Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson är död – blev 76 år

26 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Svennis
Svenska fotbollsikonen Sven-Göran ”Svennis” Eriksson är död – 76 år gammal.
Han somnade in i sitt hem omgiven av sin familj, bekräftar de i ett pressmeddelande.
– Det har gått väldigt fort på slutet och i morse somnade han in hemma, med sin familj runtomkring sig, säger hans agent Bo Gustavsson till SVT.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Matilda blev livshotande hjärtsjuk – vårdades av barndomsvännenBrand logo
Matilda blev livshotande hjärtsjuk – vårdades av barndomsvännen

Sven-Göran Eriksson, känd som Svennis, har gått bort, 76 år gammal, och sörjs nu av en hel fotbollsvärld. Svennis bortgång bekräftas av familjen i ett pressmeddelande, där de skriver att han somnade in omgiven av sin familj i hemmet i Värmland på måndagsmorgonen.

– Det har gått väldigt fort på slutet och i morse somnade han in hemma, med sin familj runtomkring sig, säger hans agent Bo Gustavsson till SVT.

Bo Gustavsson säger till tv-kanalen att Svennis höll humöret uppe in i det sista.

– Han har gradvis blivit sämre. Han har inte promenerat och varit ute lika mycket, utan legat inne mycket mer på sista tiden. Men han har hållit uppe humöret, aldrig klagat utan varit positiv, säger han till SVT och fortsätter:

Annons

– Jag var uppe hos honom i fredags, och då ville han inte snacka. Då insåg jag att det var på väg och nog inte skulle dröja så länge – men jag var inte förberedd på att det skulle gå så här snabbt.

Den kända fotbollstränaren har under sin långa karriär både varit landslagstränare för länder som England och Mexiko, och tränat klubbar som Manchester City, Roma och IFK Göteborg.

Hyllningarna till Svennis

Sven-Göran Erikssons bortgång har blivit en nyhet över hela världen, och hyllningarna haglar in. En av de som sörjer den svenska fotbollsikonen är brittiska prins William, som skriver ett meddelande på Instagram Story.

”Ledsen att höra om Sven-Göran Erikssons bortgång. Jag träffade honom flera gånger när han var Englands förbundskapten, och jag slogs alltid av hans karisma och passion för spelet. Mina tankar går till hans familj och vänner. En sann gentleman i spelet”, skriver prins William på Instagram.

Prins WIlliam och Sven-Göran Eriksson
Prins WIlliam och Sven-Göran Eriksson 2006. Foto: JON SUPER

Sven-Göran Erikssons sjukdom

Det var i februari 2023 som Svennis gick ut med ett pressmeddelande där han konstaterade att han drabbats av en sjukdom, och tvingas ta ett steg tillbaka från sina offentliga uppdrag. Han var då sportchef i Karlstad fotboll.

Annons

”Jag, Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, har på grund av hälsoproblem – som är under utredning – valt att för tillfället begränsa mina offentliga uppdrag. Nu fokuserar jag på hälsan, familjen och begränsade uppdrag för bland annat Karlstad Fotboll. Jag tackar för allt stöd från vänner och fotbollskontakter och ber er att respektera mitt beslut och mitt privatliv”, sa han då i sitt uttalande.

I januari 2024 konstaterade fotbollsikonen att det rörde sig om cancer i bukspottskörteln.

Svennis blev en av världens största tränare

Sven-Göran Eriksson började sin långa karriär som fotbollstränare hemma i Degerfors IF på slutet av 70-talet, innan han tog över som tränare i IFK Göteborg 1979, och ledde klubben till några av deras största framgångar någonsin, när de vann Uefacupen 1981. De vann också Allsvenska och Svenska cupen innan Svennis gick vidare som tränare till internationella klubbar som Benfica i Portugal, Roma i Italien och Manchester City i England.

Nyligen hade också dokumentären Svennis premiär på Prime, där tittarna får ta del av både hans karriär och uppmärksammade privatliv.

Allra mest förknippad är Svennis fortfarande med sin tid som förbundskapten för det engelska landslaget, som han tränade mellan 2001 och 2006. England nådde kvartsfinal både i VM 2002, EM 2004 och VM 2006 under Sven-Göran Erikssons ledning, och med stjärnan David Beckham i spetsen.

Valter Skarsgård om Börje Salming: "Fortsätter förvånas av hur otroligt stor han är"Brand logo
Valter Skarsgård om Börje Salming: "Fortsätter förvånas av hur otroligt stor han är"
Annons