Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Titta in i AnnaKarin Wahlbergs ikoniska badrumsskåp

20 sep, 2024
AvJessica Blockström
FotografPrivat
AnnaKarin Wahlberg
PR
Från hyllad salong och hudvårdsprodukter det regnat priser över till ­boksläpp och populär podd, häng med in i badrummet hos AnnaKarin Wahlberg – en av Sveriges mest framgångsrika hudterapeuter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisarnas favoritprodukter - Hollywoodstjärnornas tipsBrand logo
Kändisarnas favoritprodukter - Hollywoodstjärnornas tips

När AnnaKarin Wahlberg började på Parfymeri L i Uppsala efter gymnasiet visste hon inte att det var startskottet på en framgångsrik karriär. Hon blev placerad bland bijouterierna men det var inte blingblinget som fångade hennes intresse. Här fanns två salonger där man kunde få behandlingar och där hittade chefen henne var och varannan dag.

– Jag var helt fascinerad av hudterapeuten och vad hon gjorde, jag kunde stå i timmar och titta på när hon jobbade. I ärlighetens namn skötte jag mitt jobb med bijouterierna rätt dåligt. Men chefen insåg väl att här fanns det något jag verkligen var intresserad av, så i stället för att sparka mig tipsade hon mig om att bli hudterapeut.

AnnaKarin ­Wahlberg

Gör: Auktoriserad hudterapeut, produkt­utvecklare, författare och poddare.

Ålder: 62 år.

Bor: I Saltsjöbaden utanför Stockholm.

Familj: Man, barn, bonusbarn, barnbarn och hundar.

På gång: Nya avsnitt av podden Hudvårdsdjungeln tillsammans med hudterapeuten Elin Fagerberg samt några än så länge hemliga projekt.

Annons

Kosmetolog-linjen var kul men också väldigt sträng.

– När jag var klar fick jag anställning men upptäckte snabbt att arbetsförhållandena för oss unga tjejer var urusla. ­Efter fyra år bestämde jag mig därför för att satsa på egen salong.

Hon öppnade Acasia i Gamla stan 1988 men växte snart ur den. Hon började tidigt jobba med avancerad apparatur och blev en av de första att släppa multifunktionella hudvårdsprodukter.

– Idén fick jag från mina kunder som önskade mer lättanvända produkter med tydliga instruktioner och enkla förpackningar.

2016 lanserades de första fyra Acasia-produkterna och snart följde fler. AnnaKarin kammade hem flera fina priser för sina smarta formuleringar. Så småningom sålde hon sitt märke till Lyko, och i dag är fokuset podden Hudvårdsdjungeln. Där intervjuar hon tillsammans med kollegan Elin Fagerberg branschprofiler, lyfter viktiga frågor, tipsar om skönhetsknep och guidar till nyheter inom både makeup, hudvård och behandlingar.

Annons

Hur ser din rutin ut i dag?

– På morgonen tvättar jag ansiktet med vatten, använder C-vitamin- och niacinamid-serum och sedan en härlig creme med fukt och fett. Sist har jag SPF. På kvällen gör jag dubbelrengöring med rengöringsolja och sedan mjölk eller skum. Jag har BHA-toner nästan varje kväll plus retinolserum. Som sista steg lägger jag på en fet ansiktsmask, gärna med ceramider. Många är rädda för fetare cremer, men det är bra att kapsla in godsakerna.

Vilken är din bästa pryl i badrummet?

– Foreos FAQ 102 med mikroström, radiofrekvens och led-ljus som jag använder som kur emellanåt.

Någon produkt som överraskat dig den senaste tiden?

– Progeskin Authentique från Biologique Recherche, ett serum jag testat i fyra veckor nu. Det sätter verkligen fart på huden och den känns mer studsig.

AnnaKarin ­Wahlberg
AnnaKarin ­Wahlberg. PR

Vad har du alltid i handväskan?

– Läppstift i olika färger plus puder. Det kommer man långt med. Läppstiftet kan man köra på kinderna om man tycker rouget försvunnit och puder har jag för att matta ner glans på eftermiddagen.

Annons

Om din hud ser riktigt trött ut när du vaknar och du har ett viktigt möte – vad gör du?

– Sköljer ansiktet med svalt vatten och lägger på en arkmask. Jag tar av den innan den torkat och masserar in resterna i huden. Sedan på med en creme med både fukt och fett som binder ihop allt gott. Svullen under ögonen? Då är ögonpads väldigt bra.

Går du ofta på behandling?

– Någon gång i månaden blir det. Många gånger för att testa till podden, där vi har ett inslag som heter månadens behandling.

Hur ofta bör man gå, tycker du?

– Det beror på hur din hud mår. Men det kan räcka med varannan månad. Det viktiga är att du lyssnar på hudterapeuten och arbetar vidare hemma för att underhålla det som gjorts på salongen.

Vilken är största skönhetsmyten?

– Att porerna kan öppnas och stängas. Det är ingen muskel. Du kan dock få dem att se mindre ut med peeling, niacinamid och fukt.

Favoriter på ­badrumshyllan

1 Fuktig

NCEF-Essence från Filorga.
NCEF-Essence från Filorga.

NCEF-Essence från Filorga är ett lyxigt och lättflytande pre-serum som fuktmättar huden och får porerna att bli mindre synliga. Ca 670 kr/150 ml.

2 Lysande

Bright C Super Serum från Acasia.
Bright C Super Serum från Acasia.

Bright C Super Serum från Acasia är droppar med C-vitamin och ferulinsrya som ger glow direkt men också jobbar på att dämpa pigmentförändringar. Ca 399 kr/30 ml.

3 Studsig

Pro Aging Firming Cream från Elixir.
Pro Aging Firming Cream från Elixir.

Pro Aging Firming Cream från Elixir gör huden mer studsig tack vare sin ­välkomponerade mix av peptider, revinage och NMN, det senare en spännande ingrediens som sägs kunna bromsa och backa åldrandet. Ca 1 390 kr/50 ml.

4 Personlig

Molécule C-19 The Beach från Zarkoperfume.
Molécule C-19 The Beach från Zarkoperfume.

Molécule C-19 The Beach från det danska parfym­huset Zarkoperfume är min signaturdoft, den är jag på något sätt: snäll men ändå personlig. Ca 1 390 kr/100 ml.

Annons

AnnaKarins bästa skönhetstips

1. Gör en mild peeling en gång i veckan eller använd en toner med BHA- eller PHA-syra varje kväll för att få bort ­förbrukade hudceller.

2. Använd en aktiv ingrediens i varje rutin för att kicka i gång cellförnyelsen, det kan till exempel vara C-vitamin i morgonrutinen och retinol i kvällsrutinen.

3. Färga ögonbrynen, det är ett ­ansiktslyft i sig självt.

4. Var inte rädd för att göra en sotig makeup eller ha ett starkt läppstift. Man behöver inte tona ner sig bara för att man har mogen hy. Testa hemma själv först om du känner dig osäker.

Annons