Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Suzanne Axell om trakasserierna – och det snopna avskedet på SVT

07 okt, 2022
AvMalin Roos
FotografJohanna Norin
Under 18 år drog hon en storpublik till programmet Fråga doktorn i SVT.
Men uppdraget kostade på – inte bara den långa pendlingen till Umeå.
I en ny bok beskriver Suzanne Axell en arbetsgivare med "empatilösa chefer" som favoriserade vissa medarbetare.
– Det är en liten klick som går runt runt och ska ha all uppmärksamhet, säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se power-kvinnorna över 50Brand logo
Se power-kvinnorna över 50

Vad händer med kärleken och sexlivet när man bli äldre? Måste man sluta jobba? Kan man börja om från början?

I boken Livet efter 60 sätter den tidigare tv-profilen Suzanne Axell ljuset på den mogna kvinnans kraft. Suzanne berättar att hon skrev boken dels som en reaktion på den ålderism hon anser präglar samhället och som drabbar kvinnor extra hårt. Dels för att få kvinnor över 60 att själva bli bättre på att se sitt värde.

– Jag ville göra en glad men tänkvärd bok som gör att människor lyfter på rumpan, och framförallt kvinnor, ser på sig själva i annat ljus. Man skyfflar undan kvinnor för mycket och jag är rätt arg på det, säger Suzanne Axell som i boken intervjuar en rad framgångsrika och inspirerande kvinnor såsom skådespelaren Marie Göranzon och författaren Elsie Johansson.

Annons

Men det är också hennes egen historia.

I mars 2021, efter 617 program av Fråga doktorn och efter att ha pendlat till inspelningarna i Umeå från Stockholm i 18 år, sade Suzanne Axell upp sig från SVT. Pandemin blev en bidragande faktor.

– Om vi ska vara ärliga var det en hänsyn om alla andra utom om mig. Jag sattes på ett tåg fram och tillbaka, och jag och en fotograf var inne på Nacka sjukhus när det var som värst och det inte hade kommit något vaccin.
– Jag kan inte påstå att jag fick någon särskild hänsyn, det var bara att leverera.

Suzanne Axell med läkaren Karin Granberg i det som skulle bli hennes sista säsong med Fråga doktorn.
Suzanne Axell med läkaren Karin Granberg i det som skulle bli hennes sista säsong av Fråga doktorn.

Och ärlig är hon i boken. Suzanne Axell poängterar att det inte är en memoarbok – men hon vill visa att även en glad och trevlig människa i rutan, kan få utstå tuffa saker bakom fasaden. Det är ingen alldeles ljus bild av den forna arbetsgivaren, SVT, som målas över sidorna:

Annons

”Tyvärr vimlar vår värld av dåliga chefer, utan empati och utan den gnutta anständighet som behövs för att åtminstone behandla de som jobbar för dem på ett någorlunda schysst sätt. De slickar uppåt och sparkar nedåt och dödar den kreativitet som skulle göra bättre tidningar, bättre radio, bättre tv.”


Blev utan nominering till tv-priset Kristallen

Suzanne Axell utvecklar för Femina:
– Jag har fått vara med om jättemycket roligt på SVT men det duttas mer med vissa och mindre med andra. Det är inget att hymla om. Jag väljer sanningen och jag står för det jag har skrivit. Jag tycker att man rent allmänt i mediebranschen skulle vara mer rädd om sina duktiga medarbetare, och kvinnor har det tuffast.
– Jag har tio minuters promenad till SVT på Oxenstiernsgatan i Stockholm och fick sitta och halka 65 mil i vardera riktning varje vecka. Jag kan väl inte känna att man blir sedd då.

– Jag har haft min lön, det är inget synd om mig men detta att man ska vara så tacksam.

Annons

Det hade varit "kul med en dunk i ryggen efter alla år", skriver du i boken och konstaterar att ni "i alla fall fick en bit prinsesstårta och en kopp kaffe i personalrummet" när programmet fyllde 600 avsnitt.

