Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Fredrik Belfrage: Därför har jag slutat dricka alkohol

01 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Fredrik Belfrage.
Fredrik Belfrage var en av ”Hylands pojkar”, och har jobbat hela sitt arbetsliv inom radio och tv.
För Aftonbladet berättar han nu om sorgen efter vännen Ingvar Oldsberg, och varför han helt har slutat dricka alkohol.
– Jag märkte att det blev slarvdrickande på något sätt, säger Fredrik Belfrage.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Det här gjorde programledarna innan SVTBrand logo
Det här gjorde programledarna innan SVT

Fredrik Belfrage hörde till det gäng av sportjournalister som kallades för ”Hylands pojkar”, efter att ikonen Lennart Hyland tog dem under sina vingar. Belfrage började i Radiosporten, men jobbade sig sedan vidare till SVT och program som Melodifestivalen, Gomorron Sverige och Lilla Sportspegeln. Under många år var han också svensk kommentator i Eurovision Song Contest.

I dag är Fredrik Belfrage 75 år och för det mesta pensionär, även om han tar ströjobb här och där, och en av få som fortfarande lever av Hylands pojkar. En av hans närmaste vänner var På spåret-legendaren Ingvar Oldsberg, som gick bort i februari 2022. Fredrik har dock valt att inte prata om deras relation efter vännens död.

Annons

– När Ingvar dog så skrev jag en nekrolog och sedan höll jag tal på begravningen. Sedan dess har jag sagt nej till alla intervjuer om honom och jag tror inte Ingvar hade tyckt om det. Jag har pratat med en person och det är Maria Sandeblad, hans sambo under hans sista 14 år. Vi träffas kanske en gång i månaden och då talar vi om Ingvar, berättar han för Aftonbladet.

Ingvar Oldsberg och Fredrik Belfrage
Ingvar Oldsberg och Fredrik Belfrage var nära vänner. Foto: Roger Lundsten/Kamerapress/TT

Fredrik Belfrage har slutat dricka alkohol

Tv-profilen försöker ta hand om sin hälsa, och tycker om att både promenera och spela golf. Sedan några år tillbaka har han också helt slutat dricka alkohol.

Annons

– Den 28 december 2021 satt jag med min fru och vi hade haft fest. Då sa jag att nu har jag nästan druckit alkohol varje dag i december, det har varit glögg, vin, någon whisky så nu lägger jag ned och sedan dess har jag inte druckit en droppe, säger han till tidningen.

Han fortsätter:

Fredrik Belfrage med sin fru Eva.
Fredrik Belfrage med sin fru Eva. Foto: Tommy Holl/TT

– Det är inga stora svårigheter. Jag hade inga problem, men jag märkte att tillgängligheten för alkohol har ökat. Förr när man träffades så tog man en kopp kaffe, nu blir det en öl eller ett glas vin. Jag märkte att det blev slarvdrickande på något sätt. Sedan ska jag erkänna att det var svårt att bara dricka en whisky.

Programledaren Anna Lindmarker ville skydda barnen från offentlighetenBrand logo
Programledaren Anna Lindmarker ville skydda barnen från offentligheten
Annons