18 apr, 2014
Galet god saffranskladdkaka
AvLisa Lundqvist
Annons
Denna saffranskladdkaka är verkligen helt galet god! Alla jag har gjort den till har älskat den och den går snabbt att göra. Hos oss är kakan given både till jul och påsk numera.
Här har jag gjort den i fyra olika varianter och tycker att den serveras allra bäst med lite grädde eller vaniljglass (det senare till varm kaka). Receptet gäller en hel stor saffranskladdkaka. Jag har delat receptet på fyra när smeten var klar och då gjort 4 olika pajer á 14cm. Vill du som jag göra olika smaksättningar så kom ihåg att dela receptet på smaksättning, annars blir det i starkaste laget 😉
Saffranskladdkaka
- 3 ägg
- 150 g smör
- 100 g mandelmassa
- 3 dl socker
- 2,5 dl vetemjöl
- 2 msk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 g (2 pkt) saffran
- Recept enligt Saffranskladdkaka
- + Bitar av äpple att sticka ner i kakan innan den går in i ugnen.
- + Några droppar äpplearom för ännu mer äpplesmak.
- Recept enligt Saffranskladdkaka
- + Lemon curd att smeta på toppen. 0,5dl-2 dl beroende på storlek på formen.
- Recept enligt Saffranskladdkaka
- + 8 tsk cognac
- + ca 0,5-1 tsk päronarom
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör ner äggen.
- Riv mandelmassan och vänd ner den i smeten.
- Smält smöret och rör i saffranet, tillsätt det sedan i smeten. Skrapa ur kastrullen med en slickepott så att all saffran kommer med.
- Tillsätt eventuell cognac och/eller arom och rör om.
- Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, alternativt lägg en utklippt rund bit av bakplåtspapper längst ner i pajformen och smöra kanterna.
- Stick eventuellt ner äppelskivor innan du stoppar in formen i ugnen.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 18-23 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.
- Servera gärna med en klick grädde.
Annons