Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Bästa mascara för känsliga ögon

24 jul, 2024
kvinna som hittat mascara för känsliga ögon
Vardagsfint, festfylligt eller flörtigt långa – här är mascaror som fixar snygga fransar utan att du riskerar irriterande, rinnande eller kliande ögon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Håll håret rent längre - 6 tipsBrand logo
Håll håret rent längre - 6 tips

Mascara är det snabbaste sättet att känna sig lite fixad och sista piffen för en riktigt fin festlook. Men om du har känsliga ögon eller är allergisk kan det vara en utmaning att hitta en mascara som fungerar för dig. Som inte gör den tunna huden här röd och får ögonen att klia. Så vad kan du göra om du faktiskt gillar att få lite extra flörtiga och fylliga fransar? Att ge ögonen lite kontrast gör mycket för att också framhäva ögonen. Det finns en hel del alternativ, mascaror som inte bara formulerats för att vara snälla utan också testats av ögonläkare, då är produkten märkt med ”oftamologiskt testad”. Tänk också på att inte välja den största borsten, det är lättare att få på mascaran utan att reta ögonen om den är lite mindre. Och låna aldrig ut din mascara till andra, har du otur kan du få en ögoninfektion på köpet vilket gör dina ögon väldigt känsliga och du blir tvungen att byta ut allt smink som använts i det här området.

Bästa mascara för känsliga ögon

1/6

Limitless Lash

Ilia Beauty

Den här snälla mascaran med 99% naturliga ingredienser ger riktigt fin längd och lyft till fransarna tack vare en borste som bland annat gör att du kan komma riktigt nära fransrötterna men också kamma igenom ordentligt så att där inte blir några klumpar.

2/6

Blueberry Sensitive Mascara

Lumene

Det här är en perfekt vardagsmascara om du bara vill ge dina fransar en lätt förstärkning och samtidigt vårda dem, bland annat innehåller formulan superrena pigment och extrakt från välgörande blåbär. Den är också godkänd av den finska motsvarigheten till Astma- och Allergiförbundet.

3/6

Vatn Volume 38°C Mascara

Idun Mineral

Den här svenska tubmascara är framtagen för att passa även de känsligaste ögon och du får härlig längd och fin fyllighet med elegant finish. Plastpiggsborsten känns snäll mot ögonen och du kan välja mellan både svart, brunt, blått och just nu även grönt.

4/6

Perfect Strokes Universal Mascara

Rare Beauty

Volym, längd och lyft - allt i ett får du med den här lyxiga mascaran som bjuder på en viktlös, oftamologiskt testad, generös tilltagen och vegansk formula

5/6

Lash Power Mascara

Clinique

Nätt liten borste som är skön att måla med, täcker fransarna fint och går att använda även på riktigt korta strån får du med den här gamla favoritmascaran som sitter väldigt länge, är oftamologiskt testad och lämplig om du använder kontaktlinser. Den finns i både svart och brunt.

6/6

Hypo-Allergenic Volume Mascara

Isadora

Certifierad av Astma- och Allergiförbundet är den här mascaran som ger en lättare fransförstärkning med hjälp av timglasformad borste och formula som går att bygga på i tunna lager.

Franstips för rinnande ögon

LightField Studios

Det är inte bara på våren när pollen exploderar som mångas ögon tåras. Med åren kan de bli känsliga för minsta vindpust. Vill du ändå förstärka franslooken finns det ett dåligt och två bra alternativ. Dåligt är vattenfast mascara då det kräver extra krut för att få bort färgen och det kan irritera mer. Bra är däremot att antingen färga fransarna permanent eller välja en tubmascara. Den sitter trots svett och tårar men är lätt att skölja av med ljummet vatten.

Annons

Bästa sättet att tvätta bort mascara på känsliga ögon

Något många missar är att de använder för stark rengöring här, något som kan orsaka röda ögon och irriterad hud. Ibland är faktiskt lösningen på känsliga ögon att bara byta rengöring till en med mild formula, den ska vara parfymfri och gärna ha någon slags vårdande och lugnande effekt. Lika viktigt är att få bort all ögonmakeup. Sitter det rester kvar kan det blocka körtlarna som ser till att ögonen får tillräckligt med smörjmedel. Det kan i sin tur både få ögonen att bli torra och ge massa tårar. Sist men inte minst – var noga med att tvätta alla penslar och verktyg regelbundet för att minska risken för bakterietillväxt. Då kommer också sminket att sätta sig snyggare.

Annons