Deqa Abukar: ”Representation borde vara en självklarhet”
Som sjuåring kom Deqa Abukar som flykting från Somalia till Sverige och innan ett år hunnit passera hade hennes mamma redan startat ett företag.
Deqa och hennes nio syskon växte därför upp med både entreprenörskapet och övertygelsen om att allt är möjligt.
Den filosofin lever Deqa fortfarande efter – och i dag driver hon själv Bling Startup, med drömmen om att förändra världen.
På Årets Feminista 2023 utses Deqa till Årets inspiration!
Årets inspiration: Deqa Abukar
”Det började med en oansenlig butikslokal i Kista, i dag har hon varit med och skapat över 300 bolag. Genom att sparka in dörrarna har grundaren av Bling och nätverket Womenisa gått i fronten för kvinnors entreprenörskap – och alldeles särskilt för kvinnor med minoritetsbakgrund. Deqa Abukar inte bara tror stenhårt på förändring, hon visar ständigt att allt är möjligt”.
Trots att Deqa Abukar i dag ser ett samhälle präglat av klyftor – där människor hämmas av fördomar om sitt ursprung, kön eller religion – är hon en outtröttlig optimist. Visst går det att förändra världen!
Det var 2014 som Deqa och affärspartnern Adnan Yousuf startade Bling Startup med målet att motverka entreprenöriell segregation, genom att erbjuda stöd till människor med olika bakgrunder på deras startup-resa. Sedan dess har de kämpat för att motverka utanförskap och utmana rådande strukturer, med företagande som förändringskraft.
Representation och mångfald i olika rum är åtminstone en början på vägen mot jämlikhet, så genom entreprenörskapet vet Deqa att hon kan göra skillnad.
– Självfallet måste våra bolag spegla det samhälle vi faktiskt har, med människor som har många olika bakgrunder.
Deqa Abukar
Gör: Grundare av och vd på Bling Startup.
Ålder: 29 år.
Familj: Partner och två barn.
Bor: I Stockholm.
Deqa Abukar: ”Jag stöter ofta på fördomar”
Deqa själv har inte skonats från de fördomar som hon kämpar för att bli kvitt i samhället, utan hennes resa har också kantats av inskränkthet, mossiga föreställningar och förutfattade meningar:
– Jag stöter ofta på fördomar kring vad jag kan eller inte kan. Folk ifrågasätter om jag verkligen kan investera eller driva en vinstdrivande fond till exempel.
Det är orättvisorna och drömmen om samhällsförändring som driver Deqa, men hon vill vara tydlig med att det inte är någon välgörenhet hon sysslar med.
– Representation borde vara en självklarhet. Men det är inte bara en ”bra sak” att kämpa för, utan även lönsamt. Att ha flera perspektiv i ett bolag bidrar till mer innovation, bättre utkast och i slutändan en bättre produkt. Det är alltså bara positivt att ha mer diversifierade grupper!
Om drivkraften: ”Jag vill bidra”
Dock har Deqa och affärspartnern Adnan inte heller startat Bling för att det är just till dem som aspirerande entreprenörer ska vända sig till.
– Målet är ju att allt det vi kämpar för ska bli verklighet, så drömmen är egentligen att Bling inte ens ska behöva finnas.
Men om deras vision faktiskt skulle bli verklighet skulle Deqa inte ha ro att luta sig tillbaka och nöja sig med den bragden, utan gå vidare till nästa, svårare, svårighet. Barnfattigdom är ett av de hjärtskärande problem som håller henne uppe om nätterna – och medan sådana orättvisor existerar hade hon aldrig kunnat ägna sitt liv åt exempelvis att njuta av livets goda på någon paradisö.
Att hennes talanger skulle användas för att göra skillnad har alltid varit en självklarhet. För Deqa handlar det om en känsla av såväl tacksamhet som skuld och ansvar. Vid sju års ålder kom hon nämligen som flykting till Sverige från Somalia. Hennes föräldrar hade offrat i princip allt de hade för att kunna ge sina barn ett bättre liv och den snåriga vägen hit hade enkelt kunnat få ett annat slut.
– Jag är så lyckligt lottad, så jag har alltid känt att jag fick de här förutsättningarna för att göra någonting av dem. Bidra med någonting. För livet hade kunnat se helt annorlunda ut, det tänker jag på hela tiden.
Men om saker som inte står rätt till är den ena av Deqas drivkrafter, så är den andra de saker som faktiskt ställs till rätta.
