Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

”Jag har en skyldighet att använda min röst”

12 jun, 2023
AvAino Oxblod
FotografKarin Törnblom/TT
camilla läckberg årets feminista
Med över 30 miljoner sålda böcker världen över är Camilla Läckberg en av Sveriges bäst säljande författare genom tiderna. Nu får hon utmärkelsen Årets systerskap på 2023 års Feministagala.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Feminista - Årets systerskap: Camilla LäckbergBrand logo
Feminista - Årets systerskap: Camilla Läckberg

Årets systerskap: Camilla Läckberg

”Hon skriver tv-manus, komponerar schlagers och är hur man än läser och räknar landets mest framgångsrika författare – år efter år. Det finns bara en Camilla Läckberg men istället för att trona på sitt slott använder deckardrottningen sin röst och sina plattformar för att ta ställning och stötta utsatta kvinnor i Iran och Ukraina - och prata ärligt om kroppskomplex”.

Med över 30 miljoner sålda böcker världen över är Camilla Läckberg en av Sveriges bäst säljande författare genom tiderna. Under årens lopp har Läckberg dock vuxit till att vara mer än en författare – hon är en av landets mest omskrivna nöjesprofiler. Hon har gett upphov till ett otal kvällstidningartiklar, tävlat i Let’s dance, skrivit manus till tv-såpan Lyckoviken och har över 300000 följare på Instagram.

Annons

Det är just på sina sociala medier som Camilla Läckberg de senaste åren har börjat höja rösten och använda den till att lyfta saker som kroppshets, revolutionen i Iran och kriget i Ukraina – alltid med fokus på kvinnorna.

Du prisas som Årets Feminista i kategorin Systerskap. Hur känns det?

–Det känns väldigt, väldigt hedrande och väldigt emotionellt för mig. Jag har lite svårt att hitta orden och det är inte så vanligt. Det känns väldigt stort, säger en rörd Camilla Läckberg.

Författaren menar att hon under en stor del av sitt liv har varit ”ganska ignorant”, och mest skött sitt eget liv. Vändningen kom när hennes äldsta dotter blivit stor och skulle ut i vuxenvärlden. Då började Camilla Läckberg använda den virtuella megafon hon fått med alla hundratusentals följare.

–Jag ser det som att jag har en stor plattform där många lyssnar på mig. Jag började inte med sociala medier för att ha en röst i debatten, jag ville rent egoistiskt bygga mitt varumärke, det är inga konstigheter att erkänna. Men sedan kom jag till en punkt i livet där jag har den här enorma megafonen i knäet, och känner att jag har som en skyldighet att använda rösten.

Annons

Vad är systerskap för dig?

–Systerskap är att ställa upp där det behövs för andra kvinnor. Om jag ska börja i andra ändan och säga vad det inte är, så tycker jag att det finns ett missförstånd kring vad systerskap är. Vissa tycker att man ska ställa upp för kvinnor oavsett vad, men precis som det finns puckade män så finns det ju puckade kvinnor. Jag håller inte med alla kvinnor helt omdömeslöst. Men för mig är systerskap att ställa upp när det behövs och framför allt när det gäller strukturell orättvisa för kvinnor.

Hon fortsätter:

–Vi har så mycket möjlighet att påverka här. Om kvinnorna i Iran har modet så borde vi, som inte riskerar att bli våldtagna och ihjälskjutna för våra åsikter, också våga mer.

Har väckt uppmärksamhet för sina reflektioner kring vikt och kropsshets

Camilla Läckberg konstaterar att hon alltid har grävt där hon står – när hon som flerbarnsmamma började blogga skrev hon om förlossningsdepression och småbarnslivet. När hon nu börjat komma in i förstadierna till klimakteriet och äter hormoner är det i stället det hon skriver om. Författaren har också väckt uppmärksamhet för sina reflektioner kring att gå upp i vikt, kroppshets och en komplicerad relation till mat.

Annons

–Kroppshetsen har väl varit relevant hela tiden, och jag har skrivit om det av och till, men det är extra relevant nu när jag gått upp så mycket i vikt för första gången på många år, säkert på grund av stress och medelåldern och allting, och jag har väldigt svårt för den förändringen. Och då skriver jag om det.

Framför allt var det ett Instagram-inlägg från semestern på Maldiverna som väckte stor uppmärksamhet, när Camilla berättade att hon bett maken Simon Sköld att inte lägga upp bilder på henne, då hon inte tycker om sitt utseende. Hennes inlägg om de skeva ideal som format henne och hur hon vid 48 års ålder fortfarande kämpar med kroppskomplex var något väldigt många kvinnor kunde känna igen sig i.

–Det handlar inte om ytlighet, det handlar om något helt annat. Man har som tjej fått inpräglat att man ska sätta sitt självvärde i siffran på vågen. Jag fick lite kommentarer från män om att det inte bara är kvinnor som känner utseendepress, men det är faktiskt inte på samma sätt. En man skiter inte i att gå på en anställningsintervju för att han tycker att han väger för mycket, eller skiter i att gå på en fest för att han tycker att han har en kalaskula, men vi kvinnor kan faktiskt göra det. Och vi blir bedömda på ett annat sätt utifrån vår vikt.

Annons

–Man känner sig ensam i världen om att tänka på det här viset, det är skönt att höra att någon annan gör det. Och kanske att det är någon som jag, som på pappret har allting. Det är lätt att tänka ”om jag hade det som Camilla Läckberg skulle det vara lätt – hon är gift med en PT, har råd med bra matvaror och har gym i källaren”, då kan det vara ganska skönt att höra att det ändå är svårt. Jag märker att det gör skillnad.

Camilla Läckberg

Gör: Författare.

Ålder: 48 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Maken Simon Sköld och fyra barn.

Kommer från: Fjällbacka.

Bor: I Stockholm.

Årets Feminista är en utmärkelse som delas ut av Sveriges största livsstilsmagasin Femina för att hylla kvinnor som under året visat mod, briljans och inspiration. Årets pristagare mottager sina utmärkelser på Feministagalan som hålls i Stockholm den 12 juni, i samarbete med:

Annons