Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Experten: Här är världens bästa parfymer – för hösten

30 jul, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt, PEXELS
Ny säsong – ny doft. Femina guidar dig till höstens bästa parfymer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Feminas läsare: Här är våra favoritparfymerBrand logo
Feminas läsare: Här är våra favoritparfymer

Höst betyder, för många, nystart. Ny termin, nya utmaningar. Kanske en ny frisyr, ett nytt plagg? Och, mest spännande av allt: en ny doft. Att byta parfym kan förändra så mycket. Inför hösten vill många byta till en tyngre, mindre somrig, doft. Men, vilken ska man egentligen satsa på? Femina guidar dig till höstens härligaste parfymer.

Så, vad säger experterna?

– På hösten tänker jag alltid på två saker: jag tänker på textur och jag tänker på kryddor, säger Bee Shapiro, grundare av Ellis Brooklyn Fragrances till CNN.

Annons

Kopplingen mellan höstens mat och doft faktiskt inte helt fel. Många dofter som vanligtvis anses vara mer höstliknande tillhör nämligen den så kallade gourmandfamiljen. Gourmanddofter är vanligtvis välbekanta lukter som skapar en känsla av mysighet: som att kliva in i ett hus med färska nygräddade bakverk eller att smutta på en perfekt kryddad chailatte, enligt CNN.

Gourmanddofter är också lämpade för svalare väder eftersom de i allmänhet är mer ”dekadenta” och tyngre, vilket kan göra dem lite överväldigande för sommaren. Men de är inte den enda doftfamiljen för hösten. En annan väg att gå är att satsa på mer träiga eller rökiga dofter

Viktigt att ha med sig är att lufttemperaturen i hög grad faktiskt påverkar hur en doft håller.

– När det är kallare sprids inte din doft lika mycket, så du behöver en starkare doft för att du ska få samma doftpåverkan, säger Shapiro.

Bästa dofterna för hösten – enligt experten

Maison Margiela Replica By The Fireplace.

Annons

En varm och kryddig doft som för tankarna till en mysig sprakande brasa och ett vitt, kallt vinterlandskap och den omsluter dig med sina noter av kryddnejlika, kastanj och vanilj.

ANNONS Här kan du läsa mer och köpa doften.

Yves Saint Laurent Black Opium.

En fascinerande och förföriskt berusande doft där öppningsnoter av kaffe och den söta sensualiteten hos vanilj lutar sig mot mjukheten hos vita blomster för en modern, ung och livfull fängslande doft.

Annons

ANNONS Här kan du läsa mer och köpa doften.

Le Labo Santal 33.

Santal 33 doftar av kardemumma, iris, viol och ambrox som kombinerats med en rökig träblandning (australiskt sandelträ, papyrus, cederträ) och kryddiga, läderartade, myskiga toner.

ANNONS Här kan du läsa mer och köpa doften.

Dior J'adore.

Annons

En doft som förenar noter av apelsinblomma, jasmin grandiflorum samt centifoliaros.

ANNONS Här kan du läsa mer och köpa doften.

Prada Candy.

En orientalisk gourmanddoft som kombinerar subtil vit mysk, varmt bensoeharts och en beroendeframkallande twist av söt karamell.

ANNONS Här kan du läsa mer och köpa doften.

Annons