Marianne Rundströms vassa kritik mot åldersdiskriminering: ”Förskräckligt”
Nu driver hon podcasten Mogna röster riktad mot personer över 60 – men är fortsatt kritiskt mot den svenska inställningen till erfarenhet och åldrande.
– Jag ville inte bli avvecklad, jag ville utvecklas. Då var den enda möjligheten att starta eget istället, säger Marianne Rundström till Femina.
I många år var Marianne Rundström en självklar programledare i SVT:s morgonprogram Gomorron Sverige, men 2017 sade hon upp sig från kanalen för att satsa på eget företag. Rundström var kritisk mot kanalens inställning till äldre och erfarna programledare, och har de senaste åren varit en framträdande röst i kampen mot ålderism i Sverige.
– När jag sa upp mig från min arbetsplats SVT var det många som tyckte det var konstigt. Men jag ville inte bli avvecklad, jag ville utvecklas. Då var den enda möjligheten att starta eget istället, vilket har varit lyckosamt. Det var en tråkig känsla att inte vara önskad, man märker ju om man inte får de skojiga uppdragen längre. Men jag tror inte SVT sticker ut, jag vill inte peka ut dem, för det är så det ser ut. Det är många som känner så de sista tio åren – man får ingen vidareutbildning eller de roliga uppdragen, för att man anses ointressant för framtiden.
Hur är inställningen till åldrande i Sverige tycker du?
– Förskräckligt är det. Jag skrev en bok om det här, där jag jämförde med andra länder, och Sverige sticker ut på ett väldigt negativt sätt med synen på äldre. I USA är det i lag förbjuder att fråga om ålder.
Marianne var en av personerna som bidrog med kunskap när regeringen tillsatte en delegation för senior arbetskraft, som sen skulle visa att det är staten själv som är allra sämst på att ta tillvara på äldre men arbetsföra personer.
Den forna SVT-profilen kritiserar pensionsgränsen på 65 års ålder, och anser att det kan få digra konsekvenser när personer som vill jobba vidare tvingas gå i pension.
– Många som kastas ut går in i djupa depressioner, för att det meningsfulla i tillvaron försvinner. Sverige är inget föredöme här, tvärtom.
Kämpar mot ålderism i sin podcast
Efter att ha lämnar SVT har Marianne Rundström en rad olika uppdrag – hon har skrivit för News 55, arbetat som moderator och driver nu podcasten Mogna röster.
– Det var ett skojigt och utmanande uppdrag, för det är en så otydlig grupp, men som alltid betraktas som en enda stor massa och ingen i media är intresserad av den. Podcasten handlar mycket om ålderism, och hur det är att inte anses vara utvecklingsbar och önskvärd.
Podcasten är riktad till personer över 60 år och Marianne lyfta vilka möjligheter det finns till arbete och meningsfull sysselsättning när man har passerat pensionsålder. De har också tidigare tagit upp ämnen som volontärarbete. Med kända gäster som Tommy Körberg och Marie Göranzon har Marianne Rundström som mål att sprida livsglädje och inspiration till lyssnarna.
– Marie Göranzon, vilken förebild hon är som bara ångar på. Många har ingen medveten tanke om att de åldras, och de tycker vi är roliga att sätta ljuset på.
Vad får du för respons av lyssnare?
– Många säger ”tack för att vi får synas” och för att vi tar upp frågor som berör dem. När media skriver om den här åldersgruppen är det alltid förknippat med problem, det är något som inte fungerar eller so inte är bra. Att vi försökt vända på det har varit efterlängtat, det märks på reaktionerna.
Marianne Rundström har förutom podcasten fullt upp – hon arbetar med bokförlag och som konferencier hos olika företag.
– Jag satt ju länge i morgonsoffan på SVT, där var det allt från statsministern till artisten från Mello som dök upp. Jag är van vid att jobba med mycket olika saker. Min enda företagsidé har varit att jag bara ska säga ja till det jag vill, och det har fungerat bra.