Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy''HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsSkönhetsfyndNageltrenderGrått hår

Så blir du av med läpprynkorna

26 jul, 2024
kvinna med kur för läpprynkor
Du behöver inte ruinera dig med dyra och smärtsamma injektioner för att minska de fina linjerna kring läpparna. Ett liten enkel två stegs-raket du kan göra hemma är allt som behövs. På köpet får du härligt plumpande läppeffekt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker du kanske inte visste om Kamala HarrisBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Kamala Harris

Har du börjat se fina små linjer som ramar in läpparna? Märker du att ditt läppstift plötsligt inte sitter lika bra som tidigare och gärna smiter utanför konturen? Det är helt normalt för huden att skrynkla sig här, det händer för alla och beror på att kollagen och elastin minskar med åren vilket gör huden tunnare. För vissa kommer det tidigare än andra och det finns saker som påverkar huden här extra negativt. Det vanligaste är rökning men också de som ofta dricker med sugrör kan se att linjerna kommer snabbt och djupnar i raketfart. Oavsett anledning så upllever många att det är trist. Det fina är att det finns saker du kan göra för att dämpa men också minska synligheten av läpplinjerna. Knepet kallas "lip basting" och är en släkting till tricket som går under namnet "skin slugging". Det dök upp som en trend på sociala medier för ett par år sedan hos den amerikanska hudläkaren Shereene Idriss, då som ett beautyhack för att motverka torra läppar på vintern. Sedan dess har det spritt sig som en löpeld och nu också upptäcks ha andra effekter, närmare bestämt är det en toppenkur för att också fixa de där tråkiga streckkods-linjerna kring läpparna.

Annons

Knepet som tar bort läpprynkor

"Lip basting" är en två stegs-raket som du kan göra ett par gånger i veckan. Så här går det till:

  1. Börja med ett milt exfolierande ansiktsvatten med glykolsyra som gärna kan kombineras med PHA-syra. Det kommer inte bara ta bort döda hudceller utan också stimulera cellförnyelsen. Droppa på fingertoppen och massera in. Applicera vätskan både runt läpparna och på dem så får du en extra bonus i mer plumpade läppar.
  2. Nu ska du låsa in fukt och syra med en rik salva eller creme. En produkt som ofta nämns här är Weledas plånboksvänliga och multifunktionella Skin Food, perfekt eftersom det ska på rikligt av detta. En annan favorit är Cicaplast Baume B5+ från La Roche-Posay, ett tips om du vill ha något som inte doftar och som inte innehåller essentiella oljor.

Du kommer se en aningens effekt direkt av din "lip basting" men det är med en regelbunden rutin som du får verkliga resultat som håller även i längden. Så lite tålamod kan behövas.

Produkter som passar för "lip basting"

1/4

Glycolic Acid 7% Exfoliating Toner

The Ordinary

Ett milt exfolierande ansiktsvatten med perfekt pH-värde och förutom glykolsyra innehåller det även aloe vera och tasmansk peppar som motverkar irritation. Förutom lip basting kan det användas på övriga huden, under armarna och i hårbotten.

2/4

HydraPrep pH Balance Toner

Exuviance

Milt exfolierande ansiktsvatten som förutom glykolsyra bjuder på glukonolakton, PHA-syran som också är väldigt återfuktande. Här finns också extrakt från gurka och kamomill med lugnande egenskaper.

3/4

Skin Food

Weleda

Denna eko-klassiker gör allt från att återfukta och lugna till att stärka barriären men fixar också fin lyster och kan användas både som primer under makeup och som naturlig highlighter.

4/4

Cicaplast Baume B5+

La Roche-Posay

Den här parfymfria hudvårdsfavoriten är perfekt för att stryka över din exfoliering då den har lindrande, lugnande, skyddande och återuppbyggande egenskaper.

Tänk på att...

...skydda läpparna och huden kring dem i solen. Det är minst lika viktigt att vara noga med SPF här som i övriga ansiktet. På så sätt kommer rynkor runt konturen inte uppstå lika snabbt. Använd vanlig solkräm eller investera i ett läppbalsam som har SPF och som fungerar att använda även en bit utanför läpparna.

Annons