Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Frisören: Därför får du olika råd om hur ofta du ska tvätta håret

17 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT, privat.
Frisör Alexandra Steinbach om hur ofta man kan tvätta håret.
Få hårfrågor är mer omdebatterade än de om hårtvätt – hur ofta ska man egentligen tvätta håret?
Frisören och L'Anza-utbildaren Alexandra Steinbech reder ut frågorna en gång för alla.
– Håret har ett behov, och vår hårbotten har ett annat behov, säger Alexandra Steinbach.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Hårtrender #13 – Så återfuktar du ditt texturerade hårBrand logo
Hårtrender #13 – Så återfuktar du ditt texturerade hår

Hur ofta ska man tvätta håret – egentligen? Det råder ständigt olika åsikter om vad som är rätt och fel när det kommer till hårtvätt. Medan vissa menar att du ska tvätta håret så sällan som möjligt, tycker andra att du kan tvätta oftare bara du använder rätt produkter.

Olika hår har så klart olika behov, vilket gör det svårt att få ett enhälligt svar kring hur ofta håret behövs tvättas. Frisören Alexandra Steinbach, som både driver egen frisörsalong och är utbildare åt hårvårdsmärket L'Anza, menar att frågan är en vattendelare.

– För håret är det bra att inte tvätta håret för ofta, men för hårbottens skull kommer du antagligen att behöva tvätta håret oftare än vad du gör. Håret har ett behov, och vår hårbotten har ett annat behov. Hårbotten är hud, och håret är ett dött material, säger Alexandra Steinbach.

Annons

Hon fortsätter:

– Vatten är uttorkande, det är fakta. Därför är det viktigt vilka produkter vi använder och att vi ger mycket näring till håret, och det kan vara fördelaktigt att inte tvätta håret så ofta.

Det finns andra faktorer som också spelar in i hur ofta du behöver tvätta håret – som huruvida du använder olika sprayer eller mousse i håret eller inte.

– Har du däremot mycket stylingprodukter i håret så blir det livlöst och svårt att styla, och då behöver du tvätta det.

Hårbotten kan börja klia

Om du försöker tvätta håret sällan för hårets skull kan du märka att hårbotten kliar de sista dagarna. Om man inte tar hand om hårbotten ordentligt kan porerna täppas till, något som påverkar hårväxten i längden.

– Jag behöver tvätta mitt hår varannan dag för att inte få besvär i hårbotten. Utgå lite från vad du har för problem i hårbotten, vad din hårbotten har för behov, och ta det därifrån. Ett alternativ är också att inte tvätta så noga med schampo varje gång. Då kan du fortfarande ha kvar lite av de naturliga fetterna i håret, ibland är det vad du behöver, säger Alexandra Steinbach.

Annons

Om du tränar ofta eller svettas av andra anledningar är det lätt att tänka att håret blir smutsigt – men så är inte fallet.

– Svett är inte farligt, om du har svettats betyder inte det att ditt hår är smutsigt. Svett är salt, och salt är extremt uttorkande både för huden och för håret. Så tränar man mycket och svettas väldigt mycket, då tycker jag definitivt att man ska tvätta håret oftare. Om du bara sköljer ur håret med vatten ska du alltid tillsätta balsam efteråt. Du kan också ta spraybalsam om du vill.

Hårtrender #9 – Så lockar du håret med plattångBrand logo
Hårtrender #9 – Så lockar du håret med plattång
Annons