– Ja. Jag hade väl tyckt när vi drog så mycket tittare som vi gjorde i Fråga Doktorn, att hade det varit kul att känna den uppskattningen, för hela redaktionen. Jag vill inte framstå som någon mallig apa som tänker på mig själv, det var en redaktion och det hade väl varit rimligt om vi hade fått en nominering till Kristallen på 18 år.

– Att någon hade sett allt slit och att vi drog miljonpublik. Men det är en liten klick som går runt runt och ska ha all uppmärksamhet, konstaterar Suzanne Axell som sa nej när hon tre gånger efter uppsägningen fick förfrågningar från SVT.

– Jag har varit väldigt lojal, kanske för lojal. Jag har krävt för lite och det gör tjejer i bland. Vi ska ha så himla mycket erfarenhet och betyg innan vi vågar pröva något nytt, medan män säger ja utan att ha kompetens till det. Jag har varit en pålitlig arbetshäst som funnit där hela tiden. Man saknar inte kon förrän båset är tomt.

Suzanne Axell programledde Frpga doktorn i SVT i 18 år.
"När man är 26 är man så fruktansvärt upptagen vid att bli omtyckt. I dag har jag bevisat vad jag kan och folk gillar det", säger Suzanne Axell.

Hon berättar att hon efter att hon lämnade rutan nästan ständigt möter forna tittare och fans som kommer fram på gatan och vill prata om Fråga doktorn. Hon uppskattar att 99,9 procent av reaktionerna från tittarna var positiva.
Men hon har likväl fått utstå obehagligheter i sitt liv som offentlig person.

Annons


Hittade skruvar i bildäcket

Suzanne Axell skriver i boken om hur "telefontrådar klipptes av, dasset sparkades ned, brevlådan var ”försvunnen” en dag när jag skulle hämta posten, döda djur låg på entrémattan, roddbåten brändes upp och latrintunnan tömdes på sitt innehåll framför vår grind".

"Helvetet" och "vuxenmobbningen", som hon beskriver det, utspelade sig för åtta år sedan i ett fritidsområde i Roslagen norr om Stockholm där hennes familj haft boende sedan 70-talet – och enligt Suzanne Axell började allt när hon tog strid för hur djuren behandlades av grannarna.
– Jag ifrågasatte hur man avrättade djur i området där jag bodde. Jag var tydlig med att jag tyckte att det var fel och för det fick vi ett helvete, hela familjen. Allt som står i boken hände. Latrintunnan vändes upp och ned på framför grinden för att visa att jag var skit.

Det gick så långt att hennes liv var i fara, hävdar författaren och tv-personligheten. Suzanne Axell skriver i boken och berättar för Femina om hur hon befann sig på vägen mot Norrtälje när hennes bil började att kränga. En bilmekaniker kunde konstatera två stora skruvar inkörda i höger bakdäck.

Annons

Det kunde exploderat, uttrycker Suzanne som polisanmälde händelsen.

– Men det var som vanligt i Sverige att man efter tre veckor får ett papper om att ”brott inte kan styrkas”.

Dyker upp i finalen av Alla mot alla

Hon säger att hon är övertygad om att det var överlagt, att hon har sina misstankar om vilka som låg bakom och att det spelade in att hon var "känd från tv".

– De ville att vi skulle därifrån, det var deras incitament. De var jättenöjda när de sågade sönder och brände upp min eka. Det är de drivkrafterna som är därute. Det kittlar extra om man får vara elak mot en som är i tv.

Du tänker inte flytta?
– Aldrig. Jag lägger mig inte för mobbare och kommer aldrig att göra, säger Suzanne Axell som avslutade sin långa SVT-karriär med en dokumentär om popsystrarna Lili och Susie, ett projekt hon drömt om länge.

I höst ska hon bland annat intervjua läkare i medsändningar för KRY, moderera en gala om ALS och medverka i finalen av Alla mot Alla, som hon själv vunnit en gång i tiden.
– Jag tackar bara ja till sånt som är roligt. Det är ett privilegium jag har i dag, säger Suzanne Axell.

Suzanne Axell

Ålder: 66.

Gör: Journalist.

Bor: Lägenhet i Stockholms innerstad och lantställe i Roslagen.

Familj: Sambon Jörgen Wedebrand och katten Svans.

Aktuell: Med boken Livet efter 60.

Annons