Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy''HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsSkönhetsfyndNageltrenderGrått hår

Frisörens 4 tips för att skydda håret i sommar

23 jul, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT, Press.
Louise Sköld frisör
Sommarens sol och värme är underbar, men om du inte ser upp kan semesterlivet slita ordentligt på håret.
Frisören och grundaren av extensions- och hårvårdsvarumärket BHBD, Louise Sköld, ger sina bästa tips för att skydda håret i sommar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Frisören tipsar: Så stylar du håret när det är fuktigtBrand logo
Frisören tipsar: Så stylar du håret när det är fuktigt

Sommaren är en underbar tid som för många av oss är fylld av sol, bad och värme – men håret njuter inte lika mycket av det varma klimatet som vi gör. Det är därför viktigt att ta hand om håret ordentligt under sommarmånaderna!

Louise Sköld är både erfaren frisör och grundare av populära extensions- och hårvårdsvarumärket BHBD. Här delar hon med sig av sina bästa knep för att ta hand om barret under sommaren!

1. Glöm inte att tvätta håret efter du badat

Det absolut vanligaste misstaget jag ser att folk gör under sommaren är att doppa håret när man badar i havet eller poolen och sedan endast sköljer ur det med vatten utan att tvätta ordentligt. Man tänker att det räcker att skölja ur håret, men olika skadliga metaller i havsvatten och klor försvinner inte om du inte rensar ut dem ur ordentligt med ett detoxschampo. Använder du sedan värmeverktyg, exempelvis stylar håret med en plattång eller locktång, eller går ut i solen, så fräter både kloret och metallerna på håret. Använd därför ett detoxshampoo när håret exponerats för vatten för att undvika skadat och slitet hår.

Annons

2. Använd mycket fukt

Ett annat vanligt misstag folk gör under sommaren är att inte återfukta håret. Precis som huden behöver extra mycket fukt under dessa månader behöver även håret återfuktas och återuppbyggas för att undvika slitage. Använd därför mycket fuktgivande produkter. När du tvättar håret kan du komplettera med en återfuktande hårinpackning. Du kan även ha i inpackning i torrt hår innan du går ut i solen, samt använda ett conditionerspray för att fukta ned håret under dagen.

3. Skydda mot exponering för sol och vatten

Många gör även misstaget att tänka att de inte behöver skydda håret när de är ute i solen eller badar i havet eller poolen. Precis som att håret likt huden behöver extra mycket fukt under sommaren är det lika viktigt att skydda håret mot exponering från solen och vattnet. Använd därför produkter med så mycket fukt som möjligt, exempelvis en conditionerspray, för att undvika att håret kommer i direktkontakt med UV-strålning och skadliga metaller som finns i vattnet. Ett annat tips är att använda hatt eller en sjal för att minska hårets exponering.

Annons

4. Undvik kontakt med huden

Som frisör ser jag även hur många gör misstaget att låta håret komma i kontakt med kroppen efter att de har smort in sig med solskyddsfaktor. Solskydd innehåller ofta ämnet avobenzone, som kan orsaka missfärgningar i håret. Om du solar på stranden hela dagen och låter håret ligga mot kroppen och sedan när du kommer hem stylar håret med värmeverktyg, så trycks solkrämen och ämnet som orsakar missfärgningar in i håret. Jag rekommenderar därför alltid mina kunder att undvika att håret kommer i kontakt med huden efter att du smort in dig med solskydd, oavsett om du har extensions eller ditt eget hår. För att undvika kontakt kan du se till att ha håret uppsatt, eller använda en fuktspray som du applicerar i håret under dagen. Fukten lägger sig runt håret som en skyddande hinna och bidrar till att solskyddet på kroppen inte kommer i direktkontakt med håret.

Hårtrender #13 – Så återfuktar du ditt texturerade hårBrand logo
Hårtrender #13 – Så återfuktar du ditt texturerade hår
Annons