Allt du behöver veta om snackisen hudtejp
Drömmer du om en metod som tar bort rynkor utan att tömma plånboken? Något som går lätt att göra och inte innefattar sprutor eller knivar? Då kanske det är dags att lägga till ett nytt steg i kvällsrutinen. Hett på sociala medier just nu är att du efter rengöring, serum och creme tejpar huden inför natten. Varför? För att minska de rynkor som finns och undvika att nya bildas.
Det här är face tape-metoden
Att tejpa huden för att få olika effekter är egentligen inte något nytt fenomen. Tejp har dessutom använts av flera anledningar, inte bara för att hålla rynkorna borta. Silikontejp är till exempel ett sätt att göra ärr mindre. Just face taping sägs ha sin grund i kinesiologin och utvecklades av kiropraktorn Kenzo Kase redan på 70-talet. Han tog fram en speciell tejp och ett sätt att placera den för att hjälpa musklerna i kroppen att slappna av efter att den skadats. Det ska också ha varit ett sätt att minska smärta och samtidigt få fart på blodcirkulationen. Hur metoden utvecklades till att bli en trendig antirynk-teknik är något oklart. Att ha tejp i ansiktet har vi sett dyka upp lite då och då som skönhetshack. Men den senaste tiden har användandet verkligen tagit ny fart. Antal klipp med beauty tejp, eller face taping som det också kallas, har formligen exploderat på sociala medier. I olika kanaler hyllar profiler framför allt den utslätande effekten. Genom att använda tejp i ansiktet när du sover ska du alltså få en slätare hud. Låter det för bra för att vara sant? Vi frågade proffset, hudterapeuten Therése Wirén Ekehjelm, grundare av den populära hudvårdssalongen Qvi Si i Stockholm och märket Amelie Soie.
Så fungerar face taping
- Mimiken har en stor del i att rynkor bildas, förklarar Therese.
- Grimaserar du mycket blir rynkorna fler och de blir djupare. Genom att tejpa huden innan du går och lägger dig hindras musklerna från att dra ihop sig när du sover. Den här metoden kan påverka muskelminnet, du förändrar ett beteende. På så sätt kan face taping fungera.
Nackdelar med face taping
Med det sagt vill Therese flagga för att det finns många aspekter av face taping som inte är lika positiva.
- Det finns en sådan blandad kompott av olika tejper därute vilket gör det svårt att veta vad som faktiskt är bra för huden. Plåster har verkligen närkontakt med huden och det ställer krav på material och så vidare. Köper du en face tape på Amazon har du ingen aning om hur den har tagits fram eller vilket lim som använts. Det kan vara något som retar huden. Det finns regler för hur ett plåster ska se ut, det är ett medicintekniskt hjälpmedel.
Hon menar att det också finns tillfällen och hudtillstånd där face tape kan vara rent av dåligt.
- Har du problemhy, med till exempel acne, så kan plåster göra det värre. Man kan också diskutera hur bra det är att sova med ett tätt plåster på huden natt efter natt. Och om du använder aktiv hudvård som gör huden lite känslig kan det här skapa extra irritation.
Therese menar dessutom att det inte är speciellt miljövänligt med tejp.
- Vill du jobba på att få en slätare hud med mindre rynkor skulle jag rekommendera att du istället investerar i en maskin, som NuFace. Det gäller dock att använda den regelbundet för att få resultat.