Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Fyra smarta knep för att få bort smink på kläderna

02 aug, 2024
kvinna med läppstift på kläder
Foundation som färgat av sig på kragen, puder som ramlat ner på blusen eller flytande läppstift som råkat kleta ner nya klänningen? Spana in tvätt-tricken som enkelt fixar problemet och gör att du kan du säga hej då till sminkfläckarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Mogen hy #4 – Så lägger du den perfekta basenBrand logo
Mogen hy #4 – Så lägger du den perfekta basen

Att få smink på kläderna kan hända den bästa, kanske vissa oftare än andra. Men oavsett om du är makeupproffs eller mest sminkar dig för att det är kul så är det otroligt tråkigt när flytande foundation råkar droppa ner på dina nya jeans eller läppstiftet plötsligt smetat av sig på kragen på den vita blusen. Många produkter idag är dessutom väldigt bra på att sitta i timmar och det märks om du försöker tvätta bort misstaget i maskin. Sminkfläckarna ger sig inte i första taget. Men ingen panik! Det finns knep som löser upp färgen och får dina plagg snyggt fläckfria igen.

4 tips som tar bort sminkfläckar

  1. Ett av de enklaste sätten att få bort även gamla sminkfläckar på kläder är att dutta på lite Yes diskmedel direkt på problemet. Var sedan noga med att jobba in diskmedlet med fingret så att det verkligen når ner i tyget. Avsluta med lite kallt vatten som du duttar på det hela. In i tvättmaskinen och ut kommer ett fläckfritt plagg. Hoppa över torktumlaren då det kan få eventuella små färgrester att sätta sig hårdare.
  2. Har du raklödder hemma? Det är toppen för att få bort foundation och puder som du råkat gnugga av på kragen, ett tips vi lärt oss av Vivi Wallin som bland annat har Instagram-kontot "Fixasjälv" med massor av smarta lösningar på olika problem. Så här gör du: Spraya raklöddret längs med den missfärgade kragen, jobba in med en trasa eller svamp och låt sitta i cirka en kvart. Släng till sist in i maskinen och tvätta som vanligt.
  3. Har du fått ögonskugga på kläderna? Det kan båda hända när du sminkar dig och om du råkar gnugga ögonen under dagen. Börja alltid med att ta bort eventuell färg som ligger ovanpå plaggets yta. Skaka, svep lätt med en torr trasa eller kör blåstricket med hårfönen men var noga med att använda kallknappen. Värme är inte din vän just nu. Leta fram ett par rena nylonstrumpor och dra över fläcken för att få bort de sista resterna som fastnat. Envis fläck? Gå till punkt 1.
  4. Ute på stan och upptäcker sminkfläckar på kläderna? Då är det perfekt att ha ett paket makeupservetter i väskan. De fungerar fint att gnugga bort nya och lite mer ytliga fläckar med. Se bara till att formulan är oljefri, annars kan du lämna fler fläckar efter dig.

Enkla tips för att undvika sminkfläckar

Är du en person som ständigt råkar ut för det här? Som knappt kan hålla i en sminkpensel utan att den flyger iväg och råkar lägga lite ögonskugga på nya tröjan eller alltid har en rand på kragen efter makeupbasen. Då kan det vara bra att jobba lite förebyggande. Här är några saker att testa.

Annons

Brukar du sminka dig i morgonrocken? Perfekt. Då minskar risken att det ska rasa ner smink på kläderna medan du är igång. Men du har ett kritiskt moment då du väl ska klä på dig. Håll en handduk över ansiktet när du drar på kläderna över huvudet för att undvika att sminket kladdar av sig.

Använd settingspray för att få sminket att sitta bättre. Det minskar risken för puder- och skuggras under dagen.

Tänk på...

De flesta fläckar går att få bort men kika alltid på tvättlappen innan du sätter igång. Material och hur tätt det är spelar roll för hur lyckad fläckborttagningen blir. Har du kläder i väldigt känsligt material, till exempel siden? Då är tipset att lämna till kemtvätt. Tänk också på att inte göra något åt fläcken innan du går dit. Risken är att sminkfläcken fäster än hårdare om du försöker åtgärda det själv och då kanske inte ens kemisk magi rår på den.

Annons