Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserIntervjuerMitt livMin aborträttFeminas historia

Otippade vänskaper bland svenska kändisar

05 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT
Otippade vänskaper bland kändisar.
TT
Det är inte alltid lik­heterna som ­förenar. Här är fem otippade bästispar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla LäckbergBrand logo
Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla Läckberg

Johanna Frändén och Carl Johan De Geer

Johanna Frändén och Carl Johan De Geer.
Johanna Frändén och Carl Johan De Geer.Clara Lidström

Aftonbladet-skribenten Johanna Frändén är främst förknippad med fotboll, många blev nog därför förvånade när hon släppte en bok tillsammans med konstnären Carl Johan De Geer, där de delade med sig av sin brev­växling. De två hittade varandra genom det gemensamma intresset för just fotboll.

Annons

– Det har varit en gymnastik för hjärnan, föryngrande och välgörande för en gubbe. Jag känner mig ung på nytt, har Carl Johan De Geer sagt om ­brevväxlingen.

Alice Bah Kuhnke och Mia Törnblom

Alice Bah Kuhnke och Mia Törnblom.
Alice Bah Kuhnke och Mia Törnblom.

Alice Bah Kuhnke representerar Miljöpartiet i EU-parlamentsvalet och bor i Bryssel. Det gör att hon sällan hinner träffa bästa vännen Mia Törnblom, författare och inspirationsföreläsare. När de två kunde återförenas i Mias podcast 2020 hyllade hon sin vän stort, tillsammans med podcastkollegan Yvonne Brokvist.

Annons

”De vet precis allt om mig, de gör mig till en bättre människa. Jag kan inte tänka mig ett liv utan dem. Det är inte så ofta vi ses alla tre eftersom Alice bor och arbetar i Bryssel.”

Åsa Linderborg och Lena Andersson

Åsa Linderborg och Lena Andersson.
Åsa Linderborg och Lena Andersson.

De är två kulturskribenter och författare på varsin ände av det politiska spektrumet – men trots det har socialistiska Åsa Linderborg och liberala Lena ­Andersson funnit varandra och blivit goda vänner. De två skribenterna har mötts i att de emellanåt känt sig utanför i kulturvärlden, berättade de för tidningen Vi 2020. Att de har olika åsikter och politisk syn behöver inte vara något negativt.

Annons

– I riktig vänskap vågar man utmana varandra, säga emot, har Åsa Linderborg sagt.

Camilla Läckberg och Viktor Frisk

Camilla Läckberg och Viktor Frisk.
Camilla Läckberg och Viktor Frisk.

Bästsäljande deckarförfattaren Camilla Läckberg och artisten och tv-profilen Viktor Frisk är vänner sedan många år tillbaka. När Viktor Frisk fyllde 25 år 2019 och firade det med ­pompa och ståt hyllades han stort av Läckberg, som beskrev den 21 år yngre profilen som en lillebror.

”Jag älskar dig. Du driver mig till vansinne ibland, som en irriterande lillebror med dina upptåg. Men. Som en bror finns du också alltid där. Ditt hjärta är stort”, skrev Camilla Läckberg då.

Annons

2022 startade de också funktionsdrycks­märket Black by black tillsammans med Läckbergs make Simon Sköld och tidigare nämnda Mia Törnblom. Märket lades senare ner.

Mia Skäringer och Hampus Nessvold

Mia Skäringer och Hampus Nessvold.
Mia Skäringer och Hampus Nessvold.Adam Ihse/TT

Mia Skäringer är en av Sveriges allra största komiker, som fyllt arenor över hela Sverige med sina shower. Nu senast fick hon sällskap av ­Therese i kassan-stjärnan Hampus Nessvold, som hon också har podcasten Skäringer & Nessvold med. De två har med tiden också ­blivit nära vänner.

Annons

– Det är som att jobba med en bästa vän. Det är så jävla tryggt, så jävla roligt och det känns som en lek. Det känns inte som ett jobb, har Hampus Nessvold sagt till Hänt.

Tre vänskaper vi saknar

Hédi Fried och Linnéa Claesson

Hédi Fried och Linnéa Claesson.
Hédi Fried och Linnéa Claesson.Pontus Lundahl

Förintelse­överlevaren Hédi Fried och influencern Linnéa Claesson hittade varandra långt över generationsgränserna genom sitt gemensamma brinn för mänskliga rättigheter – och Linnéa hyllade till och med Hédi i Let’s dance.

Petter och Lasse Berghagen

Petter och Lasse Berghagen.
Petter och Lasse Berghagen.Karin Törnblom/TT

Två av Sveriges stora musik­ikoner – som verkat inom väldigt olika genrer. De träffades under första säsongen av Så mycket bättre och Berghagens hälsning till Petter med ”fuck you och glad påsk” har blivit en klassiker.

Annons

Adam Alsing och Gry Forssell

Adam Alsing och Gry Forssell.
Adam Alsing och Gry Forssell.Jonas Hessman/TT

De var radions ohotade radarpar, som underhöll morgonlyssnarna år efter år med sin roliga och varma ­jargong. 2020 gick Adam Alsing tragiskt bort i covid 19.

Annons