddades och åtgärder vidtogs för att få stopp på tjuvjakten. I dag kan man se att ansträngningarna gett resultat: Vid den senaste noshörningsräkningen upptäcktes 4 014 djur.
Korallrev återhämtar sig
Att korallreven är livsviktiga för jordklotet vet vi. Vi vet också att fler och fler korallrev är i faro-zonen. Men det är fullt möjligt att få ett korallrev att återhämta sig, även om det tar tid.
Det visar en ny studie där forskare undersökt ett i det närmaste dött korallrev i Indonesien, som tack vare att fiske med dynamit förbjudits nu återigen blivit en lekplats för livet i havet.
Livet till havs återvänder
Tack vare att man jobbat med att minska föroreningarna i floden Tejo har delfinerna återvänt till Lissabon. Tidigare var delfiner en sällsynt syn för Lissabonborna. Men nu syns de var och varannan dag när de simmar in till floden Tejos mynning från Atlanten för att leka.
Också i Ecuador har man tagit hoten mot föroreningar i våra vattendrag på allvar. Därför fattades det i slutet av förra året beslut om att utöka det marina naturreservatet runt Galapagosöarna. I området, där världens största hajpopulation lever, är fiske nu helt förbjudet.
Det innebär ett steg närmare målet att 30 procent av våra hav ska vara skyddade inom åtta år.
Utsläppen till havs minskar
Östersjön mår sämre än någonsin. Men vårt närmaste hav kan återhämta sig redan om 20 år, tack vare minskade utsläpp av kväve och fosfor i kombination med effektivare reningsverk. I dag ser det bättre ut vid kustområdena och i Finska viken.
När flera multinationella bolag, som Amazon, Unilever och Ikea, i början av året skrev under ett avtal där de 2040 förbinder sig att ha noll utsläpp i samband med sina sjötransporter ökar möjligheterna ytterligare för våra hav. Beslutet är kanske det viktigaste åtagandet för att minska koldioxidutsläppen i samband med sjötransporter, som står för knappt tre procent av de globala utsläppen av växthusgaser.
Historiskt beslut för klimatet
I juli erkände Brasiliens högsta domstol Parisavtalet som ett fördrag om mänskliga rättigheter. Det är ett historiskt beslut som innebär att alla lagar Brasilien tidigare stiftat som bryter mot Parisavtalet från och med nu ogiltigförklaras. Eftersom målet med Parisavtalet är att minska den globala uppvärmingen är detta ett stort steg.