Nybörjarmissarna på börsen du ska undvika
Miss 1: Du vågar inte
– Den största risken är att kvinnor i lägre utsträckning investerar på börsen än vad män gör. Börsen kan låta läskig för många, men att investera i aktier innebär att dina pengar växer över tid. Det är en risk med aktier, men om du sparar långsiktigt kan du ha råd med börsens svängningar. Om du bara har pengar på ett vanligt konto tappar de snarare i värde, i och med inflation. Pengar som bara ligger och dammar där ger ingen avkastning alls, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Miss 2: Du frestas av hypar
– Den som är ny på börsen har gjort ett jättebra val. Det är toppen att investera och att starta ett långsiktigt sparande. Men mot bakgrund av hur det ser ut på börsen nu och att vi har haft väldigt, väldigt kraftiga uppgångar och det har varit hypat kring enskilda aktier är det lätt att frestas som nybörjare och hoppa på utan att riktigt ha läst in sig på vad man köper. Det gäller att göra läxan och läsa på innan du investerar.
Miss 3: Du sprider inte risken
– Jämför vi mäns och kvinnors investeringar så är kvinnor ofta bättre på riskspridning. En miss är annars att satsa på för få aktier. Du kanske köper en, två eller tre aktier, men det är alldeles för låg riskspridning. Ha hellre tio-femton aktier i många olika sektorer, gärna fem olika. Att investera väldigt mycket i en och samma aktie är inte bra.
Miss 4: Du litar blint på vännen
– Att försöka gena och köpa aktier precis som din släkting eller väninna tenderar inte att bli så bra. Vill du inte göra jobbet själv, alltså läsa på om vilka aktier som du ska köpa, så köp hellre en billig fond, utan höga avgifter. Att köpa aktier i investmentbolag är också ett alternativ – då sprider du riskerna och tar rygg på erfarna investerare som gör jobbet åt dig.
Miss 5: Du är inte källkritisk
– Många läser och lyssnar mycket i sociala medier idag. Det finns finanstwitter, -Instagram och även mycket på TikTok, i poddar och bloggar. Att inspirera varandra i sociala medier är jättebra, det finns många kloka personer som berättar om vad de investerar i. Men som med allt – du får inte alltid hela bilden i sociala medier. Ta inte en rekommendation rakt av utan se det just som inspiration och vad andra satsar på, men bilda din egen uppfattning och lita inte blint på andra.
Miss 6: Du tror att du måste bli en börshaj
– Du behöver inte läsa på om tio-femton bolag och vara en börshaj för att börja med aktier. Du kan som sagt ha fonder och aktier i investmentbolag som en grund och läsa på om bolag som du verkligen är intresserad av att investera i. Det ena utesluter inte det andra. Fundera över vilka sektorer som du tror på och hitta aktier som är intressanta. Tänk stort och tratta ned till att läsa på om enskilda bolag.
Miss 7: Du har ingen strategi
– Ha gärna en tanke om hur du vill investera – en strategi. Det kan låta komplicerat, men det behöver inte vara det. Du kanske exempelvis bestämmer dig för att investera i de stora folkaktierna eller i bolag med utdelning. Senare kanske något ändras fundamentalt i bolaget som du investerat i och då är det bra att gå tillbaka till varför du från början valde den här aktien. Kanske är det dags att sälja?
Miss 8: Du tror att det ska gå snabbt
– Att spekulera i aktier på kort sikt är jättesvårt, även för erfarna investerare. Att hela tiden tänka långsiktigt med dina investerade pengar är jätteviktigt. Och att ha rätt avkastningsförväntningar. Du får inte tro att 2020, som var ett exceptionellt år med stora börsuppgångar, ska upprepa sig. En mer rimlig förväntad avkastning ligger på runt åtta procent per år. Och det är väldigt bra jämfört med ett vanligt sparkonto, säger Frida Bratt.