Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

Guide till Læsø – soldyrkarnas favoritö i Kattegatt

27 jun, 2024
AvMalin Roos
FotografANNA HÅLLAMS
Cykelsemester på danska Læsø med utsikt över havet.
Foto Anna Hållams
Naturen, ljuset, havet och saltet.
Det är lätt att förstå varför den lilla danska ön mitt i Kattegatt blivit ett uppskattat tillhåll för samtida konstnärer och turister som vill vara sig själva för en stund.
På Læsø stänger de två livsmedelsbutikerna tidigt och du lämnar med fördel bilen hemma.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Femina möter Karin Mamma AnderssonBrand logo
Femina möter Karin Mamma Andersson

När en av Sveriges främsta konstnärer, Karin Mamma Andersson, under sommaren 2023 förberedde sig inför en stor utställning i Paris, tog hon sina dukar och penslar över sundet och gjorde sig hemmastadd i Per Kirkebys miljöer.

Per Kirkeby var en av Danmarks största samtida konstnärer och efter hans död 2018 fungerar hans forna hem och ateljé på Læsø som Artist-in-residence.

Den 10 kvadratkilometer stora ön mellan Sverige, Norge och Danmark huserar runt 1 900 fasta invånare (den mest mest glesbefolkade kommunen i Danmark) och fajtas med Bornholm om att vara den mest solsäkra platsen i vårt grannland – men framförallt rymmer lilla Læsø både en rik historia, fantastiska smakupplevelser samt en vild och vidsträckt natur.

Annons

Ta färjan till Læsø

Båtturen från Fredrikshamn tar 90 minuter och färjan har flera avgångar under sommarmånaderna då besökarna kommer i strid ström för att promenera längs de rofyllda stränderna, ta in på badhotell och utforska ön.

Bussarna är gratis på Læsø men det går utmärkt att uppleva ön och dess främsta sevärdheter, såsom saltsjuderiet och de unika korsvirkeshusen med tångtak, från cykelsadeln.

De fantastiska råvarorna är ett annat lockbete på den danska ön, som honung från öns bruna bin, kött från lamm som betat gräs på de salta strandängarna, delikatesser av tång från havet och kantareller som säljs i bodar längs med vägen.

När du trampat dig runt ön avslutas dagen med fördel på någon av de trevliga krogarna i Vesterø hamn där du kan inmundiga både en fantastisk solnedgång och traditionell dansk mat som stjärnskott eller öns nationalrätt.
Havskräftor, säger vi på svenska men nog är det är det danska namnet på det delikata skaldjuret vackrare: Jungfruhummer.

GUIDE – 6 PÄRLOR ATT UPPTÄCKA PÅ LAESØ

Rid eller promenera på sanddynerna

Sanddynerna på danska Læsø.
Kustremsan på Læsø bjuder på dansk natur i sin ädlaste form.Foto Anna Hållams

Endast fem procent av öns yta är uppbyggd, resten är landskap. Det lämpar sig med andra ord ypperligt att suga i sig av både hav och orörd natur på Læsø. Många kommer till ön för att rida på de kilometerlånga sandstränderna men det går att uppleva omgivningarna till fots eller från en cykelsadel, då vägarna är behändigt platta.
Plantagen på öns norra del består av lövskog, barrskog, sanddyner, sjöar och myrar och det finns flera markerade vandringsleder.

Læsø saltsyderi

På Læsø Saltsyderi utvinns saltet ur havsvatten som översvämmar de flacka strandängarna.
På Læsø Saltsyderi utvinns saltet ur havsvatten som översvämmar stränderna.

Saltproduktionen på Læsø startades av munkar redan på medeltiden. Bland annat gick regelbundna leveranser till Magnus Gabriel De la Gardie på Läckö slott vid Vänern. Efter drygt 500 års framgångsrik produktion upphörde verksamheten efter ett kungligt beslut, men 1991 återuppbyggdes saltsjuderiet.

