Yvonne Ryding blev Miss Universum – då förändrades allt

15 jul, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Yvonne Ryding
Miss Universum-tävlingen må ha förlorat sin forna glans – men under många år var det ett effektivt sätt att slå igenom som offentlig person.
I år har det gått 40 år sedan Yvonne Ryding vann den redan då omtvistade tävlingen, som förändrade hennes liv i grunden.
– Jag tror inte jag vann på grund av mitt utseende, jag hade andra attribut som var bra, säger Yvonne Ryding.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Svenska kändisar när de var yngreBrand logo
Svenska kändisar när de var yngre

Det var 1952 som tävlingen Miss Universum först såg dagens ljus, grundad av det amerikanska baddräktsmärket Catalina Swimwear. Sedan dess har skönhetstävlingen haft en rad olika arrangörer och gått igenom flera förvandlingar. Att vinna Miss Universum kan fortfarande vara en bra språngbräda för en karriär som modell eller influencer – bästa exemplet i nutid är amerikanska Olivia Culpo, som vann 2012 och i dag är en välkänd profil med över fem miljoner följare på Instagram.

I år har det gått exakt 40 år sedan en svensk vann den världsomfattande tävlingen, när Yvonne Ryding fick åka och representera den svenska flaggan i Florida.

– Det fanns inte på världskartan att lilla Yvonne från Eskilstuna skulle vinna, det var bara spännande att få representera Sverige i USA. Det var jättemycket tjejer, 84 stycken från hela världen. Det var schyssta brudar och vi hade jättekul, att det var en tävling kom lite i andra hand, minns Yvonne Ryding, som inte hade varit beredd på att vinna Fröken Sverige.

Yvonne Ryding.
Yvonne Ryding var undersköterska när hon vann Miss Universum.Björn Larsson Ask

Kontakt med gamla deltagarna

Då 21-åriga Yvonne lämnade Sverige på midsommarafton 1984, och hade då tre veckor i Miami innan den direktsända tävlingen gick av stapeln. Men hon och de andra deltagarna hade ingen tid att vila och turista innan tävlingen – dagarna och kvällarna fylldes av repetitioner, filmande av tv-inslag, möten med borgmästaren och olika sorters presentationer.

Annons

På hotellet där deltagarna bodde hade Miss Universum-tävlingen hyrt de fyra översta våningarna, och deltagarna bodde två och två. Yvonne hamnade med Anna-Lisa från Finland, som hon fortfarande har kontakt med via sociala medier.

– Det var inte mycket fritid, utan väldigt uppstyrt. De hade stenkoll så det inte skulle komma in obehöriga, och det fanns inte en chans att festa.

Efter de förberedande veckorna var det till slut dags för den stora tävlingen, och Yvonne Ryding utnämndes till Miss Universum. De flesta förknippar titeln med epitetet ”Världens vackraste kvinna”, men Yvonne Ryding anser själv att det inte var hennes utseende som gjorde att hon vann, utan hennes förmåga att föra sig med människor.

– Jag tyckte inte fokuset på utseende var jobbigt, men det kan ha och göra med min inställning också. Jag tror inte jag vann på grund av mitt utseende, jag hade andra attribut som var bra – jag hade ett socialt beteende där jag kunde möta folk, något jag tror att jag hade lärt mig av att jobba med gamla och sjuka.

Annons

Yvonne Rydings chock

Yvonne Ryding minns fortfarande chocken det innebar att vinna Miss Universum – på bara några månader hade hon tagit sig från det tysta livet hemma i Eskilstuna ut på världsscenen.

– Det var väldigt surrealistiskt. Jag var bara en oerfaren lantlolla från Sverige som knappt hade åkt utomlands innan, så det var ganska chockartat. Mamma och pappa tog en sista minuten-resa till tävlingen, jag är väldigt glad att vi hade den upplevelsen tillsammans. Sen var de kvar några dagar innan de behövde åka hem, och jag minns att det var fruktansvärt jobbigt när de skulle åka. Jag och mamma satt i limousinen och grinade.

Efter vinsten började ett år av intensivt arbete för organisationen, som gav Ryding erfarenheter som formade henne.

– Man kan säga att jag var ägd av dem under ett år, de bestämde vart jag skulle åka och vad jag skulle göra. Mina uppdrag var delvis att åka på sponsorresor, men det var också mycket välgörenhet, jag fick besöka barnhem på olika platser i världen, och det kändes väldigt meningsfullt. I dag på ålderns höst ser jag det som en specialutbildning, som jag är ödmjukt tacksam för. Det jag fick uppleva på ett år får många inte göra under en hel livstid.

