Tilde de Paula Eby: Läkaren misstänkte att jag var bipolär
I Feminas nya podcast Klimaktet berättar TV4-programledaren om den långa vägen till rätt vård.
– Om det fanns läkare som tog klimakteriet på allvar hade jag kunnat få ett svar tidigare, och det hade sparat åratal av lidande, säger Tilde de Paula Eby.
Trött, håglös, orolig och agiterad.
När Tilde de Paula Eby kom in i klimakteriet kände hon inte längre igen sig själv. Ingenting var som förut. Plötsligt hade hon svårt att sova på grund av alla tankar som rusade, oron för barnen var enorm och hon kunde nästan bli andfådd av all stress.
Det var som att en annan person tagit över hennes kropp, och Tilde frågade sig själv: Varför – och hur blir jag av med henne?
I Feminas nya video-podcast Klimaktet berättar TV4-programledaren öppet och ärligt om den svåra tiden, och hur hon vägrade ge upp på att få rätt hjälp från vården. Vodden leds av Feminas chefredaktör Malin Roos och journalisten Nina Campioni, och syftet med den är att prata och sprida kunskap om klimakteriet.
Efter att ha besökt flera olika läkare och gynekologer fick Tilde de Paula Eby prova hormonbehandling. Läkaren lovade att hon skulle bli ”superglad och härlig” igen – men så blev det inte.
– Jag gick tillbaka och berättade att jag känner mig inte piggare och starkare, jag blir bara tröttare och ledsnare för varje dag som går. Då sa läkaren: Du kanske har ADHD eller är bipolär eller någonting? Min intuition sa att det är jag nog inte, men jag var också öppen för att kolla det, berättar hon i Klimaktet.
Symptomen som kvinnor får vid klimakteriet påminner många gånger om symptom som uppstår vid stress och annan psykisk ohälsa. Det är inte ovanligt att läkare sätter fel diagnos, istället för att erbjuda rätt hjälp.
Tilde de Paula Ebys magkänsla stämde – det var klimakteriet som spökade och inte något annat.
– Om det fanns någon läkare som tog klimakteriet på allvar, så hade jag som ändå är driven och söker, ifrågasätter och fortsätter, kunnat få ett svar tidigare. Man hade sparat åratal av lidande. Då pratar jag inte bara om mig, utan jag pratar också om alla de här kvinnorna som inte driver vidare eller som faktiskt tror på det de får höra från sina läkare, säger Tilde i Klimaktet.
– En av de många symptom man kan få av klimakteriet är depression. Det kanske vore värt att kika lite på det, kanske någon forskare kan ägna sig åt det? Det är en känsla av orättvisa, vi är liksom hela förutsättningen för liv på jorden – men det är ingen jävel som bryr sig?
Överläkaren och författaren Hilde Löfqvist är en av Sveriges främsta experter inom klimakterierelaterade besvär. I podcast-avsnittet berättar hon att hon genom åren mött kvinnor som haft en liknande resa som Tilde.
– Symtomen är olika och det gäller att fånga dem. Jag tror att man ofta är ute efter en ”quick fix”. Nu ska vi fixa det här, sen blir det bra igen. Jag tror förståelsen för klimakteriet måste komma utifrån också, inte bara inifrån, säger Hilde i Klimaktet.