Annons

I dag är Læsø Saltsyderi, där enda råvaran utgörs av det havsvatten som varje vinter översvämmar de flacka strandängarna, inte bara en turistattraktion. ”Det vita guldet” har en plats inom nordisk gastronomi och Læsø Salt säljs i välsorterade affärer i Sverige.
https://www.laesoesalt.com/en/

Flyt som i döda havet på Læsø salt-spa

Læsø Kur spa bjuder på salta bassänger och behandlingar.
Den gamla kyrkan i Vesterø hamn gjordes om till ett spa med salta bad.Foto Anna Hållams

När gudstjänsterna i den lilla hamnkyrka i Vesterø upphörde 2003 och beslut fattades om att den kyrkliga verksamheten skulle läggas ned, ställdes frågan om det gick att dra nytta av restprodukterna från öns saltproduktion.

Resultatet blev ett spa med fokus på salt. Poolerna och bassängerna har olika salthalt varav en har 30 procent salthalt, samma som i Döda havet i Israel.

Annons

Man kan både flyta runt och titta upp i den gamla kyrkans tak och få en salig utsikt över havet eller välja en behandling.
https://www.saltkur.dk/

Hedvig’s hus med sitt unika tångtak

Hedvigs hus på Læsø har tak av tång.
Läsö.Foto Anna HållamsFoto Anna Hållams

Från början var konstruktionen en konsekvens av att halm och ved var en bristvara på den danska ön, i dag är tånghusen att betrakta som en del av öns kulturarv.
Læsø är enda platsen i världen där du kan se denna typ av traditionella tångtak där såväl vilda blommor som fåglar finner sitt bo.
I dag finns bara 19 hus kvar och ett av dem är Hedvig’s hus, som också rymmer ett museum som visar upp konsten i hur kvinnorna (för det var kvinnornas hantverk), byggde de genuina tångtaken.

Skäm bort smaklökarna på Strandgaarden

Strandgaarden Badehotel på Læsø bjuder på mat för den kräsne.
Strandgaarden Badehotel är på listan över Danmarks bästa restauranger.Foto Anna Hållams

Var du än väljer att övernatta på Læsø kan du räkna med att ha naturen som granne. Den som väljer inkvartering på Strandgaarden Badehotel får förutom en vacker miljö, chansen att spisa från en extraordinär meny.

Annons

Gourmetrestaurangen ligger i anslutning till hotellet, du behöver inte vara gäst på hotellet för att få äta i den gemytliga salen men för den optimala upplevelsen av lyxig paus från vardagen med fantastiska råvaror är Strandgaarden Badehotel stället. https://hotelstrandgaarden.dk/

Missa inte loppisarna!

Antik-affärer och loppisar finns det gott om på danska Læsø.
Antik-affärer och loppisar finns det gott om på danska Læsø.Foto Anna Hållams

Læsøborna är ett företagsamt släkte. Vid var och varannat hus står en bod i trädgården där man kan stoppa till och för en ansenlig peng handla salt, honung, grönsaker och kantareller.

Utmed vägen finns också skyltar som pekar mot antik-handlare med en stor mix på utbudet, allt ifrån dekorerat porslin till knasiga leksaker. Men ett ännu större lystmäte för sakletare är de små privata loppisarna där Læsøs invånare fyllt garaget med prylar till försäljning.

Så ett bra tips: eftersom Danmark har ett annat betalningssystem än swish, ha med fördel några danska sedlar i fickan!

Fakta/Så tar du dig till och runt på Læsø

Färjan från Frederikshavn till Læsø går upp till sju gånger om dagen under högsäsong. Överfarten tar cirka 90 minuter och landstigningen sker i hamnen i Vesterø på nordvästra Læsø .

Till Fredrikshamn kan du ta dig med färja från Göteborg. Restiden är 3,5 timmar.

Alternativ väg är att flyga till Frederikshavn från Roskilde eller ta tåg från Köpenhamn.

http://www.laesoe-line.dk/

www.stenaline.se

Annons