Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Erik Videgårds okända karriär – innan han blev stjärnkock

24 sep, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Erik Videgård
Han är en av våra mest kända tv-kockar, och nu är Erik Videgård tillbaka i TV4:s Kockarnas kamp.
Men innan han blev en innovativ och hyllad kock levde Videgård ett helt annat liv – med världskända bandet Europe.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
3 ögonblick vi minns från Kockarnas kampBrand logo
3 ögonblick vi minns från Kockarnas kamp

Erik Videgård är tillbaka i TV4:s Kockarnas kamp , där det nu vankas all stars-säsong – alla som är med i programmet har tävlat i det förut. 64-åriga Erik Videgård tävlade första gången 2017, och var då först ut att lämna programmet.

– Det var väldigt annorlunda nu, för att man visste hur allting går till. Det var mer press första gången. Då tog det väl ett halvår att komma över att jag hade åkt ut.

En del kockar som tävlar i programmet övar på de klassiska tävlingsmomenten innan, som att hacka rättika eller göra sås, men Erik Videgård har inte legat i bootcamp inför inspelningen.

– Jag utvecklar ju nya rätter eller sätt att göra olika recept, jag är inte den som står i köket åtta timmar om dagen och gör saker i vanliga fall. Det gör ju att jag har ju inte samma hastighet som många av de andra har, jag har rutin på andra sätt. Men ibland så känns det som att man kommer in som en maratonlöpare i ett hundrameterslopp.

Annons

Så minskar Kockarnas kamp matsvinn

När det spelas in tv-program med med mycket mat och råvaror är det lätt att som publik fundera över hur mycket mat som måste slängas bort – helt enkelt hur mycket matsvinn det blir. Men i Kockarnas kamp ser produktionen till att råvarorna kommer till användning – om inte under tävlingarna eller till de filmade middagarna, så till mat åt de som arbetar med programmet.

– Ibland lagar vi mat åt hela crewet, det är ju 40 personer bakom kameran. Det händer att all mat tar helt slut, och det är ju önskvärt, vi vill ha så lite svinn som möjligt. Vi är väldigt måna som att verkligen använda allting. Om det är något som är på väg att bli dåligt så tar vi det och gör frukost eller lunch på.

Erik Videgård
Erik Videgård tävlar i Kockarnas kamp igen. Foto: Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT

I dag är Erik Videgård en av Sveriges mest kända kockar – han är ofta är med i TV4:s Nyhetsmorgon, säljer omtyckta kokböcker och har blivit känd som den som tog sichuanköket till Sverige – men yrket är inget han drömde om som barn. Erik Videgård beskriver en tung uppväxt där han på låg och mellanstadiet blev mobbad i skolan, och inte fick något stöd eller hjälp från sina föräldrar, utan i stället var mycket ensam. När hans mamma separerade från Eriks styvfar och familjen flyttade in till stan, där Erik kunde börja i en annan skola, blev allting bättre.

Annons

– Jag hamnade i en balettklass, för det var den enda klassen som det fanns plats i. Det var underbart. Jag fick massor med nya vänner.

Erik Videgårds oväntade karriär

På fritidsgården på Östermalm träffade tonåriga Videgård Mauro Scocco, och de två började spela musik tillsammans. Men med tiden insåg han att han passade bättre bakom scenen.

– Jag började med att spela saxofon i bandet vi hade, jag och Mauro. Men jag var usel på saxofon, så jag började ta hand om ljudtekniken istället. Och det gick så bra att jag snart fick förfrågningar från flera band om jag inte kunde sköta ljudet, så till slut blev jag ljudtekniker på heltid och turnerade med olika band.

Han hjälpte band som Europe och Reeperbahn på turné och från slutet av 70-talet till mitten på 80-talet var ute på vägarna flera hundra dagar om året. När han 1984 fick sin första dotter bestämde han sig dock för att det var dags att lägga om livet, och hitta en karriär som gjorde att han kunde vara hemma mer. Han hade tidigare gått en kortare kockutbildning, och lyckades nu få jobb på den klassiska Stockholmskrogen Gyldene Freden.

– Det var en jäkla tur att jag fick börja där. De var väldigt seriösa och jag fick lära mig enormt mycket.

5 kändisar som startade sina karriärer i dokusåporBrand logo
5 kändisar som startade sina karriärer i dokusåpor
Annons