Annons

Yvonne Ryding

Ålder: 61 år

Bor: Stockholm

Familj: Barnen Nathalie och Sandra, barnbarn

Gör: Grundare och ägare av YR Skin care

Mycket av det hon fick lära sig under året – som att prata på engelska i tv-sändningar, vara påläst och tala inför grupp – är saker Yvonne hade användning av senare.

– Jag förstod att jag skulle nyttja det här, och njuta av det. Det har hjälpt mig under årens lopp, och det är saker jag aldrig hade lärt mig annars.

När vinståret hade löpt ut, och Yvonne lämnat över kronan till nästa vinnare, stannade hon kvar i USA i ytterligare tre år. Hon livnärde sig på att spela in reklamfilm och att vara talesperson. Men till slut blev hemlängtan för stor.

– Sen kände jag mig klar med att bo utomlands, jag hade rest så fruktansvärt mycket att jag bara ville hem. Jag hade också blivit kär och längtade hem till Sverige.

Yvonne Ryding
Yvonne Ryding med Miss Universum-kronan.TT

Emma Hamberg: ”Inte riktigt redo”

Än i dag har ingen annan svensk vunnit tävlingen efter Yvonne Ryding, och på hemmaplan har Fröken Sverige inte arrangerats sedan 2009. Efter över 50 år som arrangör lade tidningen Veckorevyn ner tävlingen 2000, när då 29-åriga Emma Hamberg tog över som chefredaktör.

Annons

– Som 53-åring kan jag tänka att gud vad ung och oerfaren jag var och inte förstod hur media funkade. Jag hade ingen aning om att det skulle bli ett sånt enormt hallabalo av att jag slängde ut Fröken Sverige. För mig var det en fullkomlig självklarhet. Klart man inte kan ha en tidning där man tävlar i hur unga tjejer ser ut i baddräkt, det är helt galet, säger Emma Hamberg.

Beslutet kritiserades starkt, och blev startskottet för hur den klassiska tjejtidningen ändrades i grunden.

– Vi försökte göra tidningen mer feministisk men världen var inte riktigt redo. Vi var alldeles för tidiga så det gick ju inte så bra. Men jag kan ändå känna att jag är så stolt över att jag var så ung och dumdristig att jag vågade. Det kom lite tidigt men det var ett startskott, konstaterar Emma Hamberg.

Fröken Sverige-tävlingen såldes till MTG och sändes under några år på TV3 – men även där kantades den av kritik och skandaler. Många minns nog ”gubbslem”-kuppen i deras första sändning, 2001.

Annons

– Det har alltid varit en icke politiskt korrekt tävling, det var de redan när jag vann. Samtidigt kan jag känna att den här tävlingsformen är mer renhårig än andra tv-program som visas nu, som Paradise Hotel, tycker Yvonne Ryding.

Kändisarna som slagit igenom i Fröken Sverige

Malin Olsson

Innan Malin Olsson blev programledare på SVT så vann hon Fröken Sverige-tävlingen. Malins medverkan blev minst sagt speciell – det var hon som vann 2001, samma år som Gubbslem-kuppen.

Johanna Lind Bagge

Johanna Lind Bagge är i dag omtyckt skönhetsprofil och bloggare hos Femina. Hon började arbeta som modell efter att ha vunnit Fröken Sverige 1993.

Linda Lindorff

Linda Lindorff, som då hette Isacsson, tog steget in i rampljuset när hon vann Fröken Sverige 1990. Efter det blev hon reporter och programledare, numera främst förknippad med omtyckta Bonde söker fru.

Ryding: ”Lyfter inte bara utseende”

Den forna Miss Universum-vinnaren menar att skönhetsidealen har förändrats mycket under de 40 år som gått sedan hon vann. Hon lyfter igen att tävlingen inte bara fokuserar på utseende, men att det bara är det som lyfts av andra.

– På den tiden pratade man aldrig om att operera tuttar eller läppar. Det var en del av tävlingen som hade baddräkt, medan en annan hade personlighet i fokus, och i en tredje del skulle man ha långklänning. Gillar du inte det så ska du kanske inte ställa upp. Det är upp till var och en kan jag tycka, säger hon och fortsätter:

– Numera tycker jag att de fokuserar ännu mer på att jobba för tjejer och kvinnor i världen, det finns ett otroligt bra syfte.

Hur hade du reagerat om dina döttrar ville delta i tävlingen?

– Jag hade nog ändå supportat det om mina döttrar ville göra det, mina föräldrar stöttade mig i allt. Jag har stöttat mina döttrar i allt de vill göra, de ska göra det de brinner för. Man ska ta möjligheterna som läggs på bordet.

Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind BaggeBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind Bagge
Annons