Emilies destruktiva relation – lämnade staden
Men Emilie har också egna erfarenheter – i sin nya bok Älskade psykopat: Min historia berättar hon för första gången om mannen som vände allt upp och ner.
Emilie Olsson närde en livslång dröm om att få bo i New York, som många unga svenskar gör. När hon kunde flytta dit i några månader för att bo med den där killen hon hade träffat på Tinder trodde hon att lyckan var gjord – men inget blev som hon hade tänkt.
Sedan 2020 har journalisten Emilie Olsson drivit podcasten Älskade psykopat, som nominerats till priser på prestigefulla galan Guldörat flera gånger. I podcasten träffar hon personer som tagit sig ur destruktiva relationer, som har levt med psykopater eller narcissister, och som till och med levt under hedersförtryck.
Men för första gången berättar nu Emilie Olsson om sina egna upplevelser, som är anledningen till att hon startat podcasten från första början. I januari kommer hennes bok Älskade psykopat: Min historia, där Emilie berättar om den amerikanska mannen som fick henne på fall – men som senare skulle få henne att lämna sin favoritstad.
– Jag har gått och tänkt att min historia inte är intressant nog. Det är väldigt lätt att man i en destruktiv relation förminskar sig själv eller sin erfarenhet. Men jag känner nu att det är en viktig historia att få ut just för att jag inte beskriver fysiskt våld, det var psykisk misshandel. Jag vill visa på att det inte måste vara extremt för att ändå vara väldigt allvarligt, och att det kan påverka en, säger Emilie Olsson.
Började som distansrelation
Emilies historia har sin början när hon för ett antal år sedan är i New York på en resa, för att föreläsa på en skola hon tidigare studerat vid. Utan att lägga någon större vikt vid det börjar hon scrolla på dejtingappen Tinder, och matchar med en kille. Han är snygg, har ett utseende hon föreställt sig att en framtida pojkvän ska ha, och jobbar inom finansbranschen. De två börjar prata, och han är snabbt tydlig med att han vill att de ska dejta.
– Han skriver att han ser potential i oss som han aldrig tidigare upplevt, att jag är en ”once in a lifetime”-tjej, och att han har en intuitiv känsla att det här kan bli riktigt bra. Han var otroligt positiv och optimistisk.
Emilie vill dock inte träffa honom när hon är i stan trots att han föreslår det – det tycker hon känns för osäkert. I stället går hon med på att lägga till honom på Facebook när hon är hemma i Sverige igen. Där fortsätter kontakten och de hörs allt oftare på Skype. Den första dejten sker några månader senare, när killen landar på Arlanda. Han har flugit hela vägen till Sverige för att få träffa sitt svenska kärleksintresse.
Under åtta månaders tid åker Emilie och killen fram och tillbaka till varandra. Med tiden bestämmer de att Emilie ska flytta till New York på ett tre månader långt ESTA-visa, och bo hos honom. Hon sparar pengar och hyr ut lägenheten, och eftersom hon inte har något fast jobb som binder henne till Sverige tar hon chansen att få bo i sin drömstad.
– Han gav mig all den uppmärksamhet som ingen annan hade visat mig tidigare. Det i kombination med New York gjorde det. Det var inte bara han, utan det var drömmen om staden också.
Men det dröjer inte länge efter att Emilie flyttat hem till killens lägenhet i en förort till New York innan relationen förändras. Varningstecken hon tidigare har blundat för kommer upp till ytan. Redan första dejten har han kommenterat hennes vikt, och pikarna fortsätter strömma in.
– Det var väldigt mycket om vikten hela tiden. Han tyckte att jag drack för lite vatten, och kunde ta på min mage efter att vi ätit middag, säger Emilie och fortsätter:
– En kväll uttrycker han också att sexet är ”terrible”, och att han inte känner någon kemi eller attraktion. Men längre fram i relationen säger han i stället att jag missförstår honom, och att jag måste lära mig att läsa mellan raderna. Om jag då undrade om det var sant att han inte känner kemi med mig kunde han svara ”det är upp till dig att ta reda på”.
Visar en helt annan sida hemma
Han dricker inte, tar inga droger, sköter sitt jobb och ger pengar till sin mamma. Men inom hemmets fyra väggar avlöser de underliga beteendena varandra. Han lägger plast under lakanet i sängen och blir arg när det prasslar när Emilie går på toaletten på natten. Han klockar hur länge hon borstar tänderna. Han vägrar släcka värmeljus när han ska lägga sig, bara för att provocera. Han vägrar ta bort dejtingappen för att ”det inte är på hans prioriteringslista”. Han kommenterar negativt kring Emilies bröst, vikt och till och med hennes tandkött.
Trots namnet på sin podcast är Emilie tydlig med att hon inte vill kalla ex-pojkvännen för psykopat, eftersom han inte hade någon diagnos. Att det var en destruktiv relation med psykisk misshandel är hon dock tydlig med.
Så kan du ta dig ur en destruktiv relation – Emilies tips
- Man måste inse och vara ärlig med sig själv med att man inte mår bra i relationen. Att man känner sig nedbruten och förändrad. Man måste inse att man är i ett ohälsosamt förhållande som är destruktivt.
- Prata med vänner eller familj, ett fåtal personer som stöttar och finns för dig och förstår dig. Det är lätt att man blir ifrågasatt och känner sig anklagad – ”du borde ha lämnat för länge sedan”. Då är det lätt att man inte finner samma motivation att lämna
- Du kan höra av dig till kvinnojouren, Unizon, mansjouren, kvinnofridslinjen. Det finns många olika organisationer dit man kan ringa och få hjälp.
- Läs på och lär dig om ämnen som psykopati, narcissism och destruktiva relationer.
5. Ha noll kontakt när du gått ur relationen. Det är väldigt lätt att falla tillbaka.
Emilie kunde stanna i New York i tre månader med sitt ESTA-visum, men efter bara två månader väljer hon att flytta hem. Hon har fått nog av skrämseltaktiker och manipulation. När hon berättar om sitt beslut för pojkvännen börjar han gråta, och sjukskriver sig från jobbet.
– Han spelade väldigt ledsen och ångerfull. Men han sa också att han önskade att det hade fungerat mer med kemin, och om jag skulle stanna skulle vi kunna åka till Kanada och åka snowboard. Sista dagen vi möts vill han inte säga att det är slut utan säger att vi kanske kan åka en kryssning till Medelhavet om ett halvår.
– Jag var också väldigt ledsen när jag berättade att jag skulle åka. Han hade förstört mig, men han hade också förstört min dröm om New York.
Väl hemma i Sverige börjar Emilie bygga upp sitt liv på nytt och arbeta inom radio, något hon fortfarande gör. Det dröjer innan hon startar upp podcasten Älskade psykopat, men sedan starten 2020 har hon pratat med både offer och experter i över 140 avsnitt.
Gör hyllad podcast
Genom alla samtal i podcasten har hon lärt sig att hon inte är ensam. Berättelserna i Älskade psykopat har påverkat hennes dejtingvanor mer än den gamla relationen gjort, men Emilie menar att vissa saker tar hon med sig efter månaderna i New York.
– Jag har lärt mig att inte inleda kontakter på långdistans med killar jag inte känner eller har träffat. Överhuvudtaget måste man vara försiktig på nätet. Det är viktigt att lära en känna varandra på riktigt och träffas tidigt, man lär inte känna varandra bakom en skärm.Samtidigt är det är viktigt att inte vara för skeptisk heller emot människor, var öppen men var försiktig. Det är en balans.
Emilie Olsson
Ålder: 35
Bor: Stockholm
Gör: Podcasten Älskade psykopat, arbetar på Mix Megapol
Aktuell: Sin bok Älskade psykopat: Min historia
I dag har Emilie kunnat lägga relationen bakom sig.
– Om han skulle gå förbi mig i dag så skulle det inte kännas jobbigt på något sätt eller påverka mig. Det är en häftig känsla, jag trodde aldrig jag skulle kunna känna så – att något som berört en så mycket kan bli så neutralt. Länge kände jag att jag inte ville åka till New York, men nu kan jag längta efter att åka tillbaka och uppleva staden.