– Vi har mycket kvar, det ska jag inte sticka under stol med. Men jag önskar att vi hade fokuserat mer på hur mycket vi har uppnått, snarare än på hur mycket vi har kvar. Det kan ju kännas för stort och svårt. Därför är det viktigt för mig att hitta motivation och inspiration även i de små vinsterna. Två kvinnor i ett styrelserum är ju till exempel bättre än noll.
Svåra olyckan – och uppförsbacken tillbaka
Även om Deqa gärna vill fokusera på det som faktiskt går vägen, så är hon själv mer van vid att gasa än att stanna upp och faktiskt fira segrarna. Som en sann visionär drömmer hon stort och är alltid på nästa steg. Det är en värld fylld av orättvisor som aldrig tar slut och det går alltid att göra mer.
Dessutom har Deqa alltid känt att hon måste motbevisa de som tvivlar på henne och visa att hon visst kan nå sina drömmar.
– Att inte tillhöra normen har gjort att jag, genom min karriär, har behövt prestera tio gånger bättre och känt att jag hela tiden måste överbevisa mig själv.
För ungefär åtta år sedan tvingades Deqa dock att stanna upp. Totalt.
Deqa träffades i foten av en fallande glasdörr och olyckan ledde till att hon blev sängliggande i ungefär ett år och tvingades att logga ut helt från omvärlden. Dessutom kunde hon inte längre klara sig själv.
– Jag behövde gå från att vara väldigt självständig till att bli helt beroende, eftersom jag inte alls kunde gå. Då bodde jag i en etta om 20 kvadratmeter men kunde inte ens ta mig till köket för att hämta mat, utan behövde hjälp varje dag.
Deqa berättar vidare att hon i princip fick lära sig att gå på nytt. I dag har hon bestående nervskador och ingen känsel i sin fot, men den psykiska skadan beskriver hon ändå som den tuffaste uppförsbacken, som än i dag kan spöka lite.
Men trots att mattan rycktes undan och livet plötsligt kändes skört, kan Deqa se positivt på vad som inträffade.
– Tidigare hade jag en femårsplan. Det har jag inte längre, för jag vet inte hur livet kommer se ut i framtiden. Olyckan har lärt mig att vara flexibel och släppa allt som inte klaffar, vare sig det är en relation, ett projekt eller ett jobb. Livet är för kort för att hålla fast vid saker som inte fungerar, säger hon och fortsätter:
– På ett sätt är jag tacksam för vad jag varit med om. När livet stannar upp har man tid att reflektera och får chansen att bli en helt annan människa. För mig känns det som att jag där och då fick skriva om min historia.
Dessutom får man ingen utmaning som man inte klarar av, tillägger Deqa.
Du utnämns nu till Årets Feminista i kategorin Inspiration. Hur känns det?
– Att få den utmärkelsen är otroligt ärofyllt. Jag vill verkligen inspirera människor och vara den förebild jag själv hade velat ha, så att bli erkänd för det känns jättestort.
På vilket sätt tror du att du kan inspirera andra?
– Dels hoppas jag att det arbete jag bedriver kan inspirera. Vi vill ju bygga broar mellan de parallellsamhällen som faktiskt har skapats och det gör vi mycket genom förebilder. Jag tror att det är jätteviktigt att kunna känna igen sig i personer som gör det man hade velat göra, det underlättar resan lite. Att jag är där jag är i dag är ett exempel på att en person med min bakgrund faktiskt kan ta för sig, vara i olika rum och bli framgångsrik. Jag hoppas att folk känner att ”Kan Deqa, så kan jag också”.
Har du själv någon förebild?
– Jag brukar faktiskt försöka skapa ett slags förebild i alla människor jag möter. Om man ser det goda i en individ och tar med sig det kan man på så vis få många inspirationskällor. Men om jag ska nämna en specifik inspiratör så är det klyschigt nog min mamma. Från henne har jag fått mitt driv och känslan att jag kan göra exakt vad jag vill. Under hela min uppväxt har jag sett henne, som nyanländ, driva bolag och samtidigt ge mig och mina nio syskon världens bästa barndom. Jag är uppväxt med att man inte behöver kompromissa, eller välja mellan karriär och familj. You can have it all.
Årets Feminista är en utmärkelse som delas ut av Sveriges största livsstilsmagasin Femina för att hylla kvinnor som under året visat mod, briljans och inspiration, i samarbete med: